FOR ALL AGES

75+ Middle School Trivia Questions (And Answers): What % Nerd Are You?

Middle school is an important phase in a student's life.

Take up these trivia questions which are based on middle school trivia to see if you are capable of acing it!

It is important for children aged between 5 to 15 to know basic general knowledge questions. We have curated a list of middle school trivia for you to answer.

Middle school is in between elementary school and high school, and so consists of 6th to 8th graders. In this quiz, we have tried covering trivia questions for middle school students that will consist of sports, history, regions and some other general questions. Take up these kid trivia questions and answers to prove it you can ace middle school trivia games. If you enjoy this, check out our American trivia and science trivia, too.

'Middle School' Subjects Trivia

All middle school students in the US participate in the required core courses. These subjects include mathematics, science, languages, social studies, and technology and engineering. Take up these middle school trivia questions to learn more.

1. Question: What is the smallest prime number?

Answer: 2 is the smallest prime number.

2. Question: Who was the first president of the USA?

Answer: George Washington became the first president in 1789.

3. Question: Find the missing number in the equation x10 = 100.

Answer: 10

4. Question: What is one-third of 60?

Answer: 20

5. Question: Which part of the body keeps on growing throughout our life?

Answer: Ears and noses keeps growing our entire life.

6. Question: Is ½ and 50% equal? Yes or no?

Answer: Yes.

7. Question: How many vowels are present in the English alphabet?

Answer: There are five vowels in the English alphabet.

8. Question: What is the fifth letter of the English alphabet?

Answer: ‘E’ is the fifth letter of English alphabet.

9. Question: How many sides are present in a hexagon?

Answer: Six sides are present in a hexagon.

10. Question: How many numbers should be added to 85 to make it 100?

Answer: 15.

11. Question: How many degrees are there in a circle?

Answer: 360 degrees complete a circle.

12. Question: What is a triangle with 3 unequal sides called?

Answer: Scalene triangle.

13. Question: What is 75% of 1000?

Answer: 750

14. Question: Which 2 colors combine to form orange?

Answer: Red and yellow mixed together create orange.

15. Question: The US Civil War was fought among which regions of the United States?

Answer: The Northern and Southern regions of the USA.

'Middle School' Science Trivia

We live in a beautiful world. There are diverse types of fauna and flora, and many endless landscapes, plus undiscovered natural gems. Take up these kids trivia questions and try these 5th grade trivia questions that you can learn a lot from.

Science is an important part of middle school.

16. Question: How many muscles are there in the human body?

Answer: 640 muscles are present in the human body.

17. Question: Do balloons blown with Helium travel up or down?

Answer: Up.

18. Question: Is the sun a planet or star?

Answer: Star.

19. Question: Which planet is the hottest in our Solar System?

Answer: Venus is the hottest planet in our solar system.

20. Question: Which is the most abundant gas in our atmosphere?

Answer: Nitrogen, which makes over 78% of earth’s atmosphere.

21. Question: When exposed to acid, what color does litmus paper turn?

Answer: Red.

22. Question: What is the special feature of amphibians?

Answer: They can survive in both in land and water

23. Question: What is a herbivore?

Answer: Animals that consume only plants.

24. Question: What are the three closest planets to the Sun?

Answer: Mercury, Venus, and Earth are the three closest planets to the Sun.

25. Question: What substance makes up 71% of the Earth?

Answer: Water.

26. Question: Is sunlight a renewable source of energy?

Answer: Yes, sunlight is a renewable source of energy.

27. Question: Water freezes at what temperature?

Answer: Zero degree Celsius.

28. Question: Which planet is the closest to the Sun?

Answer: Mercury is closest planet to the Sun.

29. Question: What is the third biggest object in the sky?

Answer: Venus, after the Sun and Moon.

Fun Facts About 'Middle School' Trivia

If you are getting ready to begin middle school, or already in middle school, you should make the most of it. It's the most fun time! Take up this trivia game for kids, which has sports trivia for middle school and also middle school pop culture trivia for you to try.

30. Question: What are the five basic senses that humans have?

Answer: Sight, hearing, smell, taste, and touch.

31. Question: Which fish is known for not having any brain or heart?

Answer: Jellyfish.

32. Question: What is the slowest living mammal on earth?

Answer: Sloth.

33. Question: What are the five vital organs of the body?

Answer: Brain, lungs, heart, kidney and liver.

34. Question: I am a part of a plant that makes food for the plant. What am I?

Answer: Leaves of the plant.

35. Question: Bees are responsible to make which edible substance?

Answer: Honey.

36. Question: What was the color of Mickey Mouse’s shorts?

Answer: Red.

37. Question: Which city is also known as 'Sin City'?

Answer: Las Vegas.

38. Question: What is the name of our solar system?

Answer: The Milky Way Galaxy.

39. Question: Which city’s nickname is 'Windy City'?

Answer: Chicago.

40. Question: What was the first building to have more than 100 floors?

Answer: Empire State Building.

41. Question: What colors are present in the Australian Flag?

Answer: Blue, white, and red.

42. Question: What is the number of stars and stripes present in the flag of the United States of America?

Answer: 50 stars and 13 stripes.

43. Question: Which planet has the most Moons?

Answer: Jupiter has the most Moons.

44. Question: Which sweet snack is left for Santa?

Answer: Cookies are typically left out for Santa.

45. Question: How many nights are celebrated in Hanukkah?

Answer: Eight nights are celebrated.

46. Question: I have holes yet I hold water. Who am I?

Answer: A sponge.

47. Question: Which city’s nickname is 'Angel'?

Answer: Los Angeles is known as 'Angel'.

'Middle School' Geography Trivia

For a middle schooler, knowing geography is essential.

Geography is an important part of school. To learn about the world and its places is fascinating. We have curated a list of geography trivia for middle school. Try taking up these easy kids trivia questions and see if you can answer all the trivia questions middle school. You will learn a lot!

48. Question: Which state of the United States is the smallest in the area?

Answer: Rhode Island is the smallest state in the United States.

49. Question: The first atomic bomb was dropped in which city?

Answer: Hiroshima.

50. Question: Montpelier is the capital of which state?

Answer: Vermont is the capital of Montpelier.

51. Question: Which sea separates Europe and Africa?

Answer: The Mediterranean Sea is between Europe and Africa.

52. Question: Which Ocean is located on the west coast of North America?

Answer: The Pacific Ocean is on the west coast of North America.

53. Question: Which Ocean is located south of South America?

Answer: The Atlantic Ocean is located on the southern coast of South America.

54. Question: Is it true or false, the Indian ocean is located along the west coastline of Australia?

Answer: True.

55. Question: What is the capital of the United States of America?

Answer: Washington D.C.

56. Question: What is the capital of Japan?

Answer: Tokyo is the capital of Japan.

57. Question: Which is the smallest ocean in the world?

Answer: The Arctic Ocean is the smallest ocean on our planet.

58. Question: Where is Buckingham Palace located?

Answer: London.

59. Question: Name three countries beginning with the letter ‘R’.

Answer: Romania, Russia, and Rwanda.

60. Question: What is the name of the ocean between the United States and the United Kingdom?

Answer: The Atlantic Ocean.

61. Question: Which continent contains the most countries?

Answer: Africa.

62. Question: Which continent is the largest in area?

Answer: Asia.

63. Question: Mexico is in which continent?

Answer: North America.

64. Question: Luxembourg is in which continent?

Answer: Europe.

65. Question: At which direction is the Pacific Ocean located with respect to South America?

Answer: West, The Pacific Ocean is located at the west of South America.

66. Question: How long did World War Two last?

Answer: For 6 years and 1 day.

67. Question: Which desert mostly covers North Africa?

Answer: The Sahara Desert covers most of North Africa.

68. Question: What is the name of the Ocean present between Africa and Australia?

Answer: The Indian Ocean is located between Australia and Africa.

69. Question: Which ocean is located between North America and Europe?

Answer: The Atlantic Ocean is present between North America and Europe.

70. Question: Which is the largest rainforest in the world?

Answer: Amazon rainforest.

71. Question: Which ocean is the largest on Earth?

Answer: The Pacific Ocean is the largest ocean of our planet.

Time Trivia For 'Middle School'

How amazing is it to know about the various events that took place around you and most importantly why they happened? You can test yourself with your knowledge about time trivia and answer the trivia questions for teens. Have you always wanted to test yourself and learn about funny trivia questions for kids? We promise this will be a fun trivia questions for kids.

72. Question: When is the Independence Day of America celebrated?

Answer: Fourth of July is celebrated as the Independence Day of America.

73. Question: How many years are present in a century?

Answer: There are 100 years in a century.

74. Question: How many years are present in a decade?

Answer: There are 10 years in a decade.

75. Question: What is the number of days present in May?

Answer: 31 days.

76. Question: On which date is Halloween celebrated?

Answer: 31 October.

77. Question: When is Saint Patrick’s Day celebrated?

Answer: 17t March.

Here at Kidadl, we have carefully created lots of interesting family-friendly trivia for everyone to enjoy! If you liked our suggestions for middle school trivia then why not take a look at Shakespeare trivia, or trivia questions for teens.

Author

Written By

Kidadl Team

The Kidadl Team is made up of people from different walks of life, from different families and backgrounds, each with unique experiences and nuggets of wisdom to share with you. From lino cutting to surfing to children’s mental health, their hobbies and interests range far and wide. They are passionate about turning your everyday moments into memories and bringing you inspiring ideas to have fun with your family.

Share this article

FACEBOOK

TWITTER

COPY LINK

Subscribe_Hero
Get The Kidadl Newsletter
1,000 of inspirational ideas direct to your inbox for things to do with your kids.

By joining Kidadl you agree to Kidadl’s Terms of Use and Privacy Policy and consent to receiving marketing communications from Kidadl.