FOR ALL AGES

40 Olympics Trivia Questions (And Answers) Fit For A Champion

The five rings of Olympics represent the five continents.

The Olympics is one of the most exciting and leading international sports events that provide a stage for participants from all over the world.

There is an interesting story behind how the Olympics started and gained prominence as we witness it today. Even though the ancient games have a long-forgotten history of origination in eighth century B.C., it is through a Frenchman named Baron Pierre de Coubertin that the modern Olympics started flourishing.

The first modern Olympics set foot in 1896 and it has become stronger each passing year. The main events in the Olympics include athletics, cycling, fencing, swimming, gymnastics, shooting, tennis, weightlifting and the list goes on. Interestingly, the list of latest events added to the Olympics events list includes skateboarding, surfing, sport climbing, karate, and baseball. Take part in our recent Olympics trivia list and get ready to enlighten yourself on Olympics facts and trivia in general. In the meantime don't miss our equally fun ride of Superbowl Trivia and NFL Trivia questions and answers, you can try to get some gold medals there too! Let's dive into a fun Olympic trivia experience and gain some general knowledge about Olympic games!

Olympics History Trivia

A gold medal for Olympics is for those in first place.

The Olympics Games has an interesting history of origin and it is amusing to learn more about it. Be it some fun facts about the Olympic rings or funny Olympics trivia names, the list is endless. The Olympics motto "Citius, Altius, Fortius", which is Latin for "Faster, Higher, Stronger" was formulated by Pierre de Coubertin. Come and join the 2008 Olympics trivia or Japan Olympics trivia or Rio Olympics trivia and enlighten yourself, maybe win a gold medal or two!

1. Question: Where did the Olympic games happen in ancient times?

Answer: Olympia, Greece.

2. Question: In which year was the first Winter Olympics held?

Answer: 1924.

3. Question: How many rings do the Olympics flag contain?

Answer: Five.

4. Question: What do the five rings on the Olympics flag refer to?

Answer: Five continents - Africa, Asia, The Americas, Europe, and Oceania.

5. Question: In which Olympics were electronic timing devices used for the first time?

Answer: Stockholm Games, 1912 Olympics.

6. Question: Which country has bagged the most Olympic medals?

Answer: The United States.

7. Question: How often do the Olympics happen?

Answer: Once every four years.

8. Question: Which Olympics witnessed the Munich Massacre?

Answer: 1972 Olympics.

9. Question: In which of the Olympic games did the torch relay start for the first time?

Answer: Berlin Games, 1936.

10. Question: Which US city hosted the first modern Olympic Games?

Answer: St. Louis.

11. Question: In which year was Tennis reinstated as an Olympic sport?

Answer: 1988.

12. Question: Where did the 1932 Summer Olympics happen?

Answer: Los Angeles, California.

13. Question: What is the name of the official hymn of the Olympics games?

Answer: Olympic Hymn.

14. Question: In which year did baseball receive the official event status in the Olympic games?

Answer: 1992 Summer Olympics.

15. Question: Which organization is the governing body of the Olympic Games?

Answer: International Olympic Committee (IOC).

Olympics Athletes Trivia

Usain Bolt holds the record time for the 100m race.

One of the most interesting sections among the Olympic games quiz questions is reading about the famous Olympic athletes who have won solid gold medals and made their country proud. Michael Phelps, Usain Bolt, Carl Lewis, and Jesse Owens are a few of them who made it big at the Olympics. Check out these easy Olympic trivia questions and answers to know more about the life and experience of athletes in various Olympics games.

16. Question: Which athlete was the first person to take the Olympic oath?

Answer: Victor Boin.

17. Question: Which country's group of athletes occupy the last tier during the Parade of Nations at the inauguration ceremony?

Answer: The host country.

18. Question: Which athlete slowed down to make way for a group of ducks in the middle of the rowing race at the 1928 Olympics in Amsterdam?

Answer: Bobby Pearce.

19. Question: Which athlete took part in the 1904 Summer Olympics with a prosthetic leg and won a gold medal in gymnastics?

Answer: George Eyser.

20. Question: Who is the famous actor and athlete who has won 5 gold medals in swimming?

Answer: Johnny Weissmuller.

21. Question: Who is the youngest ever recorded athlete to participate in the Olympics?

Answer: Dimitrios Loundras.

22. Question: Which athlete holds the title of attending the most Olympic games?

Answer: Ian Millar (10 Olympics).

23. Question: Which American sprinted and 3-time Olympic gold medalist is considered to be the fastest woman in history?

Answer: Florence Griffith Joyner.

24. Question: Which famous American boxer nicknamed The Greatest has the former name, Cassius Clay?

Answer: Muhammad Ali.

25. Question: Which United States gymnast won the Olympic gold medal for horizontal bar gymnastics in 1992?

Answer: Trent Dimas.

26. Question: Which athlete holds the record of winning the most Olympics medals?

Answer: Michael Phelps.

27. Question: Which athlete wore a parachute while flying to the 1960 Olympic games hosted in Rome?

Answer: Muhammad Ali.

28. Question: Which country's group of athletes take up the first position during the parade of nations at the opening ceremony?

Answer: Greece.

29. Question: Which was the first Olympic game where all the participating countries sent female athletes?

Answer: 2012 London Games.

30. Question: Who is the first female athlete to win medals in both the Summer and Winter Olympic Games?

Answer: Christa Luding-Rothenburger.

Special Olympics Trivia

The Special Olympics was started to provide a professional platform and constant aid for athletes with intellectual and physical disabilities. Founded in 1968, Special Olympics has grown a great deal and has unique stories to tell. Try out the short set of Special Olympics trivia questions that cover both winter Olympics trivia questions and summer Olympics trivia questions. Begin now!

31. Question: Who is said to be the founder of the Special Olympics?

Answer: Eunice Kennedy Shriver.

32. Question: Where was the 1995 Special Olympics games hosted?

Answer: Yale University, New Haven.

33. Question: In which year did the first International Special Winter Olympics Games take place?

Answer: 1977.

34. Question: What is the motto of Special Olympics games?

Answer: "Let me win. But if I cannot win, let me be brave in the attempt."

35. Question: In which country did the first Special Olympics happen?

Answer: United States.

36. Question: How many countries take part in the Special Olympics?

Answer: 175.

37. Question: Name two famous athletes who are Special Olympics Global Ambassadors?

Answer: Michael Phelps, Damian Lillard.

38. Question: How often is the Special Olympics held?

Answer: Every two years.

39. Question: Where is the venue for the 2021 Special Olympics games?

Answer: Sweden.

40. Question: When was the first Special Summer Olympics held?

Answer: 1968.

Here at Kidadl, we have carefully created lots of interesting family-friendly trivia for everyone to enjoy! If you liked our suggestions for Olympics trivia then why not take a look at NHL trivia, or ultimate sports trivia.

Author

Written By

Kidadl Team

The Kidadl Team is made up of people from different walks of life, from different families and backgrounds, each with unique experiences and nuggets of wisdom to share with you. From lino cutting to surfing to children’s mental health, their hobbies and interests range far and wide. They are passionate about turning your everyday moments into memories and bringing you inspiring ideas to have fun with your family.

Share this article

FACEBOOK

TWITTER

COPY LINK

Subscribe_Hero
Get The Kidadl Newsletter
1,000 of inspirational ideas direct to your inbox for things to do with your kids.

By joining Kidadl you agree to Kidadl’s Terms of Use and Privacy Policy and consent to receiving marketing communications from Kidadl.