80+ NHL Trivia Questions (And Answers): That Are Seriously Cool

Each NHL team allows a maximum of 20 players.
Share
Tweet

There are 31 NHL teams competing against each other for the National Hockey League, plus 30 stadiums.

The National Hockey League season is the favorite time of the year for die-hard fans. This organization was established 103 years ago in Montreal, Quebec, Canada.

For all the fans, we have just the right hockey trivia and answers compiled for you. So waste no time and indulge yourself in the NHL team trivia questions so have an amazing time with your friends and family right before this season starts! If you are amazed by the terrific set of NHL facts and trivia questions in this article, you will certainly love the NFL trivia and baseball trivia. Do check them out know!

NHL Trivia Quiz

The team's goalie must prevent the puck from entering the net.

Challenge playing this NHL Trivia Game random questions and answers with your friends and family. If you are a fan then this beginner NHL trivia will be a piece of cake for you to attempt. This NHL kids sports trivia questions about the legends and the NHL history. Play now to know more!

1. Question: How many people are a part of one NHL team?

Answer: Each team can have a maximum of 20 NHL players.

2. Question: How many teams are in the NHL?

Answer: NHL comprises of 31 teams.

3. Question: When was NHL founded?

Answer: 26 November 1917, Montreal, Canada.

4. Question: Who is awarded the Stanley Cup?

Answer: The Stanley Cup is awarded annually to the National Hockey League (NHL) playoff winner.

5. Question: Who won the Stanley Cup in 2020?

Answer: The Tampa Bay Lightning.

6. Question: Who were the finalists NHL teams in 2020?

Answer: The Dallas Stars and the Tampa Bay Lightning.

7. Question: How many teams have never won the Stanley Cup?

Answer: 11 teams.

8. Question: How many times did the Montreal Canadiens win the Stanley Cup?

Answer: 24 times.

8. Question: What scheduling system is used in hockey?

Answer: Round robin scheduling.

9. Question: Which NHL player is called the 'Goat' in hockey?

Answer: Wayne Gretzky.

10. Question: Which team has the longest Stanley Cup winning streak?

Answer: The Montreal Canadiens.

11. Question: Who were the original NHL Teams?

Answer: Boston Bruins, Chicago Blackhawks, Detroit Red Wings, Montreal Canadiens, New York Rangers, and Toronto Maple Leafs.

12. Question: Which NHL player is known to goal 50 goals in 50 games?

Answer: Mario Lemieux.

13. Question: Who is the highest paid NHL player?

Answer: Sidney Crosby.

14. Question: What is the highest scoring hockey game in NHL history?

Answer: 16-3, Montreal Canadiens Over Quebec Bulldogs.

15. Question: How many seasons did Wayne Gretzky play?

Answer: 20 seasons.

16. Question: Did Wayne Gretzky win the Stanley cup?

Answer: He has won four cups.

17. Question: What team does Wayne Gretzky own?

Answer: Phoenix Coyotes.

18. Question: How much is Bobby Orr net worth?

Answer: $35 million.

19. Question: Who owns the hardest shot record in NHL history?

Answer: Zdeno Chara.

20. Question: Who much is Wayne Gretzky net worth?

Answer: $200 million.

21. Question: Who first played in the NHL as a player?

Answer: "Phantom" Joe Malone.

22. Question: Name the highest scoring goalie in NHL history?

Answer: Martin Brodeur.

23. Question: What is the area in front of the goal in hockey is called?

Answer: The crease.

24. Question: What is the record Wayne Gretzky holds?

Answer: Gretzky scored 92 goals in a single NHL Season.

25. Question: Where do most of the players from NHL belong to?

Answer: Canada.

26. Question: Who was the first player to sign a million dollar contract in NHL hockey?

Answer: Bobby Orr.

27. Question: Who was the last player to play hockey without a helmet?

Answer: Craig MacTavish.

28. Question: Who almost threw the Stanley cup in the fire?

Answer: Toronto Maple Leaves.

29. Question: Who had a live penguin as their mascot?

Answer: Pittsburgh Penguins.

30. Question: Which is the only player to have worn jersey number zero?

Answer: Neil Sheehy.

NHL Hockey Trivia Quiz

Did you know; fans can fill in as goalies!

The NHL hockey trivia quiz has everything you need to know about the NHL Season and NHL Team players. This is the hardest NHL quiz questions and answers compilation to know who is the best hockey fan of them all. The NHL rules trivia talks about the basic rules to be followed while playing a fair game and the NHL arena trivia speaks for the famous NHL arenas. Answer these easy hockey trivia questions and answers to know more!

31. Question: Where was the 2020 NHL season hosted?

Answer: In Edmonton.

32. Question: Where is the Hockey Hall of Fame?

Answer: Toronto, Canada.

33. Question: How does a NHL hockey game begin?

Answer: By a faceoff.

34. Question: Where are the NHL players sent once they commit a penalty?

Answer: The penalty box.

35. Question: When can a player be called back from the penalty box before their time is up?

Answer: When the opponent scores.

36. What is the term used when a player swings at their opponent?

Answer: Slashing.

37. Question: Can a NHL hockey player play with two sticks?

Answer: No.

38. Question: In which year was the St Louis Blue NHL team found?

Answer: In 1967.

39. Question: Which St Louis Blue's hockey player got 50 penalties in a single game?

Answer: Reed Low.

40. Question: What is the mascot for the St Louis Blue hockey team?

Answer: A blue polar bear.

41. Question: Who was the first NHL player to score 50 goals in 50 minutes?

Answer: Maurice Richard.

42. Question: How thick is the ice on a hockey arena supposed to be?

Answer: 3/4 inches.

43. Question: True or false. Was Billy Smith the first goalie to score a goal?

Answer: Yes.

44. Question: Who gets the Vezina Trophy?

Answer: The league's best goalie.

45. Question: Who was the first black player in NHL?

Answer: Bruin Willie O'Ree.

46. Question: Who was the only NHL player that died due to a game injury?

Answer: Bill Masterson.

47. Question: What NHL record does Martin Brodeur hold?

Answer: He has the most NHL shutouts.

48. Question: Who is known as the 'Great player'?

Answer: Wayne Gretzky.

49. Question: Which NFL season was canceled?

Answer: The 2004-2005 season was canceled because there was a knockout.

50. Question: What does a 'Gordie Howe hat trick' mean?

Answer: It means that the player has scored a goal, got into a fight, and got an assist.

51. Question: What are the highest points scored made by a single player in a single game?

Answer: 10 points.

52. Question: Who is the oldest player to play the NHL?

Answer: Gordie Howe.

53. Question: What is the term given when one tries to pause a game?

Answer: Delay of game.

54. Question: Is a player allowed to grab his opponent's stick?

Answer: No.

55. Question: What is the phrase given when you have more players on the ice rink than your opponent dies?

Answer: It's called the power play.

56. Question: What is meant by Boarding?

Answer: Throwing your opponent into the Boards.

57. Question: True or False: The Montreal Canadiens are home to 24 trophies?

Answer: True.

58. Question: What does 'hooking' mean?

Answer: Trying to slow down your opponent with a stick.

59. Question: What happens when a player uses abusive language against an official?

Answer: It is treated as misconduct.

60. Question: For a minor penalty, what is the time period you must stay in the penalty box?

Answer: Two minutes.

Hockey Trivia

This hockey trivia contains interesting facts about the best events that took place in NHL history. Play this hockey trivia and see how many you can get right.

61. Question: For a major penalty, how long should a player be in the penalty box?

Answer: Five minutes.

62. Question: The goal keeper can hold the puck for three seconds. True or false?

Answer: True.

63. Question: How many players can be removed from the ice field due to penalties?

Answer: Two.

64. Question: How long is the intermission for in one game?

Answer: 18 minutes.

65. Question: What is the overtime period in a regular season?

Answer: Five minutes.

66. Question: In which year was the NHL established?

Answer: 1917.

67. Question: Who was the first woman player to play in the NHL?

Answer: Manon Reahume.

68. Question: Which city is going to host the 32nd franchise of NHL?

Answer: Seattle.

69. Question: As of now, which is the newest team in NHL?

Answer: The Las Vegas Golden Knights.

70.Question: Which team was named after the Mighty Ducks movie?

Answer: The Anaheim team.

71. Question: What was the former player Marty McSorley famous for?

Answer: For hitting another player in the head with a stick.

72. Question: What are the different forms of hockey?

Answer: Bandy, ice hockey, and field hockey.

73. Question: When was ice hockey first included in the Olympics?

Answer: The 1920 Olympics.

74. Question: Who has a record of scoring 10 hat tricks in NHL?

Answer: Wayne Gretzky.

75. Question: What is the name of the song that the US hockey team forgot after winning a match at the Olympics?

Answer: God Bless America.

76. Question: How many number of face off spots are there in the ice hockey rink?

Answer: There are nine face spots in the ring.

77. Question: What is the official term to the slang 'the sin bin'?

Answer: The penalty box.

78. Question: Out of the 31 NHL teams how many of them are based out of Canada?

Answer: Seven teams.

79. Question: Who won the Stanley cup in 2018?

Answer: Washington Capitals.

80. Question: What are the two divisions the NHL conferences are divided into?

Answer: The eastern and the western divisions.

81. Question: Which former player is popularly called 'Mr.Hockey'?

Answer: Gordie Howe.

82. Question: Which trophy is given to the most valuable player?

Answer: The Hart trophy.

83. Question: The Toronto Maple Leaves are a part of which division?

Answer: They are a part of the Atlantic Division.

Here at Kidadl, we have carefully created lots of interesting family-friendly trivia for everyone to enjoy! If you liked our suggestions for NHL trivia then why not take a look at hockey trivia, or Super Bowl trivia.

Disclaimer

Disclaimer

At Kidadl we pride ourselves on offering families original ideas to make the most of time spent together at home or out and about, wherever you are in the world. We strive to recommend the very best things that are suggested by our community and are things we would do ourselves - our aim is to be the trusted friend to parents.

We try our very best, but cannot guarantee perfection. We will always aim to give you accurate information at the date of publication - however, information does change, so it’s important you do your own research, double-check and make the decision that is right for your family.

Kidadl provides inspiration to entertain and educate your children. We recognise that not all activities and ideas are appropriate and suitable for all children and families or in all circumstances. Our recommended activities are based on age but these are a guide. We recommend that these ideas are used as inspiration, that ideas are undertaken with appropriate adult supervision, and that each adult uses their own discretion and knowledge of their children to consider the safety and suitability.

Kidadl cannot accept liability for the execution of these ideas, and parental supervision is advised at all times, as safety is paramount. Anyone using the information provided by Kidadl does so at their own risk and we can not accept liability if things go wrong.

Sponsorship & Advertising Policy

Kidadl is independent and to make our service free to you the reader we are supported by advertising.

We hope you love our recommendations for products and services! What we suggest is selected independently by the Kidadl team. If you purchase using the buy now button we may earn a small commission. This does not influence our choices. Please note: prices are correct and items are available at the time the article was published.

Kidadl has a number of affiliate partners that we work with including Amazon. Please note that Kidadl is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to amazon.

We also link to other websites, but are not responsible for their content.

Read our Sponsorship & Advertising Policy
Get The Kidadl Newsletter

1,000 of inspirational ideas direct to your inbox for things to do with your kids.

Thank you! Your newsletter will be with you soon.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
No items found.