50 Money Riddles That Will Puzzle You

A boy looks up and laughs as it is raining money around him.
Share
Tweet

Ready for a riddle? We've got 50 to treasure with each riddle cashing in on the money theme.

This collection of riddles will not only challenge kids' critical thinking, develop problem solving ability and hone their listening skills but some of the riddles require some nifty sum work. If these get your brain cells begging for more say goodbye to summer and wave hello to Halloween with even more riddles.

There's no better way to challenge kids than throw them a brain teaser, who knows it may even keep them occupied all day trying to beat their parents with their wisdom. So, grab a pen and paper, and encourage the kids to lose themselves in some good old fashioned riddle fun.

Head Scratcher Money Riddles

Get your head round these money riddles.

1. What kind of bank has nothing but water in it? Answer: A snow bank.

2. When did money start to grow on trees? Answer: Once countries started to use paper currency (paper is made from trees).

3. What kind of money does a vampire use? Answer: Blood money.

4. What has two banks but no money? Answer: A river bank.

5. What kind of food is crazy about money? Answer: A cash-ew.

6. What do the dollar and the moon have in common? Answer: They both have quarters.

7. What kind of book can make money? Answer: A checkbook.

8. What animal always has a buck? Answer: A deer (a buck is a male deer).

9. What is the richest part of the river? Answer: The river bank.

10. What's the easiest way to double your money? Answer: Use a mirror.

11. What bank has no money? Answer: A blood bank.

12. What has 100 heads and 100 tails? Answer: 100 coins.

13. What goes further the slower it goes? Answer: Money.

14. What five letter word has only one left when two letters are removed? Answer: Money (take away the 'm' and the 'y').

15. What animal has a cent? Answer: A skunk (a scent/cent).

Solve These Sums

This collection of puzzles will leave you scratching your head. But how quickly can you solve these clever money riddles?

16. A duck was given $7, an ant was given $21 and a spider was given $28. What sum was the cat given? Answer: $14 ($3.50 per leg).

17. Tuesday, Kelly and Tess went to the cafe. They split the $6 bill equally. What did they each pay? Answer: $2 (Tuesday is the name of their friend).

18. Eggs cost $0.12 a dozen. How many eggs can I get for $1? Answer: 100 (a dozen eggs is 12, so it's 1c per egg).

19. Jana went to the store for ice cream. She had two quarters, eight dimes, three nickels and one penny. She bought an ice cream for $0.95 and paid using all but three of her coins. What coins did she use to pay? Answer: Eight dimes and three nickels.

20. One bat and a ball cost $1.10 together. The bat costs $1 more than the ball. How much money does the ball cost? Answer: Five cents (the bat costs $1 more, so the remaining 10c needs to be split equally between the bat and ball).

A close up image of a little girl holding some money up to the camera.

What Am I? Money Riddles

Can you solve these money riddles before anyone else?

21. I have branches but no trunk or leaves. Answer: A bank.

22. People fear me, yet pay me to fill holes with silver and make gold caps. Answer: A dentist.

23. Sometimes I stink. Sometimes I'm dirty. Yet everyone wants me. Answer: Money.

24. I am shoved, folded, opened and sat on. Answer: A wallet.

25. I can be harder than rock, as light as air and everyone wants me. Answer: Money.

26. I have a tail and a head. But no arms or legs. Answer: A coin.

27. I have every colour. But no gold. Answer: A rainbow.

28. My rings are not worth money but they tell my age.  Answer: A tree.

29. People need me but they're always giving me away. Answer: Money.

30. I can be found on a busy street and if you don't pay rent I'll tell on you.  Answer: A parking meter.

31. Whoever makes it, tells it not. Whoever takes it, knows it not. Whoever knows it, wants it not. Answer: Counterfeit money.

Puzzles for Money-lovers

Can you find the answer to each of these money riddles, with this collection of head scratching money riddles?

32. A wise lady left her fortune to the person who kissed her on the forehead half as many times as days she had left to live. Who did she leave her fortune to? Answer: The girl who kissed her every other day.

33. A man walks into a shop and steals a $100 bill. He then buys $70 worth of stuff and the shop owner gives him $30 change. What total does the shop owner lose? Answer: $100 (he sold the $70 worth of items).

34. Simon had $200k. Fiona has $10k. Mark will have $35k. Who has the most money? Answer: Fiona (she currently has her money).

35. My first is found at the front door. My second is a cereal. My third is what most people want. My whole is one of the united states. Answer: Matrimony (mat-rye-money, and marriage being a united state).

36. How can you remove a coin from a cork-sealed bottled without breaking it? Answer: Push the cork in and shake the coin out.

37. A mom agreed to pay her son 5c for every maths problem solved and fine him 8c for each incorrect answer. After 26 problems neither owes anything to the other. How many problems did the boy get correct? Answer: 16 (the amount they owed each other (80c) cancelled each other out).

38. I give away half my money and spend half of what I have left. I lose $5. I'm left with $5. How much did I start with? Answer: $40

39. Would you have more money if you had a million dollars today, or a penny today that doubled in value every day for 30 days? Answer: A penny (after 30 days it would be worth $5,368,709.12).

40. An orange costs 18c, a pineapple costs 27c and a grape costs 15c. What does a mango cost? Answer: 15c (3c for each letter of its name).

41. How can you give someone $63 using six bills but no dollar bills? Answer: $50, $5 and four $2.

42. I had $2. My mom gives me a loan of $10. I asked my dad for $40. On my birthday my uncle will send me $50. I put $1 in my purse. Then today I find $8. How much did I have? Answer: $2 (what you originally had, not what you have now or will have).

43. A rich man agreed to pay a pauper $100 if he could sing a song which included his daughter's name. What did the pauper sing? Answer: Happy Birthday.

More Money Riddles For Kids

These money riddles are easy once you know them. Why not share your favourite riddle with a friend.

44. Where are you guaranteed to always find money? Answer: The dictionary.

45. When does it rain money? Answer: When there's change in the weather.

46. If money grew on trees what would be everyone's favourite season? Answer: Fall.

47. A man takes his car to a hotel and is immediately bankrupt. Why? Answer: He was playing Monopoly.

48. Why is a river rich? Answer: Because it has two banks.

49. How many coins can I fit in my empty money box? Answer: One (once a coin goes in it won't be empty anymore).

That Famous Riddle About Money

This riddle has captivated the internet – but can you figure out the confusing riddle?

50. Three guests check into a hotel. The receptionist asks for $30 total, so each guest pays $10. Later the receptionist realises it should have only been $25 so gives the bellhop $5 to return to the guests. Realising $5 can't be split between three, he gives each guest $1 and keeps $2. $9 X 3 = $27, plus $2 for the bellhop = $29. Where did the extra dollar go? Answer: The $2 for the bellhop is already counted in the $27 the men paid, so they only ever spent $25, which is what the hotel bill was.

Disclaimer

Disclaimer

At Kidadl we pride ourselves on offering families original ideas to make the most of time spent together at home or out and about, wherever you are in the world. We strive to recommend the very best things that are suggested by our community and are things we would do ourselves - our aim is to be the trusted friend to parents.

We try our very best, but cannot guarantee perfection. We will always aim to give you accurate information at the date of publication - however, information does change, so it’s important you do your own research, double-check and make the decision that is right for your family.

Kidadl provides inspiration to entertain and educate your children. We recognise that not all activities and ideas are appropriate and suitable for all children and families or in all circumstances. Our recommended activities are based on age but these are a guide. We recommend that these ideas are used as inspiration, that ideas are undertaken with appropriate adult supervision, and that each adult uses their own discretion and knowledge of their children to consider the safety and suitability.

Kidadl cannot accept liability for the execution of these ideas, and parental supervision is advised at all times, as safety is paramount. Anyone using the information provided by Kidadl does so at their own risk and we can not accept liability if things go wrong.

Sponsorship & Advertising Policy

Kidadl is independent and to make our service free to you the reader we are supported by advertising.

We hope you love our recommendations for products and services! What we suggest is selected independently by the Kidadl team. If you purchase using the buy now button we may earn a small commission. This does not influence our choices. Please note: prices are correct and items are available at the time the article was published.

Kidadl has a number of affiliate partners that we work with including Amazon. Please note that Kidadl is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to amazon.

We also link to other websites, but are not responsible for their content.

Read our Sponsorship & Advertising Policy
Get The Kidadl Newsletter

1,000 of inspirational ideas direct to your inbox for things to do with your kids.

Thank you! Your newsletter will be with you soon.
Oops! Something went wrong while submitting the form.