FOR ALL AGES

4th Of July Trivia Questions: 40 Patriotic Questions With Answers For Your Independence Day Party

4 July is a day to celebrate and take pride in America.

Celebrations on 4 July include fireworks, food, and family outings!

This day is not just about sparkles though. It is also about the celebration of the long arduous history that led to the independence of the United States of America.

This season before you set out for partying, brush up your history knowledge of the 4th of July and have fun playing with this US history trivia. Here we have prepared a list of patriotic American history questions to ask friends and family to see who knows more about this iconic July 4th American holiday.  If you found our American trivia and Baby shower trivia exciting, then we are sure you will love this one! Why not test your friends' knowledge with this interesting Independence Day quiz (with answers)?

Ready to brush up on your American history quiz skills?  Let's get started with this fourth of July trivia!

4th Of July Trivia For Kids

For starters, we have listed some simple Independence Day trivia questions for kids so that they can have a go. This 4th of July quiz is suitable for all the family!

1. Question: When does the United States of America commemorate its independence?

Answer: On the fourth of July 1776, the USA was declared an independent nation. It is commemorated with a federal holiday and often called the Fourth of July.

2. Question: What does July 4 actually celebrate?

Answer: Freedom for the USA from the rule of King George III

3. Question: How many colonies took part in signing the Declaration of Independence?

Answer: Thirteen colonies took part in signing the Declaration of Independence

4. Question: What is the National Anthem of the United States of America?

Answer:  'The Star Spangled Banner'

5. Question: Who wrote the 'The Star Spangled Banner'?

Answer: An amateur poet Francis Scott Key wrote 'The Star Spangled Banner' on 14 September 1814.

6. Question: How were the 13 stars arranged on the original American Flag?

Answer: The 13 stars were arranged in a circle shape

7.  Question: Who was the first President after Independence?

Answer: George Washington was the first President in the year 1789

8. Question: What do he colors of the National Flag indicate?

Answer: White: innocence and purity, red: valor, and blue: vigilance and justice

9. Question: What do the 13 stripes on the flag indicate?

Answer: It indicates the 13 colonies

10. Question: At which place was the Declaration of Independence and the Constitution signed?

Answer: Philadelphia, Pennsylvania

Patriotic Trivia Questions Based On Numbers

In his section, some patriotic trivia questions and answers will be asked which have a specific number (such as a year or a date) as an answer. Good luck!

11. Question: When was the one time when Independence Day was celebrated on a date other than July 4?

Answer: As the federal holiday fell on a Sunday in 1779, it was celebrated on 5 July instead.

12. Question: In which year was July 4 established as a national holiday?

Answer: In the year 1870, Congress proclaimed Independence Day as a national holiday

13. Question: In which year was Independence Day declared a paid holiday for federal employees?

Answer: In the year 1938

14. Question: When was the first 4 July party held in the White House?

Answer: Thomas Jefferson held the first Independence party in the year 1801

15. Question: How many people signed the Declaration of Independence?

Answer: 56 men

16. Question: In the coming year 2021, America will have been independent for how many years?

Answer: 285 years

Many people watch fireworks on July 4th.

4th Of July Funny Trivia

Now it is time for some factual and fun trivia about July 4! We hope you find these 4th of July fun facts and trivia amusing!

17. Question: Did the first person to sign the Declaration of Independence ever become the President of the United States?

Answer: No, John Hancock was the first person to sign, but John Hancock never became the President of America.

18. Question: Since 1976, which store has sponsored New York's July 4th annual fireworks display?

Answer: Macy's Store

19. How did The Fourth of July Hot Dog Contest begin?

Answer: It is said that four immigrants argued about who was more patriotic.  They later concluded that whoever eats the most hotdogs is the most patriotic person and that is how the contest began.

20. Question: In the year 1960, on July 4, what special event took place?

Answer: On this day Hawaii joined the Union and became the 50th state to do so. Due to this, the 50th star was added to the American Flag.

21. Question: How many times does the Liberty Bell ring every fourth of July?

Answer: It is located in Pennsylvania, and it rings 13 times in honor of the 13 original states.  

22. Question: When did the Continental Congress declare independence?

Answer: On 2 July 1776 (two days before)

23. Question:  Who was the oldest man to sign the Declaration?

Answer:  Benjamin Franklin was the oldest as he signed the Declaration at the age of 70

24. Question: What is penned on the back of the Declaration of Independence?

Answer: "Original Declaration of Independence dated 4th July 1776" is penned upside down on the back. This is because during the Revolutionary War, documents were rolled in scrolls and then labeled.

4th Of July History Trivia

Let us have a look at who has got more knowledge about this historic day with some history trivia about 4th of July!

25. Question: Who were the three  Presidents that died on the same date as Independence?

Answer: President John Adams and Thomas Jefferson died on the same day, 4 July 1826. Whereas James Monroe died  five years later on the same date, 4 July 1831.

26. Question: Which newspaper printed the Declaration of Independence first?

Answer: The Pennsylvania Evening Post

27. Question: Who was the only President to be born on the day of Independence?

Answer:  Calvin Coolidge was born on July 4, 1872

28. Question: Which state first declared July 4th as an official holiday?

Answer: Massachusetts in 1781

29. Question: Who were the two Presidents to sign the Declaration of Independence?

Answer: Thomas Jefferson and John Adams were two out of the five people who signed the Declaration and later became Presidents

30. Question: Where is the original Declaration of Independence kept?

Answer: This document is permanently stored in the National Archives Museum along with the Bill of Rights and Constitution of America

31. Question: Who was included in the list of the 'Committee of Five' while drafting the declaration?

Answer: T. Jefferson, John Adams, Roger Sherman, Benjamin Franklin and Livingston

32. Question: The 13 colonies were no longer a part of the British Empire. Who declared it?

Answer: The Continental Congress.

Food such as hot dogs and burgers are traditionally served on 4 July.

Trivia About Independence Day Celebrations

In the United States, partying, sparkles, parades and more are a major part of Independence Day celebrations. Let's have some trivia on these too!

33. Question: What kind of tradition is followed in New England as a part of the celebration?

Answer: Eating salmon fish

34. Question: Who predicted the iconic tradition of fireworks?

Answer:  John Adams

35. Question: During the first fourth of July, what was the color of fireworks used for celebrations?

Answer: Orange was the only color in which the fireworks were available until the 1830s

36. Question: How did George Washington celebrate the fourth of July?

Answer: George Washington ordered drinks for soldiers as a part of his celebrations

37. Question: On what do Americans spend the most money each year in July?

Answer:  Fireworks! (Americans spend around one billion dollars on fireworks each July)

38. Question: What code does wearing the American flag violate?

Answer: The U.S. Flag Code

39. Question: How many tons of fireworks were used above the Washington monument on the 200th Freedom Anniversary?

Answer:  Around 33 tons of fireworks were exploded on the 200th Independence Day

40. Question: What food is eaten the most on the day of Independence than any other day?

Answer: On this day, hot dogs are eaten the most (around 155 million are eaten each year on this day)!

Here at Kidadl, we have carefully created lots of interesting family-friendly trivia for everyone to enjoy! If you liked our suggestions for 4th of July trivia, then why not take a look at this inauguration trivia, or horse trivia?

Author

Written By

Kidadl Team

The Kidadl Team is made up of people from different walks of life, from different families and backgrounds, each with unique experiences and nuggets of wisdom to share with you. From lino cutting to surfing to children’s mental health, their hobbies and interests range far and wide. They are passionate about turning your everyday moments into memories and bringing you inspiring ideas to have fun with your family.

Share this article

FACEBOOK

TWITTER

COPY LINK

Subscribe_Hero
Get The Kidadl Newsletter
1,000's of inspirational ideas direct to your inbox for things to do with your kids.

By joining Kidadl you agree to Kidadl’s Terms of Use and Privacy Policy and consent to receiving marketing communications from Kidadl.