Computer Trivia: 25+ Super Cool Questions (And Answers) Only The Geekiest Will Get Right

A desktop computer has all the basic useful devices.
Share
Tweet

Computers are in a true sense a super-genius invention!

Are you genius enough to try out these computer trivia questions and answers? Computers have since long been an excellent asset for the digital world we all are a part of today.

Information technology has been reaching many milestones since the discovery of the first computer. Are you someone who loves multitasking, who likes the fast speed of work, 100% accuracy, and reliable security, then you must surely be a computer enthusiast? Computers have been making our lives and work simpler for decades. The brilliant inventors of the computer and its parts had a vision of creating an unforgettable device to inspire today's youth. Not only do computers improve easy connectivity, but they also aid in serving with an ample amount of new information at just a click.

We have all witnessed the evolution of computers from desktop to laptops to palmtops and tablet PC. With new programs and technologies being introduced consistently, one day, computers would eventually rule the world! For such an intelligent addition to our lives, we have curated a super interesting computer trivia game for you and your friends. Answer these computer trivia questions to test your skills and knowledge about the world of computers. If you liked our 80's trivia and video game trivia these computer science trivia questions are perfect for your geeky mind!

Computer History Trivia

Did you know that the first computer in the world weighed more than 27 tonnes and covered an area of about 1800 square feet? It used mechanical relays and vacuum tubes which were later replaced by transistors, integrated circuits, and silicon chips in modern computers. As the world progressed, information technology witnessed the evolution of the computer. Check out this trivia about computer history to learn some more facts about computers. Answer these computer history questions to check if you are the ultimate IT geek!

1. Question: When was the first computer invented?

Answer: 1943.

2. Question: What was the name of the first computer invented?

Answer: Electronic Numerical Integrator and Computer (ENIAC).

3. Question: Who is known as the father of computers?

Answer: Charles Babbage.

4. Question: What was the first computer system that used color display?

Answer: Apple 1.

5. Question: What was the first mass-produced computer?

Answer: IBM 650.

6. Question: When was the first 1 GB disk drive released in the world?

Answer: 1980.

7. Question: What was the name of the first computer programmer?

Answer: Ada Lovelace.

8. Question: Who is called the inventor of the first modern electronic computer?

Answer: Konrad Zuse.

9. Question: How many generations of computers have been invented?

Answer: Five generations.

10. Question: Which popular company designed the first CPU?

Answer: Intel Corporations.

11. Question: What is the name of the first automatic electronic digital computer?

Answer: Atanasoff-Berry Computer (ABC).

Computer Parts Trivia

A computer motherboard manages communication between CPU and hardware devices.

It is interesting to know that the parts that are now used in the new modern computer were invented in the year 1833. One basic function of a computer system is to receive commands and provide the respective output in return. It calculates, stores, and protects our data. To perform such expert functions, a computer has many different parts. Various system applications and programs aid to manage the information in a computer. Check out these questions about computers to test if you know all trivia about computer parts.

12. Question: What does 'CD-ROM' stands for?

Answer: Compact Disc Read-Only Memory.

13. Question: Which computer hardware device performs the functions like click, point, drag, or select.

Answer: Mouse.

14. Question: What is the computer's main circuit board called?

Answer: Motherboard.

15. Question: What is the name of the system that manages and programs hardware resources for a computer?

Answer: Operating System.

16. Question: Which information storage is used to store short-term running programs and data in a computer?

Answer: RAM (Random Access Memory).

17. Question: Which input device is used to enter letters, numbers, and other characters into a computer?

Answer: Keyboard.

18. Question: Which output device is used to display information in visual pictorial form?

Answer: Monitor.

19. Question: Which part of the computer fetches, decodes, and executes the programming instructions?

Answer: CPU (Central Processing Unit).

20. Question: What is the name of the device that performs both input and output functions in a computer?

Answer: Modem.

21. Question: 'Laser', 'Dot Matrix' and 'Inkjet' are types of which output computer device?

Answer: Printer.

22. Question: What is the full form of UPS?

Answer: Uninterruptible Power Supply.

Computer Companies Trivia

Apple Inc. is one of the prominent sellers and developers of personal computers and other hardware.

There have been many computer system manufacturing companies. IBM, Dell, Apple, HP, Lenovo, Acer, etc. are some of the notable manufacturers of computer devices. Answer these computer-related quiz questions to know more about the contributions of big organizations in adding a touch of innovation to our digital world. These companies have also designed new programs with an incredible user interface. It's time to check out these information technology trivia questions to test your knowledge about these popular computer companies.

23. Question: Popular computer brands like Apple, Dell and Microsoft started their offices from which place?

Answer: A garage.

24. Question: Which two people co-founded Apple Inc. in 1977?

Answer: Steve Jobs and Steve Wozniak.

25. Question: What is the name of the first operating system designed by Microsoft?

Answer: MS-DOS (Microsoft Disk Operating System).

26. Question: Which computer company invented the first floppy disks, hard disk drives, and DRAMS?

Answer: IBM.

27. Question: Who are the founders of HP?

Answer: William Hewlett and David Packard.

28. Question: Who is currently the CEO of Microsoft?

Answer: Satya Nadella.

29. Question: What is the name of Apple's desktop operating system?

Answer: Mac OS.

30. Question: Which is the single most popular computer system ever sold?

Answer: Commodore 64.

31. Question: What was the name of the first IBM computer?

Answer: IBM 5150.

32. Question: Which company invented the USB port?

Answer: Intel Corporations.

33. Question: What is the full-form of famous computer company IBM?

Answer: International Business Machines.

Computer Software Trivia

We know that a computer cannot function properly without the help of applications and programs. There are three types of software used in computers namely system software, applications, and programming languages. All three of them are useful in performing and executing the commands given to a computer with the help of input and output devices. Different systems have different types of programs that are used to do the required work. Have a look at these computer trivia quiz questions and check how many you can answer correctly!

34. Question: What type of application is MS-Word?

Answer: Word-processor.

35. Question: 'Firefox', 'Chrome', and 'Safari' are what type of computer software?

Answer: Web browser.

36. Question: In what type of application we can add slides, text, images, graphics, and videos?

Answer: Presentation software.

37. Question: '.xls' is a file extension used in which application?

Answer: MS Excel

38. Question: What application programs are used to organize, store, and modify data in computers?

Answer: Database Management Systems.

39. Question: Which programs are used to translate high-level language into a machine language code?

Answer: Programming language translators, assemblers, compilers, and interpreters.

40. Question: 'Adobe Photoshop' and 'PaintShop Pro' are examples of which type of applications?

Answer: Graphics software.

41. Question: What type of applications are available to users on a trial basis only for a limited period of time?

Answer: Shareware.

42. Question: What type of computer applications have an intersecting area called cells and can perform calculations with formulas and functions?

Answer: Spreadsheet.

43. Question: 'VLC media player' and 'Windows media player' are what type of programs?

Answer: Multimedia.

44. Question: What type of applications are available with a source code to modify and add features to it?

Answer: Opensource applications.

Hope you enjoyed our trivia quiz. Share your score with your friends and play computer trivia games together!

Here at Kidadl, we have carefully created lots of interesting family-friendly trivia for everyone to enjoy! If you liked our suggestions for Computer Trivia then why not take a look at League of Legends trivia or Fortnite trivia.

Disclaimer

Disclaimer

At Kidadl we pride ourselves on offering families original ideas to make the most of time spent together at home or out and about, wherever you are in the world. We strive to recommend the very best things that are suggested by our community and are things we would do ourselves - our aim is to be the trusted friend to parents.

We try our very best, but cannot guarantee perfection. We will always aim to give you accurate information at the date of publication - however, information does change, so it’s important you do your own research, double-check and make the decision that is right for your family.

Kidadl provides inspiration to entertain and educate your children. We recognise that not all activities and ideas are appropriate and suitable for all children and families or in all circumstances. Our recommended activities are based on age but these are a guide. We recommend that these ideas are used as inspiration, that ideas are undertaken with appropriate adult supervision, and that each adult uses their own discretion and knowledge of their children to consider the safety and suitability.

Kidadl cannot accept liability for the execution of these ideas, and parental supervision is advised at all times, as safety is paramount. Anyone using the information provided by Kidadl does so at their own risk and we can not accept liability if things go wrong.

Sponsorship & Advertising Policy

Kidadl is independent and to make our service free to you the reader we are supported by advertising.

We hope you love our recommendations for products and services! What we suggest is selected independently by the Kidadl team. If you purchase using the buy now button we may earn a small commission. This does not influence our choices. Please note: prices are correct and items are available at the time the article was published.

Kidadl has a number of affiliate partners that we work with including Amazon. Please note that Kidadl is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to amazon.

We also link to other websites, but are not responsible for their content.

Read our Sponsorship & Advertising Policy
Get The Kidadl Newsletter

1,000 of inspirational ideas direct to your inbox for things to do with your kids.

Thank you! Your newsletter will be with you soon.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
No items found.