36 Classic Riddles That Kids Will Love

Using creative thinking, logic and problem-solving skills, puns are fantastic family fun.
Share
Tweet

Riddles are a great way to keep children entertained and to get them thinking outside the box.

You’ll be surprised at just how much fun the kids will have trying to solve these popular riddles! They’ll have to use creative thinking, logic and problem-solving skills to figure out the answers and we guarantee there will be lots of laughs along the way!

We’ve compiled a list of some of the best classic riddles, you may recognise some of these golden oldies as they've been told over and over, but for kids who are new to riddles, they are sure to get them stumped! Ready to take on the challenge?! Let’s see how many of these classic riddles the kids can solve!

Classic Riddles

1.Let’s get started with some classic children’s riddles.  How many can they solve?!

2.The more you take, the more you leave behind. What am I? Answer: Footsteps!

3.Where can you find towns, shops, streets and rivers but no people? Answer: A map!

4.What has 88 keys but cannot open a single door? Answer: A piano!

5.What travels around the world but stays in one spot? Answer: A stamp!

6.What can fly without wings? Answer: Time!

7.It belongs to you, but your friends use it more. What is it? Answer: Your name!

8.What goes up but never comes back down? Answer: Your age!

9.What has hands but doesn’t clap? Answer: A clock!

10.What is always in front of you but can’t be seen? Answer: The future!

11.What gets bigger the more you take away? Answer: A hole!

12.What is full of holes but still holds water? Answer: A sponge!

13.What begins with the letter E but only has one letter? Answer: An envelope!

Funny Riddles For Children

These funny riddles for kids will get them thinking and giggling at the same time!

14.What weighs more: a pound of feather or a pound of bricks? Answer: They both weigh the same!

15.What question can you never say yes to? Answer: Are you asleep yet?!

16.What has to be broken before you can use it? Answer: An egg!

17.David’s parents have three sons: Snap, Crackle and what’s the name of the third son? Answer: David!

18.What can you hold in your left hand but not in your right? Answer: Your right elbow!

19.Can you spell Cow in thirteen letters? Answer: See o double you!

20.What two things can you never eat for breakfast? Answer: Lunch and dinner!

21.What goes right but never left? Answer: The hands on a clock!

Puns are a fantastic way of getting your children's brains ticking.

Maths Riddles And Answers

Improve their problem-solving skills with our collection of maths riddles.

22.What can you put between 7 and 8 to make the result greater than 7, but less than 8? Answer: A decimal point. Your result would be 7.8, which is between 7 and 8!

23.It is raining at midnight, but the forecast for tomorrow and the next day is clear. Will there by sunny weather in 48 hours? Answer: No, it won’t be sunny because it will be dark out. In 48 hours, it will be midnight again.

24.What 3 numbers give the same result when multiplied and added together? Answer:  1, 2 and 3 (1 + 2 + 3 = 6 and 1 x 2 x 3 = 6).

25.I am an odd number. Take away a letter and I become even. What number am I? Answer: Seven!

26.You’re running a race and at the very end, you pass the person in 2nd place. What place did you finish the race? Answer: You finished in 2nd place!

What Am I Kids Riddles

The kids will need their thinking caps on to solve these classic “What Am I” riddles.

27.If you don’t keep me I’ll break. What am I? Answer: A promise!

28.I can fill a room, but I take up no space. What am I? Answer: A keyboard!

29.I have a tail and a head but no body. What am I? Answer: A coin!

30.I’m tall when I’m young, and I’m short when I’m old, what am I? Answer:  A candle!

31.I am white when I’m dirty, and black when I’m clean. What am I? Answer: A blackboard!

Tricky Riddles

Want to step it up a notch? Put them to the test with our collection of challenging riddles and brain teasers-can they solve them all?!

32.You’ll find me in Mercury, Earth, Mars and Jupiter, but not in Venus and Neptune. What am I? Answer: The letter “R”!

33.What five letter word becomes shorter when you add two letters to it? Answer: Short + er!

34.I have a heart that never beats, I have a home but I never sleep, I can take a man’s house and build another’s, and I love to play games with my many brothers. I am a king among fools. Who am I? Answer: The King of hearts in a deck of cards!

35.What has a bed but never sleeps, can run but never walks, and has a bank but no money? Answer: A river!

36.The sun bakes them, the hand breaks them, the foot treads on them, and the mouth tastes them. What are they? Answer: Grapes!

Disclaimer

Disclaimer

At Kidadl we pride ourselves on offering families original ideas to make the most of time spent together at home or out and about, wherever you are in the world. We strive to recommend the very best things that are suggested by our community and are things we would do ourselves - our aim is to be the trusted friend to parents.

We try our very best, but cannot guarantee perfection. We will always aim to give you accurate information at the date of publication - however, information does change, so it’s important you do your own research, double-check and make the decision that is right for your family.

Kidadl provides inspiration to entertain and educate your children. We recognise that not all activities and ideas are appropriate and suitable for all children and families or in all circumstances. Our recommended activities are based on age but these are a guide. We recommend that these ideas are used as inspiration, that ideas are undertaken with appropriate adult supervision, and that each adult uses their own discretion and knowledge of their children to consider the safety and suitability.

Kidadl cannot accept liability for the execution of these ideas, and parental supervision is advised at all times, as safety is paramount. Anyone using the information provided by Kidadl does so at their own risk and we can not accept liability if things go wrong.

Sponsorship & Advertising Policy

Kidadl is independent and to make our service free to you the reader we are supported by advertising.

We hope you love our recommendations for products and services! What we suggest is selected independently by the Kidadl team. If you purchase using the buy now button we may earn a small commission. This does not influence our choices. Please note: prices are correct and items are available at the time the article was published.

Kidadl has a number of affiliate partners that we work with including Amazon. Please note that Kidadl is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to amazon.

We also link to other websites, but are not responsible for their content.

Read our Sponsorship & Advertising Policy
Get The Kidadl Newsletter

1,000 of inspirational ideas direct to your inbox for things to do with your kids.

Thank you! Your newsletter will be with you soon.
Oops! Something went wrong while submitting the form.