FOR ALL AGES

42 Super Bowl Trivia Questions: Could You Be A Champion?

The Super Bowl is an exciting day.

As the annual championship game of the National Football League, the Super Bowl has captivated audiences worldwide for decades.

Ranging from its fascinating on-field sportsmanship to its captivating half-time theatrics, the event packs merriment in equal amounts for sports enthusiasts and casual viewers alike. The viewership that it attracts every year is truly astounding as well.

We have put together a great set of Super Bowl trivia questions, so climb aboard to embark on a journey that will take you through some amazing Super Bowl fun facts and serve as an all-purpose NFL history trivia quiz in the process. If you can't get enough of the football sports trivia, why not also check out our 4th July trivia and soccer trivia articles?

General Super Bowl Trivia

Before we dive into some lesser known facts about the Super Bowl in our hard football trivia, let us first go through some simple Super Bowl questions and Super Bowl facts to get you warmed up!

1. Question: What is the Super Bowl?

Answer: It is the annual championship game of the National Football League (NFL).

2. Question: Who plays in the Super Bowl?

Answer: The top two teams of the league square off against each other at the Super Bowl.

3. Question: When is the Super Bowl?

Answer: The upcoming Super Bowl in 2021 is scheduled for 7 February.

4. Question: Which NFL team won the first Super Bowl?

Answer: Green Bay Packers.

5. Question: Who did the Vikings play in their first Super Bowl?

Answer: Kansas City Chiefs.

6. Question: Which teams are the most successful in Super Bowl history?

Answer: The Pittsburgh Steelers and the New England Patriots with six Super Bowl wins each.

7. Question: Which player was the MVP in the first Super Bowl?

Answer: Bart Starr.

8. Question: In the 1994 Super Bowl, who from the Dallas Cowboys had his helmet stolen?

Answer: Emmitt Smith.

9. Question: Which was the first wildcard team to emerge victorious at the Super Bowl?

Answer: Oakland Raiders.

10. Question: Who holds the record for the highest amount of rushing yards in a single Super Bowl?

Answer: Timmy Smith.

11. Question: Which player holds the record for the most Super Bowl appearances?

Answer: Tom Brady.

12. Question: Which team does Tom Brady currently represent?

Answer: Tampa Bay Buccaneers.

Super Bowl Players Trivia

The Super Bowl is hugely popular.

The illustrious history of the Super Bowl is owed in large to its rich roster of truly exceptional players. Here are some fun facts about the Super Bowl that revolve around some of its all time greats. Take this Super Bowl quiz to find out!

13. Question: Who holds the record for the most career fumbles in a Super Bowl?

Answer: Roger Staubach.

14. Question: Which player is the only player from a losing team to be awarded the MVP?

Answer: Chuck Howley.

15. Question: Who is the current Head Coach of the San Francisco 49ers?

Answer: Kyle Shanahan.

16. Question: In 1946, the San Francisco 49ers were charter members of which organization?

Answer: All-America Football Conference.

17. Question: Which former New England Patriots quarterback holds the record for leading the biggest comeback in the history of the Super Bowl?

Answer: Tom Brady.

18. Question: Which starting quarterback is the only player to win a Super Bowl with two separate teams?

Answer: Peyton Manning.

19. Question: How much did the most expensive tickets at Super Bowl I cost?

Answer: $12.

20. Question: The first field goal in the history of the Super Bowl was kicked by whom?

Answer: Mike Mercer of Kansas City Chiefs.

21. Question: Dallas Cowboys' 'DoomsdayDefense' allowed how many passing yards to the opposition in Super Bowl XII?

Answer: 61 yards.

22. Question: Which Super Bowl game was the only one to be simulcast in the US by two networks?

Answer: Super Bowl I.

23. Question: The 1980 Super Bowl advert featuring Mean Joe Greene featured which product?

Answer: Coca-Cola.

24. Question: Which team was the first to lose a Super Bowl game thrice in succession?

Answer: Buffalo Bills.

Super Bowl History Trivia

Over the course of the last five decades, the Super Bowl has registered some truly iconic events in the echelons of history. Here's a set of Super Bowl history facts that sheds light on some very interesting Super Bowl facts as well as some fascinating Super Bowl facts and figures. Why not have a go at this NFL sports trivia to find out more?

We hope you enjoy this Super Bowl party quiz.

25. Question: The coin that was flipped before Super Bowl XLIV was unusual compared to others. Why?

Answer: It was from outer space.

26. Question: In the history of the Super Bowl, what is the duration of the quickest goal to be ever recorded?

Answer: Seven seconds.

27. Question: Which team has forced the most turnovers in the Super Bowl?

Answer: Dallas Cowboys.

28. Question: In which year were the Green Bay Packers founded?

Answer: 1919.

29. Question: Which are three of the most successful teams to win a Super Bowl?

Answer: Washington Redskins, Oakland Raiders and Minnesota Vikings.

30. Question: What is the lowest passer rating to be ever recorded by a Super Bowl winning quarterback?

Answer: 22.6

31. Question: The Grammy Award nominated 'Super Bowl Shuffle' was recorded by which Super Bowl champion?

Answer: Chicago Bears.

32. Question: Which was the first Super Bowl in which the winning points were recorded on the final play?

Answer: Super Bowl XXXVI.

33. Question: Which traditional component was missing from Super Bowl XLV?

Answer: Cheerleaders.

34. Question: Which team was the first to register five Super Bowl wins?

Answer: San Francisco 49ers.

35. Question: Since which year did the phenomenon of the Super Bowl Sunday begin?

Answer: 2004.

36. Question: How many footballs does each team playing in the Super Bowl get?

Answer: 108.

Super Bowl Halftime Trivia

No set of NFL trivia questions or football trivia questions can ever be complete without the mention of the events that take place in the Super Bowl halftime. This set of Super Bowl commercial trivia is inclusive of some Super Bowl random facts, as well as details of some amusing incidents that have taken place at the halftime of the Super Bowls. Attempt this NFL Super Bowl trivia to find out more!

37. Question: Who was the headliner of the first Super Bowl halftime show?

Answer: The Three Stooges.

38. Question: In 1993, which celebrity's performance got more ratings than the actual game itself?

Answer: Michael Jackson.

39. Question: How many pop acts have played halftime more than once?

Answer: Seven.

40. Question: At the Super Bowl XVIII, who sang the national anthem?

Answer: Barry Manilow.

41. Question: The halftime show featuring which celebrity is the most watched performance of all time?

Answer: Katy Perry in 2015.

42. Question: What was special about Beyonce's performance at Super Bowl game 47?

Answer: Destiny Child briefly reunited on stage to sing their hit song 'Single Ladies'.

Here at Kidadl, we have carefully created lots of interesting family-friendly trivia for everyone to enjoy! If you liked our suggestions for Super Bowl trivia, then why not take a look at our baseball trivia, or American trivia for more?

Author

Written By

Kidadl Team

The Kidadl Team is made up of people from different walks of life, from different families and backgrounds, each with unique experiences and nuggets of wisdom to share with you. From lino cutting to surfing to children’s mental health, their hobbies and interests range far and wide. They are passionate about turning your everyday moments into memories and bringing you inspiring ideas to have fun with your family.

Share this article

FACEBOOK

TWITTER

COPY LINK

Subscribe_Hero
Get The Kidadl Newsletter
1,000 of inspirational ideas direct to your inbox for things to do with your kids.

By joining Kidadl you agree to Kidadl’s Terms of Use and Privacy Policy and consent to receiving marketing communications from Kidadl.