140 'Are You Smarter Than A 5th Grader' Trivia Questions: Can You Keep Up?

Find out if you are smarter than a fifth grader in this quiz.
Share
Tweet

You might have passed the fifth grade with flying colors as a kid but are you smarter than a fifth grader now?

Some say that kids‌ ‌are‌ ‌smarter‌ ‌in‌ ‌every‌ ‌generation,‌ ‌but‌ ‌are‌ ‌they‌ ‌really?‌ ‌Do‌ ‌you‌ ‌‌have‌ ‌the‌ ‌brains‌ ‌to‌ ‌challenge‌ ‌the‌ ‌smartest‌ ‌fifth grader ‌from‌ ‌elementary‌ ‌school?‌ ‌

In‌ ‌the‌ ‌present‌ ‌day,‌ ‌the‌ ‌intelligence‌ ‌of‌ ‌a‌ ‌5th‌ ‌grader‌ ‌is‌ ‌unmatchable.‌ Today,‌ ‌we‌ ‌present‌ ‌you‌ ‌with a‌ ‌trivia‌ ‌quiz ‌that‌ ‌checks‌ ‌if‌ ‌you‌ ‌are‌ ‌smarter‌ ‌than‌ ‌a‌ ‌5th‌ ‌grader.‌ ‌How much do you remember from elementary school?

So,‌ ‌gather ‌your‌ ‌friends‌ ‌and‌ ‌family‌,‌ ‌and bring‌ ‌them‌ ‌to‌ join in with these‌ ‌fun‌ ‌quiz ‌trivia‌ ‌questions. Let's‌ ‌see‌ ‌who‌ ‌gets‌ ‌the‌ ‌maximum‌ ‌score‌ ‌and‌ ‌is‌ ‌indeed‌ ‌smarter‌ ‌than‌ ‌a‌ fifth grader.‌ ‌This trivia includes all the subjects that a regular 5th grader is taught along with some funny questions that almost all 5th graders know the answer to. So let's check this quiz out and find out if you really are smarter than a fifth grader!

Once you have proven your trivia prowess with these smarter than a fifth grader questions, you should turn to our other trivia articles, including this challenging baby trivia and this exciting 'Hocus Pocus' trivia for some more fun quiz questions that the whole family will love.

Fifth Grade ‌Mathematics Trivia

Here are some ‌5th grade mathematics‌ ‌trivia‌ ‌questions‌ ‌to‌ ‌judge‌ ‌your‌ ‌analytical‌ ‌skills.‌ ‌Are‌ ‌you‌ ‌smarter ‌than‌ ‌a‌ ‌5th grader?‌ ‌Answer these fifth grader math trivia questions to find out!

1. Question:‌ ‌If‌ ‌you‌ ‌have‌ ‌ten‌ ‌mangos‌ ‌and‌ ‌your‌ ‌friend's‌ ‌mother‌ ‌buys ‌you‌ ‌twelve‌ ‌more,‌ ‌how‌ ‌many‌ ‌mangos‌ ‌will‌ ‌you‌ ‌have‌ ‌in‌ ‌total?‌ ‌

‌Answer:‌ 22.

‌2. Question:‌ ‌Which‌ ‌geometrical‌ ‌shape‌ ‌has‌ ‌no‌ ‌vertices?‌ ‌

Answer:‌ ‌A‌ ‌sphere.

‌3. Question:‌ ‌How‌ ‌many‌ ‌wheels‌ ‌will‌ 99 ‌bicycles‌ ‌and‌ one‌ ‌tricycle‌ ‌have‌ ‌in total?‌ ‌

Answer:‌ ‌201 ‌

‌4. Question:‌ ‌What‌ ‌is‌ ‌(10‌ ‌+‌ ‌10‌) ‌/ ‌20‌ ‌?

Answer:‌ ‌1

‌5. Question:‌ ‌How many ‌days‌ ‌are‌ ‌there‌ ‌in‌ ‌a‌ ‌leap‌ ‌year?‌ ‌

Answer:‌ ‌366‌ ‌days‌.

‌6. Question:‌ ‌If I had 9 dozen eggs, how many eggs would I have?‌ ‌

Answer:‌ ‌108

‌7. Question:‌ ‌What‌ ‌is ‌a‌ ‌quarter?‌ ‌

Answer:‌ ‌One‌ ‌out‌ ‌of‌ ‌four‌ ‌equal‌ ‌parts‌.

8. Question:‌ ‌How‌ ‌many‌ ‌minutes‌ ‌are in seven half‌ ‌‌hours?‌ ‌

Answer:‌ ‌210‌ ‌minutes‌.

9. Question:‌ ‌What‌ ‌is‌ ‌the‌ ‌Roman‌ Numeral‌ ‌symbol ‌for‌ ‌100?‌ ‌

Answer:‌ ‌C‌.

10. Question:‌ ‌What‌ ‌is‌ (‌510 ‌+‌ ‌68)‌ / 2‌ ‌?‌ ‌

Answer:‌ ‌289 ‌

11. Question:‌ ‌If ‌you‌ ‌are‌ ‌seven years‌ ‌old‌ ‌and‌‌ ‌your‌ ‌brother‌ ‌is‌ ‌‌three years‌ ‌older‌ ‌than‌ ‌you,‌ ‌what‌ ‌is‌ ‌his‌ ‌age?‌ ‌

Answer:‌ ‌10‌ ‌years‌ ‌old‌.

12. Question:‌ ‌If‌ ‌a‌ ‌train‌ ‌is‌ ‌supposed‌ ‌to‌ ‌reach‌ ‌the‌ ‌station‌ ‌at‌ ‌4:10‌ ‌a.m‌.  but‌ ‌it‌ ‌is ‌35‌ ‌minutes‌ late,‌ ‌at‌ ‌what‌ ‌time‌ ‌will ‌the‌ ‌train‌ ‌reach‌ ‌the‌ ‌station?‌ ‌

Answer:‌ ‌4:45‌ ‌a.m.‌ ‌

13. Question:‌ ‌What‌ ‌are‌ ‌the‌ ‌full‌ ‌forms‌ ‌of‌ ‌a.m. ‌and‌ ‌p.m.,‌ ‌as‌ ‌used‌ ‌in‌ ‌representing‌ ‌time?‌ ‌

Answer: Ante‌ ‌meridiem and post‌ ‌meridiem.

14. Question:‌ ‌How‌ ‌many‌ ‌days‌ ‌are‌ ‌there‌ ‌in‌ ‌July?‌ ‌

Answer:‌ ‌31‌ ‌days.

15. Question:‌ ‌What‌ ‌number does‌ ‌the‌ Roman‌ ‌Numeral‌ ‌representation‌ ‌XXXVIII‌ ‌represent?‌ ‌

Answer:‌ ‌38‌ ‌

16. Question:‌ ‌Which‌ ‌is‌ ‌larger:‌ ‌10000 grams‌ ‌or‌ ‌one kilogram?‌ ‌

Answer:‌ ‌10000 grams.

17. Question:‌ ‌How‌ many sides ‌does‌ ‌a‌ ‌trapezium ‌have?‌ ‌

Answer:‌ ‌Four‌ ‌sides.

18. Question:‌ ‌How‌ ‌much‌ ‌does‌ ‌one‌ ‌gallon‌ ‌of‌ ‌water‌ ‌weigh‌ ‌in‌ ‌pounds?‌ ‌

Answer:‌ ‌8.33 lb.

19. Question:‌ ‌What‌ ‌is‌ ‌the‌ ‌number‌ ‌on‌ ‌the‌ ‌top‌ ‌of‌ ‌the‌ ‌vinculum‌ ‌in‌ ‌a‌ ‌fraction‌ ‌called?‌ ‌

Answer:‌ ‌The‌ ‌numerator.

20. Question:‌ ‌How‌ ‌many‌ ‌days‌ ‌are‌ ‌in‌ ‌two‌ ‌leap‌ ‌years?‌ ‌

Answer:‌ ‌732

21.Question:‌ ‌What‌ ‌is‌ ‌88‌ ‌x‌ ‌10‌ ‌x‌ ‌0‌‌ ‌?‌ ‌

Answer:‌ ‌0‌

22.Question:‌ ‌What‌ does VBODMAS stand for?‌ ‌

Answer:‌ ‌Vinculum‌ ‌Bracket‌ ‌Of‌ ‌Division‌ ‌Multiplication‌ ‌Addition‌ ‌Subtraction‌.

23. Question:‌ ‌What‌ ‌is‌ ‌the‌ ‌value‌ ‌of‌ ‌Pi‌ ‌(up to‌ ‌three‌ ‌decimals)?‌ ‌

Answer:‌ ‌3.142

24. Question:‌ ‌What ‌is‌ ‌the‌ ‌smallest‌ ‌prime‌ ‌number?‌ ‌

Answer:‌ ‌2‌ ‌(Interestingly, 1 is not classified as a prime number although it is divisible by 1 and itself (as per the definition of a prime number). 1 and itself, in this case, are not two distinct factors so 1 is not classified as a prime number.)

25. Question:‌ ‌What ‌is‌ ‌the‌ ‌smallest‌ ‌perfect‌ ‌number?‌

Answer:‌ ‌6‌ ‌

26. Question:‌ ‌How‌ ‌many‌ ‌zeros‌ ‌are‌ ‌present‌ ‌in‌ ‌one ‌googol?‌ ‌

Answer:‌ ‌100‌

27.Question:‌ ‌Which‌ ‌number‌ ‌has‌ ‌no‌ ‌representation‌ ‌in‌ ‌Roman‌ ‌Numerals?‌ ‌

Answer‌: Zero‌.

28.Question:‌ ‌What‌ ‌is‌ ‌(445‌ ‌-‌ ‌80)‌ ‌/‌ ‌1‌ ‌?‌ ‌

Answer:‌ ‌365‌ ‌

29.Question:‌ ‌Which‌ ‌of‌ ‌the‌ ‌following‌ ‌is‌ ‌a‌ ‌perfect‌ ‌square number:‌ ‌169,‌ ‌23 or‌ ‌78‌ ?

‌Answer:‌ ‌169‌ ‌

30. Question:‌ ‌Who‌ ‌is‌ ‌the‌ ‌mathematician‌ ‌who‌ ‌is considered the father of trigonometry?‌ ‌

Answer:‌ ‌Hipparchus of Nicaea.

31. Question:‌ ‌What‌ ‌is‌ ‌the‌ ‌only‌ ‌temperature‌ ‌which‌ ‌is‌ ‌the‌ ‌same‌ ‌in‌ ‌Fahrenheit‌ ‌as‌ ‌well‌ ‌as‌ ‌Celcius?‌ ‌

Answer:‌ ‌- 40‌ ‌degrees.

32. Question:‌ ‌How‌ ‌many‌ ‌sides‌ ‌does a‌ ‌heptagon‌ ‌have?‌ ‌

Answer:‌ ‌Seven.

33. Question:‌ ‌111‌ ‌x 11‌ ‌=‌ ‌?‌ ‌

Answer:‌ ‌1221‌ ‌

34. Question:‌ ‌What‌ ‌is‌ ‌a‌ ‌triangle‌ ‌with‌ ‌equal‌ ‌sides‌ ‌called?‌ ‌

Answer:‌ ‌Equilateral‌ ‌triangle.

35. Question:‌ ‌What‌ ‌is‌ ‌the‌ ‌square‌ ‌of‌ ‌25?‌ ‌

Answer:‌ ‌625

5th Grade English Trivia Quiz Questions

Are‌ ‌you‌ ‌a‌ ‌better‌ ‌wordsmith‌ ‌than‌ ‌a 5th ‌grader in elementary school?‌ Are you smarter than a 5th grader? ‌Answer‌ ‌the‌ ‌following‌ questions ‌and‌ ‌let's‌ ‌see‌ ‌how‌ ‌well ‌you‌ ‌know‌ ‌‌language‌ ‌according‌ ‌to‌ ‌the‌ ‌score‌ ‌you‌ ‌get.‌ ‌Let's see if you truly are smarter than a 5th grader!

36.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌is‌ ‌the‌ ‌superlative‌ ‌‌of‌ ‌many?‌ ‌

Answer:‌ ‌Most.

37.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌are‌ ‌similar‌ ‌ sounding words‌ ‌called?‌ ‌

Answer:‌ ‌Homonyms.

38.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌is‌ ‌the‌ ‌meaning of the word 'thine'?‌ ‌

Answer:‌ ‌Yours.

39.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌is‌ ‌the‌ ‌past‌ ‌tense‌ ‌of‌ ‌cut?‌ ‌

Answer:‌ ‌Cut‌, it is the same.

40.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌tense‌ ‌is‌ ‌this sentence:‌ ‌'We‌ ‌will‌ ‌eat‌ ‌pizza‌ ‌tomorrow'?

Answer:‌ ‌Future‌ ‌tense.

41.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌is‌ ‌the‌ ‌common‌ ‌name‌ ‌for‌ ‌any‌ ‌name,‌ ‌place,‌ ‌animal‌, or‌ ‌thing‌ ‌called?‌ ‌

Answer:‌ ‌A‌ ‌noun.

42.‌ ‌Question:‌ ‌Can you name‌ ‌the three ‌articles‌ ‌in‌ ‌the‌ ‌English‌ ‌language?

‌Answer:‌ ‌'A', 'an', and 'the'.‌ ‌

43.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌is‌ ‌a‌ ‌baby‌ ‌kangaroo‌ ‌called?‌ ‌

Answer:‌ ‌Joey.

44.‌ ‌Question:‌ ‌What‌'s‌ ‌the‌ ‌collective‌ ‌noun‌ ‌for‌ ‌a‌ ‌group‌ ‌of‌ ‌fish?‌ ‌

Answer:‌ ‌A‌ ‌shoal or a school (both are common).

45.‌ ‌Question:‌ ‌What is the meaning of the word 'thee'? ‌

Answer:‌ ‌You.

46.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌is‌ ‌the‌ ‌word‌ ‌used‌ ‌to describe a‌ ‌noun‌ ‌called?‌ ‌

Answer:‌ ‌An‌ ‌adjective‌.‌

47.‌ ‌Question:‌ ‌Who‌ ‌first wrote‌ ‌the‌ ‌book‌ ‌'The‌ ‌Little‌ ‌Mermaid'?‌ ‌

Answer:‌ ‌Hans‌ ‌Christian‌ ‌Anderson‌.

48.‌ ‌Question:‌ ‌How‌ ‌many‌ ‌articles‌ ‌are‌ ‌present ‌in‌ ‌the‌ ‌English‌ ‌language?‌ ‌

Answer:‌ ‌Three‌ ‌articles:‌ ‌a,‌ ‌an,‌ ‌the.

49.‌ ‌Question‌: Fill‌ ‌in‌ ‌the‌ ‌blank with‌ ‌the‌ ‌correct‌ ‌verb‌ ‌form:‌ "'Yesterday,‌ ‌she‌ ‌was‌ ‌_______‌ ‌us‌ ‌a‌ ‌question'.‌ ‌

Answer:‌ '‌asking‌'.

50.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌is the‌ ‌comparative‌ ‌degree‌ ‌and‌ ‌superlative‌ ‌degree‌ ‌of‌ ‌the‌ ‌word‌ ‌'beautiful'?‌ ‌

Answer:‌ ‌'More‌ ‌beautiful' and '‌most‌ ‌beautiful'.

51.‌ ‌Question:‌ ‌Who‌ ‌wrote‌ ‌the‌ ‌play‌ ‌'Romeo‌ ‌And‌ ‌Juliet'?‌ ‌

Answer:‌ ‌William‌ ‌Shakespeare.

52.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌is‌ ‌the‌ ‌plural‌ ‌noun‌ ‌of‌ ‌deer?‌ ‌

Answer:‌ ‌Deer‌, it is the same.

53.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌is‌ ‌a‌ ‌synonym?‌ ‌

Answer:‌ ‌A‌ ‌word‌ ‌that means ‌the‌ ‌same‌ ‌as‌ ‌the‌ ‌given‌ ‌word.‌ ‌

54.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌is‌ ‌the ; ‌punctuation‌ ‌called?‌ ‌

Answer:‌ ‌Semi-colon.

55.‌ ‌Question:‌ ‌Fill‌ ‌in‌ ‌the blank with ‌the‌ ‌missing‌ ‌article:‌ ‌'She‌ ‌will‌ ‌arrive‌ ‌in‌ ‌___‌ ‌hour'.‌ ‌

Answer:‌ '‌an'.‌ ‌

56.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ would you call a character in a story that revolves around him or her?‌ ‌

Answer:‌ ‌The ‌protagonist.

57.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌is‌ ‌the‌ ‌... punctuation‌ ‌called?‌ ‌

Answer:‌ ‌Ellipsis.

58.‌ ‌Question:‌ ‌Who‌ ‌wrote‌ ‌the‌ ‌book‌ ‌'The‌ ‌Little‌ ‌Prince'?‌ ‌

Answer:‌ ‌Antoine‌ ‌de‌ ‌Saint‌ ‌Exupéry‌.

59.‌ ‌Question:‌ ‌How‌ ‌many‌ ‌verbs‌ ‌are‌ ‌present‌ ‌in‌ ‌this‌ ‌sentence:‌ ‌'We‌ ‌slept‌ ‌while‌ ‌they‌ ‌danced‌ ‌and‌ ‌cooked‌ ‌us‌ ‌meals'?

Answer:‌ ‌Three‌.

60.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌are‌ sets of words‌ ‌that are opposite in meaning called?‌ ‌

Answer:‌ ‌Antonyms‌.

61.‌ ‌Question:‌ ‌Fill‌ ‌in‌ ‌the‌ ‌blank‌ ‌using‌ ‌the‌ ‌suitable‌ ‌conjunction:‌ ‌'He‌ ‌failed‌ ‌______‌ ‌he‌ ‌didn't‌ ‌study‌ ‌well'.

Answer:‌ ‌'because‌'.

62.‌ ‌Question:‌ ‌Fill‌ ‌in‌ ‌the‌ ‌blank:‌ ‌'Neil Armstrong ‌and‌ Buzz Aldrin  _____‌ ‌the‌ ‌first‌ ‌humans‌ ‌to‌ ‌visit‌ ‌the‌ ‌moon.'.

Answer:‌ ‌'were‌'.

63.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌are‌ ‌ question‌ ‌words‌ (who, what, when, where, whose) ‌called?‌ ‌

Answer:‌ ‌Interrogative‌ ‌words‌.

64.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌are‌ ‌oxymorons?‌ ‌

Answer:‌ ‌Antonyms‌ ‌used‌ ‌together‌ ‌to form a sentence or description.

65.‌ ‌Question:‌ ‌Fill‌ ‌in‌ ‌the‌ ‌blank:‌ ‌'Work‌ ‌hard‌ ‌___‌ ‌get‌ ‌success'. ‌

Answer:‌ '‌to‌'.

66.‌ ‌Question:‌ ‌Fill‌ ‌in‌ ‌the‌ ‌blank:‌ ‌'She‌ ‌lives‌ ‌in‌ ‌___‌ ‌United States.'. ‌

Answer:‌ ‌'the'.‌

67.‌ ‌Question:‌ ‌Which‌ ‌of‌ ‌these‌ ‌words‌ ‌means‌ ‌sparkle: 'dazzle‌', 'dangle', or 'jazz‌le'?

Answer:‌ ‌Dazzle‌.

68.‌ ‌Question:‌ ‌What word can be‌ ‌the‌ ‌shortest‌ ‌sentence‌ ‌in‌ ‌the English‌ ‌language?‌ ‌

Answer:‌ ‌Go.

69.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌is‌ ‌the‌ ‌dot‌ ‌over‌ the lowercase letter I in ‌the‌ ‌English‌ ‌alphabet ‌called?‌ ‌

Answer:‌ ‌Tittle‌.

70.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌is‌ ‌the‌ ‌collective‌ ‌noun‌ ‌for‌ ‌a‌ ‌group‌ ‌of‌ ‌puppies?‌ ‌

Answer:‌ ‌Litter.

Being smarter than a fifth grader is not as easy as you may think.

Social Science Fifth Grade Trivia Questions

Just ‌when‌ ‌you‌ ‌thought‌ ‌you‌ ‌knew‌ ‌the history‌ and geography of the United States really ‌well‌, ‌we‌ have ‌got‌ ‌an ‌interesting‌ ‌fifth grade trivia‌ ‌quiz ‌to‌ ‌see‌ ‌if‌ ‌you‌ truly ‌are‌ ‌smarter‌ ‌than‌ ‌a‌ ‌5th grade ‌school‌ ‌student.‌ ‌Test your knowledge against that of a fifth grader with these smarter than a fifth grader trivia questions!

71.‌ ‌Question:‌ ‌Who‌ ‌is credited with inventing ‌the‌ light bulb?‌ ‌ ‌

Answer:‌ ‌Thomas‌ ‌Alva‌ ‌Edison‌. ‌

72.‌ ‌Question: How‌ ‌many‌ ‌stars‌ ‌are‌ ‌present‌ ‌on‌ ‌the‌ ‌official‌ ‌flag‌ ‌of‌ ‌the‌ United States of America?‌ ‌

Answer:‌ ‌50‌ ‌

73.‌ ‌Question:‌ ‌Who‌ ‌was‌ ‌the‌ first president of the United States?

Answer:‌ ‌George‌ ‌Washington‌.

74.‌‌Question:‌ ‌Name‌ ‌the‌ ‌famous‌ ‌activist‌ ‌from ‌North America ‌who‌ ‌‌protested‌ ‌against‌ ‌racism‌ ‌by‌ sitting‌ ‌on ‌a‌ ‌‌bus.‌ ‌

Answer:‌ ‌Rosa‌ ‌Parks‌.‌

75.‌ ‌Question:‌ ‌Who‌ ‌made‌ ‌the‌ famous ‌'I‌ ‌Have A‌ ‌Dream'‌ ‌speech?‌ ‌

Answer:‌ ‌Martin‌ ‌Luther‌ ‌King‌ ‌Jr.‌

76.‌ ‌Question:‌ ‌In‌ ‌which‌ ‌country‌ ‌of‌ ‌South America ‌is one of‌ ‌the‌ Seven‌ Wonders‌ ‌of‌ ‌the‌ ‌World,‌ ‌Machu‌ ‌Picchu‌, located?‌ ‌

Answer:‌ ‌Peru.

77.‌ ‌Question:‌ ‌In‌ ‌which‌ ‌city‌ ‌of‌ North America ‌is the‌ ‌Statue‌ ‌of‌ ‌Liberty‌ ‌located?‌ ‌

Answer:‌ ‌New‌ ‌York‌ City.

78.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌does‌ ‌the‌ ‌DC‌ ‌in‌ ‌Washington‌ ‌DC‌ ‌stand‌ ‌for?‌ ‌

Answer:‌ ‌District‌ ‌of‌ ‌Columbia‌.

79.‌ ‌Question:‌ ‌Which‌ ‌is‌ ‌the‌ ‌most‌ ‌populated‌ ‌state‌ ‌in‌ ‌North‌ ‌America?‌ ‌

Answer:‌ ‌California‌.

80.‌ ‌Question:‌ ‌Which‌ ‌language‌ ‌is‌ ‌the‌ ‌most‌ ‌widely‌ ‌spoken‌ ‌language‌ ‌in‌ ‌South‌ ‌America?‌ ‌

Answer:‌ ‌Spanish‌.

81.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌is‌ ‌the‌ ‌name‌ ‌of‌ ‌the‌ ‌national‌ ‌flag‌ ‌of‌ ‌the‌ ‌United‌ ‌States?‌ ‌

Answer:‌ ‌The‌ ‌Stars‌ ‌and‌ ‌‌Stripes‌ or The Star-Spangled Banner.

82.‌ ‌Question:‌ ‌In‌ ‌which‌ ‌North‌ ‌American‌ ‌state‌ ‌is‌ ‌the‌ ‌Liberty‌ ‌Bell‌ ‌located?‌ ‌

Answer:‌ ‌Pennsylvania‌.

83.‌ ‌Question:‌ ‌Can you name‌ ‌the‌ ‌longest‌ ‌river‌ ‌flowing‌ ‌in‌ ‌the United States?‌ ‌

Answer:‌ ‌The‌ ‌‌Missouri‌ ‌River.

84.‌ ‌Question:‌ ‌Who,‌ ‌along‌ ‌with‌ ‌Neil‌ ‌Armstrong,‌ ‌first‌ ‌landed‌ ‌on‌ ‌the‌ ‌moon?‌ ‌

Answer:‌ ‌Edwin 'Buzz‌' ‌Aldrin‌.

85.‌ ‌Question:‌ ‌Name‌ ‌the‌ ‌first‌ ‌satellite‌ ‌pulled‌ ‌into‌ ‌orbit‌ ‌by‌ ‌the‌ ‌United‌ ‌States.‌ ‌

Answer:‌ ‌Explorer‌ 1.

86.‌ ‌Question:‌ ‌Who‌ ‌was‌ ‌the‌ ‌16th‌ ‌president‌ ‌of‌ ‌the‌ ‌United‌ ‌States?‌ ‌

Answer:‌ ‌Abraham‌ ‌Lincoln.

‌87.‌ ‌Question:‌ ‌Which‌ city ‌is‌ ‌the‌ ‌oldest‌ ‌city‌ ‌in‌ ‌the‌ ‌United‌ ‌States?‌ ‌

Answer:‌ ‌St.‌ ‌Augustine,‌ ‌Florida.

88.‌ ‌Question:‌ ‌Which‌ ‌is‌ ‌the‌ ‌largest‌ ‌state‌ ‌in‌ ‌the‌ ‌United‌ ‌States‌ ‌in‌ ‌terms‌ ‌of‌ ‌land?‌ ‌

Answer:‌ ‌Alaska.

89.‌ ‌Question:‌ ‌Can you name‌ ‌the‌ ‌only‌ ‌state‌ ‌in‌ ‌America‌ ‌that‌ ‌grows‌ ‌coffee?

Answer:‌ ‌Hawaii‌.

90.‌ ‌Question:‌ Can you name‌ ‌the‌ ‌state‌ ‌where‌ ‌the‌ ‌Gateway Arch‌ ‌is‌ ‌located?‌ ‌

Answer:‌ ‌Missouri.

91.‌ ‌Question:‌ ‌Which‌ ‌city‌ ‌is‌ ‌called‌ ‌the‌ ‌Motor‌ ‌City‌ ‌of‌ ‌North‌ ‌America?‌ ‌

Answer:‌ ‌Detroit.

92.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌is‌ ‌the‌ ‌national‌ ‌bird‌ ‌of‌ ‌the‌ ‌United‌ ‌States?‌ ‌

Answer:‌ ‌The‌ ‌American‌ ‌bald‌ ‌eagle‌‌.

93.‌ ‌Question:‌ ‌Who‌ ‌was‌ ‌the‌ ‌first‌ ‌Black ‌president‌ ‌of‌ ‌the‌ ‌United‌ ‌States?‌ ‌

Answer:‌ ‌Barack‌ ‌Obama.

94.‌ ‌Question:‌ ‌How‌ ‌many‌ ‌Super‌ ‌Bowls‌ ‌has‌ ‌the‌ ‌acclaimed‌ ‌player‌ ‌Tom‌ ‌Brady‌ ‌won?‌ ‌

Answer:‌ ‌Seven.

95.‌ ‌Question:‌ ‌Can you name‌ ‌the‌ ‌largest‌ ‌lake‌ ‌in‌ ‌South‌ ‌America?

Answer:‌ ‌Lake‌ ‌Titicaca‌.

96.‌ ‌Question:‌ ‌Which‌ ‌state‌ ‌in‌ ‌the‌ ‌United States‌ ‌is‌ ‌also‌ ‌called‌ ‌the‌ ‌Cheese‌ ‌State?‌ ‌

Answer:‌ ‌Wisconsin‌.

97.‌ ‌Question:‌ Can you name‌ ‌the‌ ‌state‌ ‌where‌ ‌Mount‌ ‌Rushmore‌ ‌is‌ ‌located?

Answer:‌ ‌South‌ ‌Dakota‌.

98.‌ ‌Question:‌ ‌How‌ ‌many‌ ‌stripes‌ ‌are‌ ‌present‌ ‌in‌ ‌the‌ ‌national‌ ‌flag‌ ‌of‌ ‌the‌ ‌United‌ ‌States?‌ ‌

Answer:‌ ‌13‌ ‌(7 red stripes and 6 white stripes).

99.‌‌Question:‌ ‌Which‌ ‌country‌ ‌gifted‌ ‌the‌ ‌Statue‌ ‌of‌ ‌Liberty‌ ‌to‌ ‌the United States?‌ ‌

Answer:‌ ‌France‌‌.

100.‌ ‌Question:‌ ‌In‌ ‌which‌ ‌war‌ ‌was‌ ‌the‌ ‌Battle‌ ‌of‌ ‌Gettysburg‌ ‌fought?‌ ‌

Answer:‌ ‌The‌ ‌American Civil‌ ‌War. ‌

101.‌ ‌Question:‌ Can you name‌ ‌the‌ ‌smallest‌ ‌state‌ ‌in‌ ‌the‌ ‌United States by land area? ‌

Answer:‌ ‌Rhodes‌ ‌Island‌.

102.‌ ‌Question:‌ ‌In which year ‌was‌ ‌America ‌'discovered'‌ ‌by‌ ‌Christopher‌ ‌Columbus?‌ ‌

Answer:‌ ‌1492‌ ‌

103.‌ ‌Question:‌ ‌How‌ ‌many‌ ‌countries‌ ‌are‌ ‌there in‌ ‌South‌ ‌America?‌ ‌

Answer:‌ ‌12 countries and two dependecies.

104.‌ ‌Question:‌ ‌Who‌ ‌is celebrated as the‌ ‌first‌ ‌African‌ ‌American‌ ‌Major League baseball‌ ‌player?‌ ‌

Answer:‌ ‌Jackie‌ ‌Robinson‌.

105.‌ ‌Question:‌ ‌Which‌ ‌state‌ ‌in‌ ‌‌America‌ ‌produces‌ approximately ‌50%‌ ‌of‌ ‌America's‌ ‌rice?‌ ‌

‌Answer:‌ ‌Arkansas‌.

Are you really smarter than a fifth grader?

Science Trivia For A Fifth Grader

This is the final‌ ‌round in our epic quiz to test if you are smarter than a 5th grader! ‌Specially‌ ‌created‌ ‌for‌ ‌the‌ ‌scientist‌ ‌in‌ ‌you,‌ ‌these‌ ‌fifth grade quiz questions‌ ‌will‌ ‌decide‌ ‌if‌ ‌you‌ ‌are‌ ‌really‌ ‌smarter‌ ‌than‌ ‌a fifth grader! As well as being a great way to test if you are smarter than a 5th grader, these might also be funny questions to ask a fifth grader and test their knowledge.

106.‌ ‌Question:‌ ‌Which‌ ‌planet‌ ‌is‌ ‌the‌ ‌hottest‌ ‌planet?‌ ‌

Answer:‌ ‌Venus.

‌107.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌is‌ ‌H2O‌ ‌commonly‌ ‌called?‌ ‌

Answer:‌ ‌Water.

108.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌are‌ ‌the‌ ‌three‌ ‌states‌ ‌of‌ ‌matter?‌

Answer:‌ ‌Solid,‌ ‌liquid, and gas.

109.‌ ‌Question:‌ ‌The‌ ‌sun‌ ‌is‌ ‌a‌ ‌star.‌ ‌True‌ ‌or‌ false?

Answer:‌ ‌True‌.

110.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌animal‌ ‌was‌ ‌the‌ ‌first‌ ‌to‌ ‌go‌ ‌to‌ ‌space?‌ ‌

Answer:‌ ‌Dog‌.

‌111.‌ ‌Question:‌ ‌How‌ ‌many‌ ‌tentacles‌ ‌does‌ ‌an‌ ‌octopus‌ ‌have?‌ ‌

Answer:‌ ‌Eight.

112.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌does‌ ‌the‌ ‌heart‌ ‌do?‌ ‌

Answer:‌ ‌Pumps‌ ‌blood around our body.

113.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌is‌ ‌the‌ ‌rarest‌ ‌blood‌ ‌type?‌ ‌

Answer:‌ ‌AB‌ negative.

114:‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌is‌ ‌the‌ ‌hardest‌ ‌known material‌ ‌on‌ earth?‌ ‌

Answer:‌ ‌Diamond‌.

115.‌ ‌Question:‌ ‌Who‌ ‌invented‌ ‌the‌ ‌World Wide Web?‌ ‌

Answer:‌ ‌Tim Berners-Lee.

116.‌ ‌Question:‌ ‌How‌ ‌many‌ ‌hearts‌ ‌does‌ ‌an‌ ‌octopus‌ ‌have?‌ ‌

Answer:‌ Three.

117.‌ ‌Question:‌ ‌Sound‌ ‌travels‌ ‌faster‌ ‌than‌ ‌light.‌ ‌True‌ ‌or‌ ‌false?‌ ‌

Answer:‌ False‌.

118.‌ ‌Question: What‌ ‌do‌ ‌bees‌ ‌collect‌ ‌from‌ ‌flowers‌ ‌to‌ ‌make‌ ‌honey?‌ ‌

Answer:‌ ‌Nectar. ‌

119.‌ ‌Question: How‌ ‌many‌ ‌teeth‌ ‌does‌ ‌an‌ average ‌adult‌ ‌have?‌ ‌

Answer:‌ ‌32‌

120.‌ ‌Question:‌ ‌In‌ ‌which‌ ‌galaxy‌ ‌is‌ ‌the‌ ‌earth‌ ‌located?‌ ‌

Answer:‌ ‌The‌ ‌Milky‌ ‌Way‌ ‌Galaxy.

121.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌force‌ ‌of‌ ‌earth‌ ‌helps‌ ‌us‌ ‌stay‌ ‌on‌ ‌the‌ ‌ground‌ ‌without‌ ‌floating?‌ ‌

‌Answer:‌ ‌Gravitational‌ ‌force‌ (gravity).

122.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ is‌ ‌the‌ ‌full‌ ‌name ‌of‌ ‌NASA?‌

Answer:‌ ‌‌National‌ ‌Aeronautics‌ ‌and‌ ‌Space‌ ‌Administration‌.

123.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌are‌ ‌the‌ ‌animals‌ ‌that eat ‌both‌ ‌plants‌ ‌and‌ ‌meat‌ ‌called?‌

Answer:‌ ‌Omnivores.

124.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌are the‌ ‌two process‌es involved in ‌cloud‌ ‌formation‌ ‌called?‌ ‌

‌Answer:‌ ‌Condensation and deposition.

125.‌ ‌Question:‌ ‌Who‌ ‌discovered‌ ‌penicillin?‌

Answer:‌ ‌Alexander‌ ‌Fleming.

126.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌is‌ ‌another‌ ‌name‌ ‌for our‌ ‌food‌ ‌pipe?‌

Answer:‌ ‌Oesophagus‌.

127.‌ ‌Question:‌ ‌Male‌ ‌seahorses‌ ‌give‌ ‌birth‌ ‌to‌ ‌their‌ ‌babies.‌ ‌True‌ ‌or‌ false?‌

Answer:‌ ‌True‌.

128.‌ ‌Question:‌ ‌Which‌ ‌animal‌ ‌was‌ ‌the first‌ ‌to‌ ‌be‌ ‌ever‌ ‌cloned?‌ ‌

Answer:‌ ‌Sheep‌.

129.‌ ‌Question:‌ ‌Who‌ ‌is credited with inventing ‌television?‌ ‌

Answer:‌ ‌John‌ ‌Logie‌ ‌Baird.‌ ‌

130.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌instrument‌ ‌is‌ ‌used‌ ‌to‌ ‌measure‌ ‌the‌ ‌intensity‌ ‌of‌ ‌‌earthquakes?‌ ‌

Answer:‌ ‌Seismograph‌.

131.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌is‌ ‌a‌ ‌person‌ ‌who‌ ‌studies‌ ‌dinosaurs‌ ‌called?‌ ‌

Answer:‌ ‌Paleontologist‌.

132.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌is the name of species‌ ‌that can‌ ‌survive‌ ‌both‌ ‌on‌ ‌land‌ ‌as‌ ‌well‌ ‌as‌ ‌in‌ ‌water?‌

Answer:‌ ‌Amphibians‌.

133.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌are‌ ‌‌animals‌ ‌that‌ ‌do‌ ‌not‌ ‌lay‌ ‌eggs‌ ‌(and instead give birth to their young) called?‌ ‌

Answer:‌ ‌Viviparous.

134.‌ ‌Question:‌ ‌How‌ ‌many‌ ‌elements‌ ‌are‌ ‌in‌ ‌the‌ ‌periodic‌ ‌table?‌ ‌

Answer:‌ ‌118‌

135.‌ ‌Question:‌ ‌What are the‌ ‌tissues‌ ‌connecting‌ ‌bones‌ ‌to‌ ‌the‌ ‌muscles‌ ‌are‌ ‌called?

Answer:‌ ‌Tendons‌.

136.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌is‌ ‌the‌ ‌boiling‌ ‌point‌ ‌of‌ ‌water‌ ‌in‌ ‌degrees Celsius?‌ ‌

Answer:‌ ‌100‌ ‌degrees‌ ‌Celsius‌.

137.‌ ‌Question:‌ ‌Which‌ ‌planet‌ ‌is‌ ‌called‌ ‌the‌ ‌red‌ ‌planet?‌ ‌

Answer:‌ ‌Mars.

138.‌ ‌Question:‌ ‌Which‌ ‌scientist‌ ‌proposed‌ ‌the‌ ‌three‌ ‌laws‌ ‌of‌ ‌motion?‌ ‌

Answer:‌ ‌Isaac‌ ‌Newton‌. ‌

139.‌ ‌Question:‌ ‌What‌ ‌is‌ ‌the‌ ‌scientific‌ ‌formula ‌of‌ ‌Hydrogen‌ ‌Peroxide?‌

Answer:‌ ‌H2O2

140:‌ ‌Question:‌ ‌How‌ ‌many‌ ‌bones‌ ‌are‌ ‌there ‌in‌ ‌the‌ ‌human‌ ‌skeleton?‌ ‌

Answer:‌ ‌206

Here‌ ‌at‌ ‌Kidadl,‌ ‌we‌ ‌have‌ ‌carefully‌ ‌created‌ ‌lots‌ ‌of‌ ‌interesting‌ ‌family-friendly‌ ‌trivia‌ ‌for‌ ‌everyone‌ ‌to‌ enjoy!‌ ‌If‌ ‌you‌ ‌liked‌ ‌our‌ ‌suggestions‌ ‌for‌‌ ‌smarter‌ ‌than‌ ‌a‌ ‌fifth ‌grader‌ ‌trivia‌ ‌questions,‌ ‌‌then‌ ‌why‌ ‌not‌ ‌take‌ ‌a‌ ‌look‌ ‌at‌ ‌‌this 2000s‌ ‌trivia‌‌,‌ ‌or‌ ‌animal‌ ‌trivia‌ ‌questions for more?

Disclaimer

Disclaimer

At Kidadl we pride ourselves on offering families original ideas to make the most of time spent together at home or out and about, wherever you are in the world. We strive to recommend the very best things that are suggested by our community and are things we would do ourselves - our aim is to be the trusted friend to parents.

We try our very best, but cannot guarantee perfection. We will always aim to give you accurate information at the date of publication - however, information does change, so it’s important you do your own research, double-check and make the decision that is right for your family.

Kidadl provides inspiration to entertain and educate your children. We recognise that not all activities and ideas are appropriate and suitable for all children and families or in all circumstances. Our recommended activities are based on age but these are a guide. We recommend that these ideas are used as inspiration, that ideas are undertaken with appropriate adult supervision, and that each adult uses their own discretion and knowledge of their children to consider the safety and suitability.

Kidadl cannot accept liability for the execution of these ideas, and parental supervision is advised at all times, as safety is paramount. Anyone using the information provided by Kidadl does so at their own risk and we can not accept liability if things go wrong.

Sponsorship & Advertising Policy

Kidadl is independent and to make our service free to you the reader we are supported by advertising.

We hope you love our recommendations for products and services! What we suggest is selected independently by the Kidadl team. If you purchase using the buy now button we may earn a small commission. This does not influence our choices. Please note: prices are correct and items are available at the time the article was published.

Kidadl has a number of affiliate partners that we work with including Amazon. Please note that Kidadl is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to amazon.

We also link to other websites, but are not responsible for their content.

Read our Sponsorship & Advertising Policy
Get The Kidadl Newsletter

1,000 of inspirational ideas direct to your inbox for things to do with your kids.

Thank you! Your newsletter will be with you soon.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
No items found.