20 Detective Riddles For Little Investigators

Murder riddles are super fun.
Share
Tweet

If you love fun mysteries, then this list of mysterious riddles is perfect for you.

Everyone loves to solve a mystery every once in a while. This can either be due to the intrigue behind a story or innate curiosity.

You don't need to have professional detective skills to solve these mysteries, all you need is the right bent of mind and a little bit of madness. These mystery riddles for kids have been crafted with a lot of care, so we hope you enjoy them.

Murder riddles for kids don't just serve a single function, they do many things, such as engage the child's critical skillset, make them think divergently, and increase their awareness about the world. From this viewpoint, story riddles serve a multifaceted function. We've also made sure to not leave you hanging by providing answers to each of the riddles within the article! These murder mystery riddles with answers will be a breeze to read and easy to solve. There are also many great detective questions hidden in the list below. This article includes a variety of riddles for detectives, crime riddles, murder riddles with answers, and story riddles for kids. Without further ado, here's a list of some great detective riddles for kids.

If you want to check out more articles about riddles, you can head on over to Summer Riddles and What Am I Riddles.

Detective Puzzles For Kids

Riddle stories are a fun time.

Kids who're looking for detective cases to solve with answers or just looking to solve mysteries with their parents can stop their search right here! If you solve the mystery behind a detective riddle or find the murderer in a murder mystery, you're already on the path to becoming a great investigator! For people that are on the lookout for quick murder mysteries to solve, here is a list of detective puzzles and other mysteries for you to unravel.

1. Two pills, a safe one and a dangerous one, were given to a group of victims to take. All of them died even though they took their pills in a random order. How did they die? Answer: The water was poisoned.

2. A detective was locked in a room that had a dirt floor, with a shovel and an open window too high for him to climb out of. How did he escape? Answer: He climbed on top of a dirt mound he made and escaped!

3. A mailman found a woman murdered with a copy of Monday's newspaper when he went to deliver Friday's newspaper. Who killed her? Answer: The mailman, because he didn't deliver any papers after Monday.

4. Jerry was killed by someone who used a sharp item; his friends said they couldn't have killed him because they only had a water bottle, a music player, and some papers in their possession. How did the detective know they were lying? Answer: One of the friends put a broken piece of ice in the water bottle, which melted after they had killed him.

5. A man had returned his cup of tea because a fly was in the cup. He got angry when he realized the waitress had just given him back his old cup of tea thinking he wouldn't know. How did he know it wasn't changed? Answer: The tea was sweet because he added sugar; if it was a new cup, it would have been bitter.

6. A man was shot while sitting in a car, but no evidence of gunpowder residue or bullet holes was found in the locked car. How did he get killed? The man was sitting in a convertible, so the killer shot him and subsequently closed the hood of the car.

7.  A detective was only given one chance to live. He could live on the condition that he managed to open a chest. To open the chest, there was a golden key, a bronze key, or a silver key, and a note that spelled TGKHOEELYDEN. Only one key would work and the detective was only given one attempt. How did he live? Answer: He deciphered the note, which when rearranged spells out 'the golden key', and attained his freedom.

8. A woman came back from a hiking trip and said that her husband had died by accidentally falling off a cliff. The detective knew she was lying right after he spoke to the travel agent. How did he know she lied to him? Answer: She had only booked a one-way ticket for her husband.

9. James was living with his two siblings at the time of his murder. Both of his siblings stated that they couldn't have killed him because they were in the pool for hours, but that theory was disproven when the detective checked their hands. How did he know? Answer: They didn't have any wrinkles on their hands, so they weren't in the pool for as long as they stated.

10.  The police discovered a man lying on the floor with a tape recorder next to him, which automatically played his suicide note the first time they pressed play. How did the detective know it wasn't suicide? Answer: The killer had rewinded the tape after getting the recording.

11. Two women drank the same poisoned drink at different paces, yet only one died. How did they die? The poison was in the ice, not in the drink, so the woman who took longer ended up dead.

12. A woman met a great man at her mother's funeral and then only met him again at her sister's funeral. Who killed the woman's sister? Answer: She killed her own sister because she thought she would meet the man there.

13. An old man told a detective a story about how he fought during the first world war and received a medal that said 'Award for Courage and Valor: World War 1'. The detective automatically knew he was lying. How did he know? Answer: They didn't know there was going to be a second world war at the time, so it wouldn't have said World War 1.

14. A man who crossed the border daily on a motorbike with two bags of sand was said to be smuggling goods, but when the detective checked his bags, he found nothing. Why did the police arrest him? Answer: He was transporting stolen motorbikes.

15. A woman wasn't punished by the court even though her sister had ample proof that she murdered her own husband. Why wasn't she jailed? Answer: Both the women were siamese twins.

16. A man killed his wife and carefully erased all the evidence, yet when he arrived at the crime scene upon the police's request, they arrested him. How did the detective know he killed his wife? Answer: They didn't tell him the location of the crime scene, he knew where it was because he had killed his wife

Funny Detective Riddles For Kids

Riddles for kids are great to test their lateral thinking and see if they can find answers.

This list of riddles might not be as tricky to solve but will make you chuckle when you figure out the answer! Have a go at some of these amusing and perhaps eye-roll worthy detective riddles.

17. A killer told the detective that he was going to kill someone in the one place in Paris where you couldn't see the Eiffel tower. How did the detective catch him? Answer: The detective caught him hiding inside the Eiffel tower.

18. Why did the detective's wife get mad when he arrived at home at 9:30, just liked he'd said? Answer: He had told her he would be home at 9:30 pm, but he arrived at 9:30 am.

19. Mark automatically recognized a detective he'd heard about but didn't know a physical description of and had never met in real life. How did he know who he was? He was good friends with the detective's twin brother.

20. A woman who opened the door after she heard knocking was greeted by a man who automatically apologized for thinking the woman's room was his. The woman decided to call the police. Why did she call them? Answer: If it was his room, he wouldn't have knocked in the first place.

Here at Kidadl, we have carefully created lots of great family-friendly riddles for everyone to enjoy! If you liked our suggestions for 20detective riddles then why not take a look at 36 Christmas Riddles To Get Kids Thinking On Christmas Day or 30 Impossible Riddles For Kids Who Are Riddle Experts.

Disclaimer

Disclaimer

At Kidadl we pride ourselves on offering families original ideas to make the most of time spent together at home or out and about, wherever you are in the world. We strive to recommend the very best things that are suggested by our community and are things we would do ourselves - our aim is to be the trusted friend to parents.

We try our very best, but cannot guarantee perfection. We will always aim to give you accurate information at the date of publication - however, information does change, so it’s important you do your own research, double-check and make the decision that is right for your family.

Kidadl provides inspiration to entertain and educate your children. We recognise that not all activities and ideas are appropriate and suitable for all children and families or in all circumstances. Our recommended activities are based on age but these are a guide. We recommend that these ideas are used as inspiration, that ideas are undertaken with appropriate adult supervision, and that each adult uses their own discretion and knowledge of their children to consider the safety and suitability.

Kidadl cannot accept liability for the execution of these ideas, and parental supervision is advised at all times, as safety is paramount. Anyone using the information provided by Kidadl does so at their own risk and we can not accept liability if things go wrong.

Sponsorship & Advertising Policy

Kidadl is independent and to make our service free to you the reader we are supported by advertising.

We hope you love our recommendations for products and services! What we suggest is selected independently by the Kidadl team. If you purchase using the buy now button we may earn a small commission. This does not influence our choices. Please note: prices are correct and items are available at the time the article was published.

Kidadl has a number of affiliate partners that we work with including Amazon. Please note that Kidadl is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to amazon.

We also link to other websites, but are not responsible for their content.

Read our Sponsorship & Advertising Policy
Get The Kidadl Newsletter

1,000 of inspirational ideas direct to your inbox for things to do with your kids.

Thank you! Your newsletter will be with you soon.
Oops! Something went wrong while submitting the form.