36 Christmas Riddles To Get Kids Thinking On Christmas Day

Little boy lying on his stomach by the base of the Christmas tree thinking about answers to Christmas riddles.
Share
Tweet

Image © prostooleh, under a Creative Commons license.

Christmas cracker riddles are a family favourite at Christmas time; kids' Christmas riddles are brain teasers that will keep kids busy, getting them thinking creatively about what is being described.

Did you know that The Statue of Liberty was a gift from France to the US for Christmas in 1836? Or that the original modern Christmas tree was decorated with fruits and nuts?

Have fun guessing the fun 'What Am I?' riddles for Christmas, and use the clues to see popular Christmas themes in a new way.

Mum and daughter sat on the floor by the Christmas tree smiling as they discuss Christmas riddles.
Image © senivpetro, under a Creative Commons license.

Easier Christmas Riddles For Kids

See how much you know about Christmas with these riddles for younger kids.

1.I'm Santa's little helper, I'm loved by both girls and boys. All throughout the year, I work hard building their toys. Who am I? Answer: An elf.

2.I'm a catchy carol and a tune which likes to rhyme. I contain twelve grand gifts that come around Christmas time. What am I? Answer: 'The Twelve Days of Christmas' song.

3.You sometimes see them on a house, and often a festive tree. They're often multicoloured and run on electricity. What is it? Answer: Christmas lights.

4.His body is round, with a carrot for a nose. He loves to be cold, from his head to his toes. What am I? Answer: A snowman.

5.What do you look forward too, that's filled with stuff and looks like a giant's sock? Answer: A Christmas stocking.

6.We're four-legged beasts, pullers of Santa's sleigh. If you have been a good girl or boy, we might just pull him your way. What are we? Santa's reindeer.

7.I am worn to mark a successful victory. I'm also made of flowers and leaves formed into a circle, and I vary from big to tiny. What am I? Answer: A wreath.

8.I'm a coloured strip used to decorate your tree, metallic and shiny you'll find me. What am I? Answer: Tinsel.

9.Climbing down chimneys may often seem weird, but not when it's this old man with a white beard. Who is he? Answer: Santa Claus (Father Christmas).

Little girl sat on a seat with Christmas decorations behind, thinking about the answers to Christmas riddles.
Image © bristekjegor, under a Creative Commons license.

Christmas Riddles For Kids That Are A Little Less Easy

For more of a workout, take a look at these fun Christmas riddles that aren't so obvious...

10.When does Christmas come before Thanksgiving? Answer: In the dictionary.

11.I come with many colours, so beautiful and bright. I turn so many houses into a beautiful sight. What am I? Answer: Christmas lights.

12.I get chopped, decorated and on one end you'll see wings on top. What am I? Answer: A Christmas tree.

13.If the end of the year is on 31 December, what is the end of Christmas? The letter 's'.

14.What will it be stuffed with, there's nobody who knows. But it looks like something you'd slide over your toes. What is it? Answer: A Christmas stocking.

15.I'm a plant seen at Christmas, which people hang above. And then they stand beneath me and kiss someone they love. What am I? Answer: Mistletoe.

16.It can be made from evergreens, pine cones, berries and it's round. On the front door of someone's house, at Christmas time it is found. What is it? Answer: A wreath.

17.Dropping from the sky, more beautiful than rain, there are no two pieces that will ever look the same. What are they? Answer: Snowflakes/snowfall.

18.Counting down to Christmas with me can't be a beat, behind every door there lies a tasty treat. What am I? Answer: An Advent calendar.

19.Though I may look like I belong on your toes, I'm hung up for gifts as every child knows. What am I? Answer: A Christmas stocking.

20.Santa Claus sits on one of these as he delivers his gifts. You can ride one too, through the snow drifts. What is it? Answer: A sleigh (or sledge).

21.I am a helpful creature, not too big and not too small. Out of all my fellow reindeer, I'm the fastest of them all. Who am I? Answer: Dasher.

22.What's a parent's favourite Christmas carol? Answer: Silent night.

23.When Santa Claus leaves the North Pole on Christmas Eve, which direction does he travel in? Answer: South, everywhere is South from the North Pole.

24.Where do snowmen like to dance? Answer: At snowballs.

25.What do you have in December that you don't have in any other month? The letter 'D'.

Mum and daughter lying on the ground by the Christmas tree smiling as they think about Christmas riddles.
Image © user14699452, under a Creative Commons license.

Harder Christmas Riddles And Brain Teasers

For those seeking a merry Christmas challenge, you'll love these Christmas riddles and answers because they're tricky to work out. Take your time and see how long it takes to figure them out.

26.Your gifts are found beneath me, and on top of me is a fairy. Hung with baubles and bright lights, I bring cheer on cold Christmas nights. What am I? Answer: A Christmas tree.

27.Rip me off quickly so I no longer hide, your precious gifts that are concealed inside. What am I? Answer: Wrapping paper.

28.Garland, lights and balls, they can all be seen, once they are hung up, on this evergreen. What am I? Answer: A Christmas tree.

29.When going around the world, this animal can find the way. It goes to every country while helping pull Santa's sleigh. What is it? Answer: A reindeer.

30.I'm made of two colours, and I look just like a hook. You'll give me a lick, but I'm not something you cook. What am I? Answer: A candy cane.

31.This features three people holding gifts, and a few animals maybe. Plus shepherds, parents and angels, and in the centre, a baby. What is it? Answer: A nativity scene.

32.I'm simply a bug that hates Christmas. What am I? Answer: A humbug.

33.I bite, but I have no teeth. What am I? Answer: Frostbite.

34.Which two letters describe Santa's sack after Christmas? M-T.

35.One of many, kids love to play with me. You won't find me in professional sports, because you won't get a bounce out of me. What am I? Answer: A snowball.

36.What's another way to spell 'noel'? Answer: 'Abcdefghijkmnopqrstuvwxyz'.

Disclaimer

Disclaimer

At Kidadl we pride ourselves on offering families original ideas to make the most of time spent together at home or out and about, wherever you are in the world. We strive to recommend the very best things that are suggested by our community and are things we would do ourselves - our aim is to be the trusted friend to parents.

We try our very best, but cannot guarantee perfection. We will always aim to give you accurate information at the date of publication - however, information does change, so it’s important you do your own research, double-check and make the decision that is right for your family.

Kidadl provides inspiration to entertain and educate your children. We recognise that not all activities and ideas are appropriate and suitable for all children and families or in all circumstances. Our recommended activities are based on age but these are a guide. We recommend that these ideas are used as inspiration, that ideas are undertaken with appropriate adult supervision, and that each adult uses their own discretion and knowledge of their children to consider the safety and suitability.

Kidadl cannot accept liability for the execution of these ideas, and parental supervision is advised at all times, as safety is paramount. Anyone using the information provided by Kidadl does so at their own risk and we can not accept liability if things go wrong.

Sponsorship & Advertising Policy

Kidadl is independent and to make our service free to you the reader we are supported by advertising.

We hope you love our recommendations for products and services! What we suggest is selected independently by the Kidadl team. If you purchase using the buy now button we may earn a small commission. This does not influence our choices. Please note: prices are correct and items are available at the time the article was published.

Kidadl has a number of affiliate partners that we work with including Amazon. Please note that Kidadl is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to amazon.

We also link to other websites, but are not responsible for their content.

Read our Sponsorship & Advertising Policy
Get The Kidadl Newsletter

1,000 of inspirational ideas direct to your inbox for things to do with your kids.

Thank you! Your newsletter will be with you soon.
Oops! Something went wrong while submitting the form.