Dog Trivia: 35 Tough Questions (And Answers) About Our Canine Pals

Test your dog trivia skills in this article.
Share
Tweet

A dog is a man's best friend, but how much do you know about your canine friend.

Which breed do you like the most? From Golden retrievers to Chihuahuas, to German Shepherds, we love them all.

A dog is a carnivore animal and part of the Canidae family. It is the first species that was domesticated due to its physical characteristics and behavior. Dogs are now found in various breeds, each one differing in size, skills and physique. Some breeds of dog are considered working dogs. These dogs help to perform various jobs such as hunting, police work and rescue work. Dogs are mammals and are very intelligent. They also have a great sense of smell and vision. But most importantly, they are hugely lovable, and make amazing pets for so many of us!

Some of these questions might be easy, but some of them will surely blow your mind and truly test your dog knowledge. Covering famous dogs such as Lassie the film star and Trakr, the German Shepherd who is one of the most famous search and rescue dogs, this quiz has everything you need to know about the world of dogs!

This quiz also includes some fun facts about puppies and funny dog facts which will certainly bring a smile to your face. This quiz about dogs will increase your knowledge about some of the 10,000 dog breeds out there. If you are interested in knowing more about other animals, then you might check out our bird trivia and horse trivia as well. Good luck!

Trivia Questions About Dogs

Are you a dog lover? Do you enjoy fun dog questions? Then try this doggie quiz full of amazing dog trivia questions and answers to test how much you know about your canine friends. This section contains random dog facts and crucial information about dogs too, what's not to like? But first check out these three interesting facts about dogs: did you know that the smelling ability of a dog is 100,000 times better than that of a human being? The hearing ability of a dog is also thought to be ten times better than that of a human being. And lastly, people with a pet dog are found to be healthier and happier. It's a scientific fact!

Dogs are a man's best friend.

1. Question: True or false? Dogs are not able to see colors.

Answer: False. They can see colors, but only in a muddy way.

2. Question: Which of the five sense of a dog is their best?

Answer: Smell.

3. Question: The dog that appears on the front of the Cracker Jack box has what name?

Answer: Bingo.

4. Question: According to Prudent Pet Insurance, which is the most commonly used name of dogs in 2020?

Answer: Bella.

5. Question: Which animal has the most taste buds?

Answer: Dogs.

6. Question: Where are the sweat glands of a dog located?

Answer: Sweat glands of dogs are located in their paws.

7. Question: What is the meaning of a dog's tail being wagged to the left or the right?

Answer: Left wagging of the tail represents that the dog is scared and to the right represents happiness.

Dog Breeds Trivia

Dogs come in different breeds such as German Shepherd, Labrador, Retriever, Spaniel, and many more. The American Kennel Club recognizes most dog breed, and, according to the Federation Cynologique Internationale (FCI), the World Governing Body of dog breeds, there are 340 recognized breeds of dog in the world in total.

What is your favorite dog breed?

8. Question: Which dog breed is the Queen of England's favorite?

Answer: Corgi is the favorite dog breed of the Queen of England.

9. Question: Which breed of dog is said to have a black tongue?

Answer: Chow Chow dogs have a black tongue.

10. Question: What is the oldest breed of dog?

Answer: Australian Cattle Dog.

11. Question: Which breed of dog is said to be the smallest?

Answer: Chihuahua.

12. Question: Which breed of dog is cleverest?

Answer: Border Collie.

13. Question: What breed is the famous cartoon dog, Snoopy?

Answer: Beagle.

14. Question: What is the breed of the famous dog, Scooby-Doo?

Answer: Great Dane.

15. Question: What is the most famous breed of dog?

Answer: Labrador.

16. Question: Which breed is believed to be sacred in China?

Answer: Pekinese.

17. Question: What was the breed of the popular dog in 'The Wizard Of Oz'?

Answer: Cairn Terrier.

18. Question: What was the breed of the famous dog Rin Tin Tin?

Answer: German Shepherd.

19. Question: What is the breed of Barack Obama's dog?

Answer: Barack Obama's dog name is Bo, and the breed is Portuguese Water Dog.

20. Question: Which group of dogs was first registered in the American Kennel Club?

Answer: Sporting Group.

21. Question: What is the breed of Pluto ?

Answer: Bloodhound.

22. Question: What was the breed of The Duke and Duchess of Cambridge's dog?

Answer: Cocker Spaniel.

23. Question: What was the initial reason for dachshund breeding, before they became a popular pet?

Answer: Badger hunting.

Pet Trivia Questions About Dogs

Dogs are one of the best pets available due to their intelligence and loyalty skills. Dogs have been great pets for thousands of years. They are like your family members and will always stay by your side. Take this trivia about dogs to know more about the most popular dog breeds.

24. Question: Why do dogs lick?

Answer: Dogs lick to show affection, love, submission, and attention.

25. Question: Do dogs get jealous?

Answer: Yes, dogs do feel jealous. Especially when their owner pets another dog.

26. Question: What is the reason behind dogs walking in a circle before sitting?

Answer: Dogs inherit this behavior from their ancestors, it aims to push down tall grass and move away bugs or insects.

27. Question: Can a dog feel guilt?

Answer: Yes, dogs can feel guilty. Also, they understand your feelings as well and are good actors.

28. Question: Can a dog be left or right-pawed?

Answer: Yes, dogs can be left or right-pawed. You can test this on your own dog by performing simple tasks like shaking or scratching.

Puppy And Dog Facts Trivia Questions

There are many canine facts that you may not know. Check out this section of trivia to know some more fun dog facts and much more.

29. Question: How many teeth do adult dogs, have?

Answer: Adult dogs have 42 teeth.

30. Question: How many teeth do puppies, have?

Answer: 28 teeth.

31. Question: How long is the gestation period of a dog?

Answer: 58-68 days.

32. Question: True or false? Dalmatian puppies born with spots.

Answer: False, cute Dalmatian puppies are born white and their sports develop over time.

33. Question: True or false? Dogs do not have an appendix.

Answer: True.

34. Question: True or false? Dogs can sniff at the same time as they breathe.

Answer: True.

35. Question: What percentage of dogs curl up by their owners whilst they relax in front of the TV?

Answer: 87% of owners reported this.

Here at Kidadl, we carefully created lots of family-friendly trivia for everyone to enjoy! If you liked our suggestion for dog trivia, why not look at our shark trivia and animal trivia for more?

Disclaimer

Disclaimer

At Kidadl we pride ourselves on offering families original ideas to make the most of time spent together at home or out and about, wherever you are in the world. We strive to recommend the very best things that are suggested by our community and are things we would do ourselves - our aim is to be the trusted friend to parents.

We try our very best, but cannot guarantee perfection. We will always aim to give you accurate information at the date of publication - however, information does change, so it’s important you do your own research, double-check and make the decision that is right for your family.

Kidadl provides inspiration to entertain and educate your children. We recognise that not all activities and ideas are appropriate and suitable for all children and families or in all circumstances. Our recommended activities are based on age but these are a guide. We recommend that these ideas are used as inspiration, that ideas are undertaken with appropriate adult supervision, and that each adult uses their own discretion and knowledge of their children to consider the safety and suitability.

Kidadl cannot accept liability for the execution of these ideas, and parental supervision is advised at all times, as safety is paramount. Anyone using the information provided by Kidadl does so at their own risk and we can not accept liability if things go wrong.

Sponsorship & Advertising Policy

Kidadl is independent and to make our service free to you the reader we are supported by advertising.

We hope you love our recommendations for products and services! What we suggest is selected independently by the Kidadl team. If you purchase using the buy now button we may earn a small commission. This does not influence our choices. Please note: prices are correct and items are available at the time the article was published.

Kidadl has a number of affiliate partners that we work with including Amazon. Please note that Kidadl is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to amazon.

We also link to other websites, but are not responsible for their content.

Read our Sponsorship & Advertising Policy
Get The Kidadl Newsletter

1,000 of inspirational ideas direct to your inbox for things to do with your kids.

Thank you! Your newsletter will be with you soon.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
No items found.