110+ Nerd Trivia Questions (And Answers): Are You Smarter Than Einstein?

Nerds can be great fun.
Share
Tweet

Nerds are people who love to learn, especially by answering trivia questions.

By the end of these nerd trivia questions you will definitely be able to answer the questions that nerds love answering. If you want to learn more about nerds and geeks and where these terms came from, then read on.

If every person who encounters you finds you a little more bookish, less sociable, but often appreciates you when it comes to the matter of intellect, then you are a perfect person to be called a "nerd". But, do you frown often whenever the adjectives like 'nerd' or 'geek' are being associated with you? Nerds do not have a specific look, anyone can be a nerd. The word 'nerd' first appeared in Dr. Seuss's book 'If I Ran the Zoo' (1950), it's actually a word he invented himself. Encouraged by the response we have received on our quizzes 'Avengers' trivia and 'Guardians Of the Galaxy' trivia, we have come up with this set of questions for you to enjoy! We hope you have some nerd trivia team names ready to geek out on for this quiz!

Simple Nerd Trivia

This is the ultimate nerd trivia comprising of all sorts of nerdy questions, so let's begin with the trivia quizzes. How much can you score on this quiz?

1. Question: Name the smallest city in the world.

Answer: Vatican City, Rome.

2. Question: Which planet is known as the Green Planet?

Answer: Uranus.

3. Question: Name the company founded by Gordon Moore and Robert Noyce on 18 July, 1968.

Answer: Intel.

4. Question: Name the largest mammal.

Answer: Blue Whale.

5. Question: Name the largest state of the United States.

Answer: Alaska.

6.Question: Who founded Apple Inc. and when?

Answer: Steve Jobs, Steve Wozniak, and Ronald Wayne in 1976.

7. Question: What does IBM stand for?

Answer: International Business Machines.

8. Question: Who is the chief designer of SpaceX?

Answer: Elon Musk.

9. Question: Which country is Usain Bolt from?

Answer: Jamaica.

10. Question: Who are the founders of Google?

Answer: Larry Page and Sergey Brin.

11. Question: Name the sitcom that popularized the term 'nerd' by its heavy use in the '70s.

Answer: 'Happy Days'.

Famous Nerd Trivia Questions

Nerds love to question the why and what of everything!

After having a roller coaster ride through this geek quiz, it's time to head towards the famous nerd trivia questions!

12. Question: Which 'Star Trek' film featured the first fully computer-created sequence in movie history?

Answer: 'Star Trek II: The Wrath Of Kahn.'

13. Question: When 'Star Trek' premiered, what was the final line of the introductory text of each episode?

Answer: "To boldly go where no man has gone before.”

14. Question: Name the highest-grossing film of all time.

Answer: 'Avengers Endgame'.

15. Question: BMW is headquartered in which city?

Answer: Munich, Germany.

16. Question: Who coined the term "robot"?

Answer: Karel Capek in his play Rossum’s Universal Robots (R.U.R.).

17.Question: Name the most popular drink in the world that does not have any alcohol content.

Answer: Coffee.

18. Question: In which year was the first-ever model of the iPhone released?

Answer: 2007.

19. Question: Which country won the very first FIFA World Cup and when?

Answer: Uruguay in 1930.

20. Question: Hotmail is the email owned by which tech giant?

Answer: Microsoft.

21. Question: What is meant by 'el niño' in Spanish?

Answer: The boy.

22. Question: Name the boxer who was known as 'The Greatest'  and 'The People’s Champion'.

Answer: Muhammad Ali.

Nerd Quotes Trivia Questions

Happy with what you scored in the last part of the ultimate nerd trivia quiz that we hand picked for you? Congratulations! You made it. So, let's dive into yet another section of the nerd trivia, the nerd quotes trivia quiz.

23. Question: Who said, "That's one small step for a man, one giant leap for mankind."?

Answer: Neil Armstrong.

24. Question: "Miles to go before I sleep" is a famous poem line written by whom?

Answer: Robert Frost.

25. Question: Who said, "I came, I saw, I conquered"?

Answer: Julius Caesar.

26. Question: "I am an invisible man" is the first line of which novel?

Answer: 'Invisible Man' by Ralph Ellison.

27. Question: "It matters not what someone is born, but what they grow to be." This line features in which of the Harry Potter films?

Answer: 'Harry Potter And The Goblet Of Fire'.

28. Question: "Only connect" is a saying by which author?

Answer: E.M. Forster.

Nerd Subject Trivia Questions

Let's now test how much you know about the popular nerd subject trivia! The nerdiest topics range from computer science, maths, history, English and so many more.

29. Question: What does HTTP stand for?

Answer: HyperText Transfer Protocol.

30. Question: What is the study of weather called?

Answer: Meteorology.

31. Question: Name the coldest planet.

Answer: Neptune.

32. Question: What was the name of the only two-part episode in the 'Star Trek' film franchise.

Answer: 'The Menagerie'.

33. Question: The video game character Mario, in 'Super Mario Brothers', was named after whom?

Answer: The video game character Mario was named after Mario Arnold Segale.

34. Question: According to the creators of 'Stranger Things', after which season is the series likely  to end?

Answer: It is likely to end after its fifth season.

35. Question: What is the hashtag symbol technically called?

Answer: Octothorpe.

36. Question: Who is often credited for creating the first car in the world?

Answer: Karl Benz.

37. Question: The year 1877 held which of the first-ever championships?

Answer: Wimbledon Championship.

38. Question: Name the racer who holds the record for the most Grand Prix wins.

Answer: Michael Schumacher.

39. Question: Who is known as the "mad monk" of Russia?

Answer: Grigori Rasputin.

40. Question: What is the most common blood group in the world?

Answer: Blood group O.

41. Question: Name the longest river in the world.

Answer: Nile.

42. Question: Where would you find the river Ganges?

Answer: India.

43. Question: What is the nickname of Alaska?

Answer: The Last Frontier.

44. Question: Name the five colors of the Olympic rings.

Answer: Blue, yellow, black, green, and red.

Nerd Talk Trivia

Enjoy talking nerdy to all your nerd friends? Enjoy this nerd trivia with some amazing nerd trivia facts!

45. Question: Which planet has the maximum gravity?

Answer: Jupiter.

46. Question: Ford Mustang is a fighter plane used during which World War?

Answer: WWII.

47. Question: Hot dogs were invented in which European nation?

Answer: Germany.

48. Question: What does venison refer to?

Answer: Deer meat.

49. Question: Where are the Pyramids of Giza located?

Answer: Egypt.

50. Question: Who is the writer of the 'Hunger Games' series?

Answer: Suzanne Collins.

51. Question: How are the names Dumbledore, from 'Harry Potter' and Bumblebee, a fictional robot character in 'The Transformers' franchise linked?

Answer: The name Dumbledore from Harry Potter is an Old English word for “bumblebee.”

52. Question: Which country won the FIFA Women's World Cup in 2019?

Answer: USA.

53. Question: What is the name of the computer in '2001: A Space Odyssey'?

Answer: HAL.

54. Question: Which Philip K. Dick novel is 'Blade Runner' loosely based on?

Answer: 'Do Androids Dream Of Electric Sheep?'.

55. Question: Name the planet with the most satellites.

Answer: Jupiter.

56. Question: Who coined the term 'nurd', an alternative term for 'nerd' in 1973?

Answer: Author Philip K. Dick.

57. Question: Who is the director of the nerd documentary, 'Traceroute'?

Answer: Johannes Grenzfurthner.

58. Question: The unicorn is the national animal of which country?

Answer: Scotland.

59. Question: What is the fear of the number 13 called?

Answer: Triskaidekaphobia.

60. Question: Which country has 421 words for "snow"?

Answer: Scotland.

61. Question: Which country is notoriously known for the alcohol brand Vodka?

Answer: Russia.

62. Question: Who holds a world record for the most world record titles?

Answer: Ashrita Furman.

63. Question: Which character is the only one who can calm the Hulk down?

Answer: Black Widow.

64. Question: What do the 100 folds in a chef's hat signify?

Answer: 100 ways to cook an egg.

65. Question: Name the only two countries in the world where you cannot buy Coca-Cola.

Answer: North Korea and Cuba.

66. Question: Which is the world's hottest chilli?

Answer: Carolina Reaper.

67. Question: Which country is the most visited country in the world?

Answer: France.

68. Question: A Canary Island has been named after which animal?

Answer: Dog.

69. Question: Where is the world's quietest room located?

Answer: Microsoft's headquarters in Washington DC.

Geek Trivia

Nerds are not familiar with the word easy, they are know-it-alls, yet this is an easy section for the new nerds out there who's just getting started on their nerd journey! Enjoy these fun nerd geek trivia questions!

70. Question: Name the largest continent.

Answer: Asia.

71. Question: Name the country which is the leading producer of tea.

Answer: China.

72. Question: What is a cow-bison hybrid called?

Answer: Beefalo.

73. Question: Which city has the nickname 'Windy City'?

Answer: Chicago.

74. Question: Where is the River Thames located?

Answer: London.

75. Question: Name the first soft drink enjoyed in space.

Answer: Coca-Cola.

Obscure Nerd Trivia

Liked our easy nerd trivia section? Now it's time to get into the nerd brew trivia to prove you are well informed. So, here we go!

76. Question: How many letters are there in the longest English word?

Answer: 189,819 letters.

77. Question: Who is credited with inventing Quidditch in a pub?

Answer: J.K. Rowling.

78. Question: The boiling point of water at the top of Mount Everest is?

Answer: 162 °F.

79. Question: Name the James Bond films that have featured a land rover?

Answer: 'Octopussy' (1983), 'The Living Daylights' (1987), 'Tomorrow Never Dies' (1997), 'Skyfall' (2012).

Hardcore Nerd Trivia

Enjoy these difficult questions that are definitely going to be a level up from the geek trivia, let's dive in then! Get straight into this geek trivia!

80. Question: Which word is the longest unchallenged non-technical word ever?

Answer: Floccinaucinihilipilification.

81. Question: What does the word floccinaucinihilipilification mean?

Answer: The act of viewing something as being useless, without value, or unimportant.

82. Question: Which was the first game to feature multiple endings?

Answer: 'Bubble Bobble'.

83. Question: The 'all your bases belong to us' internet meme is associated with which video game?

Answer: 'Zero Wing'.

84. Question: Name the car, invented by Mercedes, that was controlled by a joystick.

Answer: The 1966 Mercedes F200.

85. Question: Who added tomatoes to ketchup for the first time in 1834?

Answer: Dr. John Cooke Bennet.

86. Question: Name the man who was the voice of Tigger in 'The Many Adventures Of Winnie The Pooh'.

Answer: Paul Winchell.

87. Question: What year did Aston Martin, the iconic luxury British sports car manufacturer, win the French Grand Prix?

Answer: 1933.

Book Nerd Trivia Night

Surrounded by books is the home of a true bibliophile.

Are you a bibliophile? A complete book nerd ? Take this book geek trivia quiz and test your knowledge on books!

88. Question: Which library houses the world’s largest comic book collection?

Answer: The Library of Congress, Washington, DC, United States.

89. Question: Which publishing company has partnered with Netflix to release a series of books related to 'Stranger Things', starting in late 2018?

Answer: Penguin Random House.

90. Question: What does the word 'muggle' refer to in J.K.Rowling's 'Harry Potter' series?

Answer: A person who lacks magical abilities and was not born in a magical family.

Nerd Trivia Car Questions

A car geek all the way? Take this car geek trivia quiz and get set go!

91. Question: What does BMW stand for?

Answer: Bayerische Motoren Werke AG.

92. Question: On which beach did Maurice Wilks, a British automotive and aeronautical engineer British, sketch the shape for the original Land Rover in the sand?

Answer: Red Wharf Bay, Anglesey in Wales.

93. Question: In which year was the Land Rover Company founded and by whom?

Answer: John Kemp Starley and William Sutton in 1878.

94. Question: What year did BMW build its first electric car?

Answer: 1972.

95. Question: Who has been credited with creating the first gasoline-electric hybrid vehicle?

Answer: Ferdinand Porsche developed the Lohner-Porsche in 1901, the first gasoline-electric hybrid vehicle

Best Nerd Trivia Questions

By now the geek in you must have awakened completely! So we saved the best for the last, get going with these nerd trivia questions!

96. Question: What does ZIP stand for?

Answer: Zone Improvement Plan.

97. Question: Where did the first Commonwealth Games held?

Answer: Hamilton, Canada in 1930.

98. Question: Where is the headquarters of FIFA located?

Answer: Zurich, Switzerland.

99. Question: Name the inventor of World Wide Web.

Answer: Tim Berners Lee.

100. Question: Abyssinia was the former name of which African country ?

Answer: Ethiopia.

101. Question: Who wrote the essay entitled, 'Why Nerds Are Unpopular'?

Answer: Paul Graham.

102. Question: What did the original logo of Apple Inc. feature?

Answer: Sir Isaac Newton sitting beneath a tree, with an apple about to fall on his head.

103. Question: Which auto brand was the first in the world to offer seat belts?

Answer: Nash Motors.

104. Question: What is the other nickname for Thanksgiving Day?

Answer: 'Turkey Day'.

105. Question: Michael B. Jordan won six NBA Championships. For which team did he play?

Answer: Chicago Bulls.

106. Question: Who wrote the book 'Da Vinci Code'?

Answer: Dan Brown.

Geek Trivia Questions

Dive right into these questions and get to know how the term geek was coined. Awaken the true geek in you!

107. Question: Where did the term 'geek' originate?

Answer: The term 'geek' has its origins in the carnivals of the early 1900s.

108. Question: What is the meaning of the Dutch term 'Darth Vader'?

Answer: In Dutch, Darth Vader loosely translates to Dark Father.

109. Question: The second Saturday of June is celebrated for what reason in the United Kingdom?

Answer: The Queen’s official birthday.

110. Question: Which film is credited for popularizing the word 'supercalifragilisticexpialidocious'?

Answer: 'Mary Poppins'.

111. Question: The FTSE 100 index is located in which country?

Answer: United Kingdom

Here, at Kidadl we have carefully created lots of interesting family-friendly trivia for everyone to enjoy! If you liked our suggestion for nerd trivia then why not take a look at science trivia or 'Star Wars' trivia.

Disclaimer

Disclaimer

At Kidadl we pride ourselves on offering families original ideas to make the most of time spent together at home or out and about, wherever you are in the world. We strive to recommend the very best things that are suggested by our community and are things we would do ourselves - our aim is to be the trusted friend to parents.

We try our very best, but cannot guarantee perfection. We will always aim to give you accurate information at the date of publication - however, information does change, so it’s important you do your own research, double-check and make the decision that is right for your family.

Kidadl provides inspiration to entertain and educate your children. We recognise that not all activities and ideas are appropriate and suitable for all children and families or in all circumstances. Our recommended activities are based on age but these are a guide. We recommend that these ideas are used as inspiration, that ideas are undertaken with appropriate adult supervision, and that each adult uses their own discretion and knowledge of their children to consider the safety and suitability.

Kidadl cannot accept liability for the execution of these ideas, and parental supervision is advised at all times, as safety is paramount. Anyone using the information provided by Kidadl does so at their own risk and we can not accept liability if things go wrong.

Sponsorship & Advertising Policy

Kidadl is independent and to make our service free to you the reader we are supported by advertising.

We hope you love our recommendations for products and services! What we suggest is selected independently by the Kidadl team. If you purchase using the buy now button we may earn a small commission. This does not influence our choices. Please note: prices are correct and items are available at the time the article was published.

Kidadl has a number of affiliate partners that we work with including Amazon. Please note that Kidadl is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to amazon.

We also link to other websites, but are not responsible for their content.

Read our Sponsorship & Advertising Policy
Get The Kidadl Newsletter

1,000 of inspirational ideas direct to your inbox for things to do with your kids.

Thank you! Your newsletter will be with you soon.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
No items found.