90+ Animal Trivia Questions: How Many Can Your Kids Answer?

Dogs are some of our favorite furry friends.
Share
Tweet

How about taking a peek at the animal world and its infinite wonders?

There are as many as 8.7 million species in the natural world. And each has its own set of features and unique abilities!

But do you think you know all these unique facts about animals? From 'what kind of animal is a badger?' to hard trivia questions about animals like 'what animal has the longest lifespan?'*, we have you all covered. Whether you want to try out these fun random animal trivia questions with your kids or compete with your friends to get these hard animal questions right, we guarantee you will have fun! Inspired by the success of our horse trivia and shark trivia, we have curated these trivia questions and answers for you to play! Ranging from pet trivia questions and answers to wildlife trivia questions, we have got an extensive list of fun animal trivia for kids! You can play this game and time yourself to see how many questions you get right! Buckle up your belts and get on an adventurous ride with us! Let's explore the wild and answer some easy trivia questions about animals.

(*Badgers are carnivorous mammals and the blue whale has the longest lifespan, but of course you knew that!)

Wildlife Trivia

Wild animals are the most extensive section of the animal world. These animals live in the jungles, and their fates are left up to mother nature. They hunt or get hunted and hence have to look after themselves without any human intervention. Many of these are carnivores and hence rule the food pyramid. Others, on the other hand, have to search for food and protect themselves. So, what are you waiting for? Try out this wild animal trivia and see if you can answer all these trivia about animals. These are simple and general easy animal trivia about the most common animals you will find in the wild. Well, mostly. So go on and try it out!

Indian Ringneck parrots are some of the most popular pets!

1. Question: Which is the slowest animal on Earth?

Answer: Three-toed Sloth

2. Question: How many noses does a slug have?

Answer: Four

3. Question: Which animal, also considered the largest land mammal in the world, cannot jump?

Answer: Elephants

4. Question: Which is the tallest animal?

Answer: Giraffe

5. Question: Which bird is considered to be the largest bird in the world?

Answer: Ostrich

6. Question: Which aquatic mammal in the world has the most extended lifespan?

Answer: Bowhead Whale

7. Question: Which is the largest mammal in the ocean?

Answer: Blue whale

8. Question: Which animal is considered the fastest animal on Earth?

Answer: Cheetah

9. Question: Dove is considered to be the symbol of ___.

Answer: Peace

10. Question: What is a female deer called?

Answer: Doe

11. Question: Which is the smallest bird in the world?

Answer: Bee Hummingbird

12. Question: How many legs does a spider have?

Answer: 8

13. Question: Which aquatic animal is the most poisonous one in the world?

Answer: Pufferfish

14. Question: Which animal has the most extended tail?

Answer: Giraffe

15. Question: Which bird is considered the fastest bird?

Answer: Peregrine Falcon

16. Question: How many eyes does a shrimp have?

Answer: 12-16

17. Question: What kind of animal is a Dolphin?

Answer: Mammal

18. Question: How heavy is a brown bear?

Answer: 550 pounds

19. Question: How many wings does a fly have?

Answer: One pair

20. Question: What is a group of hedgehogs known as?

Answer: Pickle

21. Question: Where is a shrimp's heart located?

Answer: In its head

22. Question: Which animal runs in a zig-zag manner to escape its predator?

Answer: Hartebeest

23. Question: What is a baby Puffin called?

Answer: Puffling

24. Question: How long is a leopard's tail?

Answer: Almost as long as its body

25. Question: Which animal has three hearts?

Answer: Octopus

26. Question: Which animal has the highest blood pressure?

Answer: Giraffe

27. Question: How many legs does a worker honeybee have?

Answer: 6

28. Question: What part of a rodent never stops growing until it dies?

Answer: Teeth

29. Question: What is a group of Elephants called?

Answer: A parade

30. Question: What is the color of a giraffe's tongue?

Answer: Black

Crazy Animal Trivia Questions

Wild Antelopes are some of the fastest preys a wild cat has to hunt.

Some animals are just plain weird. What a normal quiz about animals misses out on are the weird animal trivia questions. From weird facts about animals to their similarities with the human body, we have curated a list of animal trivia questions that will just leave your jaw hanging. From the number of hearts to the number of eyes, every animal is merely weird in its own way. Find below the animal trivia questions and answers to enter the world of crazy animal facts.

31. Question: Wrinkles on a Gorilla's nose is similar to what part of the human body?

Answer: Fingerprints.

32. Question: How long is a chameleon's tongue?

Answer: As long as its body

33. Question: How many heart chambers does a cockroach have?

Answer: 12

34. Question: Which animal does not drink water and survives on metabolism?

Answer: Kangaroo rat

35. Question: Which mammal lays eggs?

Answer: Platypus

36. Question: Giraffes don't have _____.

Answer: Vocal cords

37. Question: How far can Peregrine falcon see?

Answer: A mile away

38. Question: Which animal does not sleep?

Answer: Bullfrog

39. Question: What is a Rhinoceros horn made up of?

Answer: Hair (Keratin)

40. Question: Which big cat has the loudest roar out of all the big cats?

Answer: Lion

41. Question: How long can Emperor Penguins stay underwater?

Answer: 27 minutes

42. Question: What is the color of a Polar Bear's hair?

Answer: It does not have any color. It is hollow and reflects the light.

43. Question: How many times does a hummingbird flap its wings to hover?

Answer: 200 times per second

44. Question: Belgian blue is a breed of which animal?

Answer: Cow

45. Question: Where are a Kiwi's nostrils?

Answer: At the end of the beak

46. Question: Which bird consumes only bones?

Answer: Bearded Eagle

47. Question: A Grebe cannot _____.

Answer: Walk

48. Question: Which animal dies after giving birth?

Answer: Octopus

49. Question: Which shrimp has the fastest punch?

Answer: Mantis Shrimp

50. Question: What do sea otters do when they sleep in water?

Answer: They hold hands

51. Question: Which fish are born as males?

Answer: Clownfish

52. Question: Which amphibian can regenerate its limbs?

Answer: Axolotl

53. Question: A Grizzly Bear's bite is enough to crush a _____.

Answer: Bowling ball

54. Question: Which animal looks like a small deer but has fangs?

Answer: Chevrotain

55. Question: What do Humpback whales use to prey?

Answer: Bubbles

56. Question: Which primate is the only venomous primate in the world?

Answer: Slow lorises

57. Question: A male horse has more ____ when compared to a female horse.

Answer: Teeth

58. Question: Which mammal can truly fly?

Answer: Bat

59. Question: Which insect is known for changing its color?

Answer: Golden tortoise beetle

60. Question: How do octopuses taste?

Answer: With their tentacles

Pet Trivia

Dogs are truly a person's best friend.

We all love pets—some more than others. Pets are the best way to teach your little one about compassion and responsibility. They are these domesticated animals that learn to live with humans. You may know the common day to day facts about these animals, but there are many pet animal trivia questions and answers that no one knows about! Here are some fun animal trivia questions that will surely make you want pets!

61. Question: Where do dogs have their sweat glands?

Answer: Paws.

62. Question: What is the oldest known breed of dog?

Answer: Saluki dogs

63. Question: Cats cannot taste sugar. Truth or false?

Answer: True.

64. Question: Snakes do not have eyelids. True or false?

Answer: True

65. Question: How sensitive are geckos' eyes?

Answer: 300 times more sensitive than human eyes

66. Question: What percent of bones are in a cat's tail?

Answer: 10%

67. Question: All spiders are nearsighted. True or false?

Answer: True

68. Question: Snakes have a flexible ____.

Answer: Jaw

69. Question: Which is the only breed of dog that cannot bark?

Answer: Basenji

70. Question: Komodo dragon is the largest reptile in the world. True or false?

Answer: True

71. Question: What breed of cat is the cat 'Garfield'?

Answer: Orange Persian

72. Question: How many teeth does an adult dog have?

Answer: 42

73. Question: What breed of dog is also known as 'Sausage dog'?

Answer: Dachshund

74. Question: How many feathers does a budgie have?

Answer: Up to 3000 feathers

75. Question: What is a group of cats called?

Answer: Clowder

76. Question: All parrots are herbivores. True or false?

Answer: False

77. Question: Are guinea pigs related to pigs?

Answer: No, they are rodents.

78. Question: An Egyptian Mau is what type of animal?

Answer: Cat

79. Question: Comet is what type of animal?

Answer: Goldfish

80. Question: How long do cats groom?

Answer: At least one-third of the time, they are awake.

81. Question: How many olfactory receptors do dogs have?

Answer: 220 million

82. Question: How do hamsters blink?

Answer: One eye at a time

83. Question: What part of a cat's body, when compared to the size of its head, is the largest in the world?

Answer: Eyes

84. Question: How long can iguanas hold their breath?

Answer: 20 minutes

85. Question: Which pet is the cheapest one to own?

Answer: Hermit Crab

86. Question: Which is the second most loyal animal to humans?

Answer: Ducks

87. Question: What is another name for a Budgerigar?

Answer: Parakeet

88. Question: What is Guppy, also known as?

Answer: Millions fish

89. Question: Goldfish do not have stomachs. True or false?

Answer: True

90. Question: Which is the most popular breed of spiders for pets?

Answer: Tarantula

Here at Kidadl, we have carefully created lots of interesting family-friendly trivia for everyone to enjoy! If you liked our suggestions for animal trivia questions then why not take a look at anatomy trivia or biology trivia for more animal questions.

Disclaimer

Disclaimer

At Kidadl we pride ourselves on offering families original ideas to make the most of time spent together at home or out and about, wherever you are in the world. We strive to recommend the very best things that are suggested by our community and are things we would do ourselves - our aim is to be the trusted friend to parents.

We try our very best, but cannot guarantee perfection. We will always aim to give you accurate information at the date of publication - however, information does change, so it’s important you do your own research, double-check and make the decision that is right for your family.

Kidadl provides inspiration to entertain and educate your children. We recognise that not all activities and ideas are appropriate and suitable for all children and families or in all circumstances. Our recommended activities are based on age but these are a guide. We recommend that these ideas are used as inspiration, that ideas are undertaken with appropriate adult supervision, and that each adult uses their own discretion and knowledge of their children to consider the safety and suitability.

Kidadl cannot accept liability for the execution of these ideas, and parental supervision is advised at all times, as safety is paramount. Anyone using the information provided by Kidadl does so at their own risk and we can not accept liability if things go wrong.

Sponsorship & Advertising Policy

Kidadl is independent and to make our service free to you the reader we are supported by advertising.

We hope you love our recommendations for products and services! What we suggest is selected independently by the Kidadl team. If you purchase using the buy now button we may earn a small commission. This does not influence our choices. Please note: prices are correct and items are available at the time the article was published.

Kidadl has a number of affiliate partners that we work with including Amazon. Please note that Kidadl is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to amazon.

We also link to other websites, but are not responsible for their content.

Read our Sponsorship & Advertising Policy
Get The Kidadl Newsletter

1,000 of inspirational ideas direct to your inbox for things to do with your kids.

Thank you! Your newsletter will be with you soon.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
No items found.