FOR ALL AGES

Chanukkah Trivia: 60 Questions With Answers, How Many Can You Get Right?

Hanukkah is a festival of lights.

Chanukkah (also known as Hanukkah) is a Jewish holiday that is a special and exciting time to be with family and friends.

Hanukkah is an eight day Jewish holiday that is celebrated by millions of Jewish people around the world. Traditionally celebrated with the lighting of candles, delicious food, family games, and a lot of love and warmth, the holiday is loved by families.

Hanukkah usually falls in the months at the end of the year, November and December. It signifies a miracle from the Jewish religion, when after reclaiming the Holy Temple of Jerusalem that had been conquered by the Assyrian Greeks Jewish people found only one vial of oil, but that little amount of oil burned for eight whole days. Hanukkah is eight days long to represent this. We hope you enjoy this quiz that is all about Hanukkah. Quiz lovers should also check out our Birthday trivia and baby shower trivia too!

Hanukkah Facts And History Quiz

This Jewish festival has a rich history and background. It all started when the Maccabees revolted against the Assyrians and won. They then rededicated the second temple of Jerusalem. Hanukkah is a traditional festival that has been celebrated over the years with special traditions around the world. This fun quiz will give you some interesting information about Hanukkah and its history. Gather your family members, start the questionnaire, and find out if you can get them all correct!

The menorah is the name of the nine branched candelabra that is lit during Hanukkah.

1. Question: What is Hanukkah also called?

Answer: Hanukkah is also called The Festival of Lights or The Feast Of Dedication.

2. Question: For how many days is Hanukkah celebrated?

Answer: Hanukkah is celebrated for eight days.

3. Question: What does Hanukkah mean?

Answer: The Hebrew word Hanukkah means "dedication".

4. Question: Where is the world's largest Hanukkah menorah situated?

Answer: It is situated at Grand Army Plaza in New York.

5. Question: Where does the word Hanukkah originate from?

Answer: It originates from a Hebrew word 'Hinuch' meaning "to teach".

6. Question: Apart from Hanukkah, what two other Jewish holidays?

Answer: Other Jewish holidays include Passover and Rosh Hashanah.

7. Question: Who was the first President to celebrate Hanukkah at the White House?

Answer: The first President to celebrate this Jewish holiday was Harry Truman.

8. Question: True or false? There about sixteen ways to spell the word Hanukkah.

Answer: True.

9. Question: True or false? Chanukah is a Hebrew word.

Answer: True.

10. Question: What is the name of the fried potato pancakes that are often eaten during Hanukkah?

Answer: Latkes.

11. Question: Why is Judith known as the Heroine of The Torah?

Answer: Judith was a young Jewish widow who bravely killed the top General of the Assyrian army, Holofernes, and helped the Israeli army launch a surprise attack.

12. Question: What is the money given as presents during the festival of Chanukah referred to as?

Answer: Chanukah Gelt is the money given as gifts or presents during Hanukkah.

13. Question: What is Shamash?

Answer: It is the very first candle that is lit to light the other candles.

14. Question: What does the word 'shamash' mean?

Answer: It means "helper", as the Shamash is used to light the other eight candles.

15. Question: A great miracle happened on the day of rededication. What was it?

Answer: The amount of oil available to light the candle was very little. This amount could last only for a night and not eight nights. A great miracle happened when the oil lasted for eight nights.

16. Question: Name the round jelly doughnuts enjoyed especially during Chanukah.

Answer: Sufganiyot.

17. Question: When does the Jewish festival of Hanukkah begin?

Answer: The Jewish festival of Hanukkah begins on the twenty-fifth day of Kislev, the ninth month of the Hebrew calendar.

18. Question: True or false? Traditionally, the women of the house must rest until the flame of the candle burns out.

Answer: True.

Hanukkah Trivia About The Dreidel, Menorah And More

The dreidel and menorah are two important items during Hanukkah, but how much do you know about them? Check out these interesting facts about Hanukkah, to test your knowledge of this Jewish holiday!

19. Question: What is a Hanukkah menorah.

Answer: It is a nine branched candelabra lit during the eight day festival of Chanukah.

20. Question: Who developed the modern day chocolate gelt?

Answer: The modern day chocolate gelt was developed by Americans.

21. Question: The first chocolate gelt was produced in which decade?

Answer: The first chocolate gelt was produced in the '20s.

22. Question: Name two games similar to the dreidel.

Answer: Christmastime and teetotum.

23. Question: Name a traditional game played during the Jewish holiday of Hanukkah.

Answer: The game of dreidel is a Jewish game played during Hanukkah.

24. Question: What is a dreidel?

Answer: A dreidel is a spinning top with the Hebrew letters Nun, Gimel, Hey, and Shin inscribed on it.

25. Question: What do the letters Nun, Gimel, Hey and Shin stand for?

Answer: The Hebrew letters Nun, Gimel, Hey and Shin stand for "Nes gadol haya sham".

26. Question: What does "Nes gadol haya sham" mean?

Answer: It means "A miracle happened there".

27. Question: When do Jews light the menorah?

Answer: The first candle is lit on the first night of Hanukkah.

28. Question: What is the order in which you light the candles on the menorah?

Answer: The first candle is placed on the first branch on the right side, then each night a candle to the left of the most recently lit candle is lit.

29. Question: Which oil is traditionally used to light the menorah?

Answer: Olive oil is used.

30. Question: True or false? According to the Jewish religion, eight candle holders should be of the same high and the far right candle holder should be placed higher than the rest?

Answer: True.

31. Question: Which city hosts dreidel tournaments during Hanukkah?

Answer: New York City hosts dreidel tournaments during the festival of Hanukkah.

32. Question: What is the biggest difference between the Israeli dreidel and other dreidels?

Answer: The Hebrew letter Shin is replaced with the letter Po, on the Israeli dreidel, which translates into "a miracle happened here", instead of "a miracle happened there".

33. Question: How many candles are lit in a menorah during Hanukkah?

Answer: Eight candles are lit in an menorah, with an additional light used to light these candles.

34. Question: What do Jewish children win by spinning the dreidel?

Answer: Children win gelts by spinning the dreidel.

Around The World With Hanukkah Facts For Kids

This festival is celebrated by Jews all around the world. Each country has different traditions, all with something special to offer during this Jewish holiday. Learn more about this festival by answering these questions about Hanukkah food facts, facts about Hanukkah history, and other interesting things about Hanukkah. You will also find a few questions about menorah facts too! How many can you get right?

Dreidels are a popular toy played with by children during Hanukkah.

35. Question: How do Afghan Jews celebrate this Jewish holiday?

Answer: Instead of lighting eight candles, they fill eight plates of olive oil and set them beside each other.

36. Question: Where do the Algerians place their menorahs?

Answer: Algerians hang their menorahs on walls near their doorways.

37. Question: What do Australians do to celebrate this Jewish festival?

Answer: They host large family gatherings and parties to light the candles, followed by a day of celebrations and festivities.

38. Question: When was the first Hanukkah celebrated by Canadians?

Answer: The first Hanukkah was celebrated in Canada in the year 1760.

39. Question: How do Canadians celebrate Hanukkah?

Answer: Canadians celebrate Chanukkah by exchanging gifts and eating traditional home-cooked food.

40. Question: Where did Jewish people first arrive in China?

Answer: They first arrived in Kaifeng, China.

41. Question: What did Kaifeng Jews do to celebrate Hanukkah when they first arrived in China?

Answer: They built a synagogue and hosted gatherings to celebrate Hanukkah.

42. What do Colombian Jews eat during this Jewish holiday?

Answer: Colombians eat fried plantains called patacones during this festival of lights.

43. Question: A huge menorah is lit up where in England during Chanukkah?

Answer: A huge menorah is lit up at London's Trafalgar Square during the eight day festival of Hanukkah.

44. Question: In which part of the world is a double decker menorah used?

Answer: A double decker menorah is used in Alsace, a region in France.

45. Question: Why is the double decker menorah used?

Answer: So that both the father and son can light a candle each day.

46. Question: True or false? A large menorah is lit in front of Berlin's Brandenburg Gate during Hanukkah.

Answer: True.

47. Question: What is the name of the festival hosted in Budapest during Hanukkah?

Answer: Quarter6Quarter7 is a festival with concerts and great food.

48. Question: How many times is the festival Quarter6Quarter7 held in Budapest?

Answer: Quarter6Quarter7 is held twice a year, during Chanukkah and during Passover.

49. Question: How many synagogues are there in India?

Answer: There are currently 33 synagogues in India.

50. Question: Which oil is used by the Indian Jewish community to light the menorah?

Answer: Coconut oil is used by the Indian Jewish community to light the menorah.

51. Question: Name a sweet treat made especially in India during Chanukah?

Answer: Barfi is a sweet treat made of milk and fruits, it is especially enjoyed during Chanukah.

52. Question: How tall is the menorah at the Piazza Barberini in Italy?

Answer: Italians set up a 20 feet tall menorah at Piazza Barberini to celebrate Hanukkah.

53. Question: What do Italians traditionally dine on during Hanukkah?

Answer: Frittelle de Chanukah is one of the most important delicacies prepared by Italian Jews, especially during Hanukkah.

54. Question: Can you name the citrus flavored donuts made during the Jewish festival.

Answer: Sfenj is a citrus flavored donut made from the famous Jaffa oranges.

55. Question: Where is Russia's largest menorah located?

Answer: Russia's largest menorah is located at Revolution Square, Moscow.

56. Question: Can you name the unique song written in honor of Hanukkah by Turkish Jews.

Answer: 'Ocho Candelas' also known as 'Ocho Kandelikas' is a unique song written in honor of Hanukkah.

57. Question: 'Ocho Candelas' is written in which dialect?

Answer: 'Ocho Candelas' is written in the Ladino dialect.

58. Question: Burmelos is a delicacy from which country?

Answer: Burmelos is a Turkish delicacy.

59. Question: True or false? Hannah and Judith are known as the Heroines of Torah Study.

Answer: True.

60. Question: Sfenj is a delicacy from which country?

Answer: Sfenj is a tasty delicacy from Morocco.

Here at Kidadl, we have carefully created lots of interesting family-friendly quizzes for everyone to enjoy! If you liked our suggestions for Chanukkah trivia questions with answers based on Chanukkah facts, and are looking for more holiday trivia about different celebrations, then why not take a look at our 4th of July trivia, or Bride and Groom trivia for more?

Author

Written By

Kidadl Team

The Kidadl Team is made up of people from different walks of life, from different families and backgrounds, each with unique experiences and nuggets of wisdom to share with you. From lino cutting to surfing to children’s mental health, their hobbies and interests range far and wide. They are passionate about turning your everyday moments into memories and bringing you inspiring ideas to have fun with your family.

Share this article

FACEBOOK

TWITTER

COPY LINK

Subscribe_Hero
Get The Kidadl Newsletter
1,000 of inspirational ideas direct to your inbox for things to do with your kids.

By joining Kidadl you agree to Kidadl’s Terms of Use and Privacy Policy and consent to receiving marketing communications from Kidadl.