100+ It's A Wonderful Life Trivia Questions (And Answers) To Give You Life

'It's A Wonderful Life' is set in a town based off one in upstate New York.
Share
Tweet

'It's A Wonderful Life' is all about the greatest gift of life, the life itself.

This classic did not make it big initially, it was said to be a flop at the box office, but then when it was released on television everything changed. Now we can't imagine Christmas without it.

Here are our top picked trivia questions for it's a wonderful life. Find out how well you know about this evergreen Christmas fable and if you find this interesting, you can also check out The Grinch trivia or alternatively if you're looking for a different genre why not try our Halloween movie trivia.

'It's A Wonderful Life' Cast

First things first, let's see how well do you know about the characters of the movie. So here goes our topmost picks for 'It's A Wonderful Life' Cast Trivia.

1. Question: Who played the character 'George Bailey' in the movie?

Answer: Jimmy Stewart

2. Question: Who portrayed 'Mary Hatch' in the film?

Answer: Donna Reed

3. Question: Who portrayed the role of ' Clarence Odbody,' the guardian angel of George Bailey?

Answer: Henry Travers

4. Question: Who portrayed the character 'Mr. Potter' in the movie?

Answer: Lionel Barrymore

5. Question: Who played the role of 'Uncle Billy' in the film?

Answer: Thomas Mitchell

6. Question: Who played the role of 'Annie' in the movie?

Answer: Lillian Randolph

7. Question: Who played the character of 'Harry Bailey' in the film?

Answer: Todd Karns

8. Question: Can you name the kid that played 'Little George' in the movie?

Answer: Bobbie Anderson

9. Question: Who played the role of the 'distraught town druggist, Mr. Gower'?

Answer: H. B. Warner

10. Question: Can you name the one who played 'Mrs. Bailey' in the movie?

Answer: Beulah Bondi

11. Question: Can you name the bodyguard of Mr. potter?

Answer: Frank Hagney

12. Question: Can you name the one playing the daughter of George and Mary, 'Zuzu' in the movie?

Answer: Karolyn Grimes

13. Question: Who portrayed 'Tommy', the son of George and Mary?

Answer: Jimmy Hawkins

14. Question: Who played 'Bert', the cop, a friend of George Bailey

Answer: Ward Bond

15. Question: Who portrayed the character of 'Little Harry Bailey' in the film?

Answers: Georgie Nokes

16. Questions: Who played 'Violet' in the film?

Answers: Gloria Grahame

It's A Wonderful Life Production

Let's see how you handle the production trivia questions from 'It's A Wonderful Life'. A hardcore fan always pays attention to the details and rare facts about the movie. Good luck!

17. Question: Can you name the booklet on which 'It's A Wonderful Life' is based?

Answer: 'The Greatest Gift'.

18. Question: Can you name the author of the booklet?

Answer: Philip Van Doren Stern.

19. Question: Can you name the producer, director of the 'It's A Wonderful Life'?

Answer: Frank Capra.

20. Question: Can you name the film production that bought the rights to the story for $10,000 in April 1944?

Answer: RKO Pictures.

21. Can you name the studio in California where the classic was shot?

Answers: RKO Radio Pictures Studios.

22. Question: Can you name the special effects artist who developed a new compound and created chemical snow for the film?

Answers: Russell Shearman.

23. Question: On which date the movie was released?

Answer: December 20, 1946.

24. Question: Can you name the production company of 'It's A Wonderful Life'?

Answer: Liberty Films.

25. Question: How long is It's a wonderful life movie?

Answer: 131 minutes.

26. Question: What much did Frank Capra invest in this movie?

Answer: $3.18 million.

27. Question: What was the box office collection for this film?

Answers: $3.3 million.

28. Can you name the editor of the film?

Answers: William Hornbeck.

It's A Wonderful Life Movie Facts

'It's A Wonderful Life' movie trivia needs to have a segment saying all about the amazing facts of this Christmas classic. So here you go.

29. Question: When the story was initially purchased by the production house, who did they planned to cast as George Bailey?

Answer: Cary Grant.

30. Question: Do you know how many months it took to build 'Bedford falls'?

Answer: Two months.

31. Question: Do you for this film, Frank Capra worked with how many cinematographers?

Answers: Frank Capra worked with three cinematographers.

32. Question: Do you know which year Britain channel 4 ranked 'It's A Wonderful Life' as the seventh-greatest film ever made in the poll of the 100 greatest films?

Answers: 2002.

33. Question: Do you know when did Karolyn Grimes (Zuzu) see the movie for the very first time?

Answer: In 1980, for the very first time, Karolyn Grimes saw this film.

34. Question: Do you know why this film was really special for Donna Reed?

Answer: It was Donna Reed's first starring role.

35. Question: Well, it is a Christmas classic, but do you know in which season the film was shot?

Answer: Summer of 1946.

36. Question: Do you know when the film rose to popularity?

Answer: Late 1970s.

37. Question: Do you know which year did the congress national film registry add the film to their library?

Answer: 1990.

38. Question: Do you know the year the FBI flagged the film as 'communist'?

Answer: 1947.

'It's A Wonderful Life'- Who said it?

This 'It's A Wonderful Life' questions and answers are all based on the dialogues and quotes in the tale. Let's see if you can recognize the dialogues and characters of the film or not!

39. Question: Who said, "I can get another job. I’m only 55."?

Answer: Uncle Billy.

40. Question: Who said, "I been savin' this money for a divorce if ever I get a husband"?

Answer: Annie.

41. Question: "Remember, George: no man is a failure who has friends" who said this to George?

Answer: Clarence, the guardian angel.

42. Question: “Annie, I’m in love with you. There’s a moon out tonight.” who said this?

Answer: Harry Bailey.

43. Question: “Why don’t you draw up a chair, then you’d be comfortable, and you could hear everything that’s going on.” name the speaker.

Answer: George Bailey.

44. Question: “Youth is wasted on the wrong people.” who said it?

Answer: Man on the Porch.

45. Question: “I’ve got $242 in here, and $242 isn’t going to break anybody.” Who said this?

Answer: Tom.

46. Question: “They’ve appointed George here as Executive Secretary to take his father’s place.” name the speaker?

Answer: Dr. Campbell.

47. Question: “I’m going all out to help in this crisis.” who said this?

Answer: Mr. Potter.

48. Question: "You’re not paid to be a canary.” can you name the speaker?

Answer: Mr. Gower.

49. Question: "After all, Potter, some people like George had to stay at home." Can you name the speaker?

Answer: Uncle Billy.

50. Question: "You haven't got wings. Yeah, that's right" Can you tell the real name of the speaker of this dialogue?

Answer: Jimmy Stewart.

51. Question: "What do you want, Mary? Do you want the moon? If you want it, I'll throw a lasso around it and pull it down for you. Hey. That's a pretty good idea. I'll give you the moon, Mary." Who said this to Mary?

Answer: George Bailey.

52. Question: “Look at you, you used to be so cocky. You were going to go out and conquer the world." Who said this to George?

Answer: Mr. Potter.

53. Question: “Strange, isn’t it? Each man’s life touches so many other lives.” Name the one who said this to George?

Answer: Clarence.

54. Question: “Teacher says, ‘Every time a bell rings, an angel gets his wings.’” Name the speaker.

Answer: Zuzu Bailey.

56. Question: “You’ve been given a great gift, George, a chance to see what the world would be like without you.” Who said this to jimmy Stewart in the film?

Answer: Clarence, the guardian angel.

57. Question: “What do you think I am, a dictionary?” Can you name the speaker?

Answer: George Bailey.

58. Question: “But ideals without common sense can ruin this town.” Who said this?

Answer: Mr. Potter.

59. Question: “Why don’t you kiss her instead of talking her to death.” who said this to George?

Answer: Man on the Porch

60. Question: “Remember the night we broke some windows in this old house? This is what I wished for.” Whose dialogue is this?

Answer: Mary Bailey

61. Question: “No more we live like pigs in this Potter’s field" Who had said this?

Answer: Giuseppi Martini

62. Questions: Which character's tag phrase is 'hee-haw'?

Answer: Sam Wainwright

63. Question: "My father owns a glass factory in Buffalo.” which character said this?

Answer: Ruth Dakin

64. Question: 'Oh, boy, oh boy, oh, boy. I feel so good I could spit in Potter's eye. I think I will.' Name the drunken character who said this?

Answer: Uncle Billy


'It's A Wonderful Life' Trivia Quiz -Storyline

It's A Wonderful Life is one of the most popular Christmas movies of all time.

Have peace on earth 'It's A Wonderful Life' trivia! In this segment, you'll have to answer the questions based on the storyline of the movie. Let's see how well you have paid attention to the movie!

65. Question: Which character was the richest, meanest man in Bedford Falls?

Answer: Mr. Potter

66. Question: How many kids did George and Mary have in the movie?

Answer: 4

67. Question: Why did George dive into the river?

Answer: To save Clarence Odbosy's life.

68. Question: Can you tell what did George say every time he tapped the lighter?

Answer: “I wish I had million dollars. Hot dog!”

69. Question: which magazine was George fond of reading as a young boy?

Answer: National Geographic

70. Question: What was in the capsules George was sent to deliver?

Answer: Poison

71. Question: How did the titles in the Bedford Falls Sentinel read Christmas Eve morning?

Answer: President decorates Harry Baily, and the Local boy wins the congressional medal of honor.

72. Question: Can you name the destination where George & Mary planned to spend their honeymoon?

Answer: A week New York and Bermuda

73. Question: Name the two angels with whom the elder angel was discussing George Bailey?

Answer: Joshep and Clarence

74. Question: Who called Donna Reed as George was leaving the house?

Answer: Sam Wainright

75. Question: How did Billy lose $8000?

Answer: He absentmindedly hands it to Mr. Potter

76. Question: In the movie, how much did Lionel Barrymore offers Jimmy Stewart to pay?

Answer: $20,000 per year.

78. Question: Which movie was playing in Bedford falls on Christmas eve?

Answer: The Bells of St. Mary’s

79. Question: According to Lionel Barrymore, what was the estimated value of Ernie Bishop’s house?

Answer: $5000

80. Question: Can you name George's policeman friend's first name?

Answer: Bert

81. Question: What was the guardian angel's rank?

Answer: AS2

82. Question: Can you remember the title of the book that Clarence carries, which shows up in the basket of donations at the ending of the movie?

Answer: The Adventures of Tom Sawyer

83. Question: What is the address of the house of George and Mary Bailey?

Answer: 320 Sycamore

84. Question: In which year did George's brother fall through the ice?

Answer: 1919

85. Question: Name the theater house in Bedford Falls.

Answer: Bijou Theater House

It's A Wonderful Life Trivia Book for Awards and Honors

Although the movie was not an instant hit, it still received numerous nominations and awards, and now you see it's a Christmas must on the television.

86. Question: Can you tell the total no. of a nomination this movie received for Academy Awards?

Answer: 5

87. Question: Can you name the only award won by the movie in 1946?

Answer: Technical Achievement award

88. Question: Can you name the award won by Fran Capra for Best Motion Picture Director for this movie?

Answer: The Golden Globe Award

89. Question: Name the one who won the young artist award for this film in 1994?

Answer: Jimmy Hawkins

90. Question: Name the award won by motion pictures for this movie in 2002?

Answers: OFTA Film Hall Of Fame

Absurd Trivia It's A Wonderful Life

Yeah, you read it correctly! We are calling it so as this segment 'It's A Wonderful Life' facts and trivia of some random but interesting facts and details out of the classic. These 'It's A Wonderful Life' trivia answers don't fall under a certain category, and therefore the segment is named such. This can be really challenging, even if you have watched this literally every Christmas, let's find out how much you have paid attention to the details!

91. Question: Can you remember the first very first voice in the film, can you name whose voice it?

Answers: Mr. Gower

92. Question: Can you remember the very last line spoken in the film?

Answers: "Attaboy, Clarence"

93. Question: After granting his wish, George discovers that Bedford Walls has been renamed what?

Answer: Pottersville

94. Question: After getting married, where did George and Mary spend their first night?

Answer: The old Granville house

95. Question: Can you remember Harry's wife's name?

Answer: Ruth

96. Question: In Harry's high school graduation seen a notable former child actor made an appearance, who is it?

Answer: Carl "Alfalfa" Switzer

97. Question: Can you tell How did Mr. Gower's son, Robert, die?

Answer: Influenza

98. Question: The evil character of the tale, Mr. Potter. What is his first name?

Answer: Henry

99. Question: When the guardian angel of George was alien, what did he do for a living?

Answer: He was a clockmaker.

100. Question: Do you remember Uncle Billy's Phone no.?

Answer: Bedford 247

101. Question: What was Uncle Billy's wife's name?

Answer: Laura

Here at Kidadl, we have carefully created lots of interesting family-friendly trivia for everyone to enjoy! If you liked our suggestions for 'It's A Wonderful Life' trivia questions then why not take a look at 'Christmas Story' trivia, or 'Home Alone' trivia.

Disclaimer

Disclaimer

At Kidadl we pride ourselves on offering families original ideas to make the most of time spent together at home or out and about, wherever you are in the world. We strive to recommend the very best things that are suggested by our community and are things we would do ourselves - our aim is to be the trusted friend to parents.

We try our very best, but cannot guarantee perfection. We will always aim to give you accurate information at the date of publication - however, information does change, so it’s important you do your own research, double-check and make the decision that is right for your family.

Kidadl provides inspiration to entertain and educate your children. We recognise that not all activities and ideas are appropriate and suitable for all children and families or in all circumstances. Our recommended activities are based on age but these are a guide. We recommend that these ideas are used as inspiration, that ideas are undertaken with appropriate adult supervision, and that each adult uses their own discretion and knowledge of their children to consider the safety and suitability.

Kidadl cannot accept liability for the execution of these ideas, and parental supervision is advised at all times, as safety is paramount. Anyone using the information provided by Kidadl does so at their own risk and we can not accept liability if things go wrong.

Sponsorship & Advertising Policy

Kidadl is independent and to make our service free to you the reader we are supported by advertising.

We hope you love our recommendations for products and services! What we suggest is selected independently by the Kidadl team. If you purchase using the buy now button we may earn a small commission. This does not influence our choices. Please note: prices are correct and items are available at the time the article was published.

Kidadl has a number of affiliate partners that we work with including Amazon. Please note that Kidadl is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to amazon.

We also link to other websites, but are not responsible for their content.

Read our Sponsorship & Advertising Policy
Get The Kidadl Newsletter

1,000 of inspirational ideas direct to your inbox for things to do with your kids.

Thank you! Your newsletter will be with you soon.
Oops! Something went wrong while submitting the form.