The Ultimate Winter Trivia Quiz For Those Cold Nights

Do you love winter time?
Share
Tweet

You love winter (don't we all?) but do you know all about it too?

This winter trivia will put your knowledge to the test and perhaps teach you some new interesting fun facts about winter too! Winter is the coldest time of the year when the temperature falls, as have the leaves from trees, days become shorter and nights longer, and in many places beautiful snow blankets everything.

How much do you really know about this season? Test yourself with this winter holiday trivia and find out! You may also find answers here to any questions about winter you may have. You can play this holiday trivia for kids with the whole family, teaching lots of cool facts about winter for kids through play. Take this winter quiz with your family and friends, or also try our summer trivia and spring trivia and have a fun season-themed trivia party!

All About Winter

Winter is often cold and beautiful.

Let's start by testing your winter season information and cold weather facts knowledge. As winter is the season when we prefer to stay indoors, warm and cozy, and spend time with the family, why not make this a fun learning experience for the kids with these easy winter trivia questions and answers? They are full of fun facts about cold weather and winter fun facts for kids. Here you go, some cold weather trivia is coming your way!

1. Question: The word 'winter' comes from an old germanic word 'wintar'. What does it mean?

Answer: "Time of water".

2. Question: Which hemisphere experiences a colder winter season than the other?

Answer: Northern hemisphere.

3. Question: What is the shortest day of the year called?

Answer: Winter solstice.

4. Question: What is the name of the medical emergency that occurs when your body loses heat faster than it can produce it and the body's temperature gets dangerously low?

Answer: Hypothermia.

5. Question: Which months mark the beginning and end of the winter season respectively?

Answer: December and February.

6. Question: During which season in the Northern hemisphere does the earth reach the point in its orbit where it is closest to the sun?

Answer: Winter.

7. Question: What is the lowest temperature ever recorded in the United States of America?

Answer: -80 degrees Fahrenheit.

8. Question: What is the coldest state in the United States of America?

Answer: Alaska.

9. Question: True or False? The Arctic Fox turns white during winter and then changes back to its grey color when it is over.

Answer: True.

10. Question: True or False? When animals hideaway during the winter season and emerge when it is over it's called migration and when birds and animals travel to warmer places when it is cold in their natural habitat, it's called hibernation.

Answer: False, it is the other way around.

Know Your Snow Trivia

Snow is considered to be the most beautiful and fun part of winter by any person who has experienced it. There is 'snow' way someone will say it wasn't love at 'frost' sight (winter wonderland or winter pun-derland?)! Full of more interesting winter weather facts, here is some snow trivia for kids and families, and perhaps some snowflake trivia too. Good luck!

11. Question: What is the fear of snow called?

Answer: Chionophobia.

12. Question: Where is the snowiest place in the United States?

Answer: Stampede Pass in Washington State.

13. Question: What are heavy snowfalls with winds over 35 miles per hour with limited visibility called?

Answer: Blizzards.

14. Question: How much of the world's freshwater supply comes from snow and ice?

Answer: 80%

15. Question: Is it possible for snow to fall over a desert?

Answer: Yes.

16. Question: How many sides do snowflakes have?

Answer: Six sides.

17. Question: What is the average speed at which snowflakes fall from the sky?

Answer: Three to four miles per hour.

18. Question: What is the largest width ever recorded of a snowflake?

Answer: 15 inches.

19. Question: What causes the red color of watermelon snow, which is most commonly found in the Canadian Rockies?

Answer: Algae.

20. Question: The most snow to fall within 24 hours ever recorded was 76 inches. Where was this?

Answer: Silver Lake Colorado.

Winter Sports Quiz

Skiing is one of the best winter sports.

Every year, countless people wait for the arrival of winter with skis and ice skates in hand. And those who don't play, love watching others do it. So, when it comes to trivia about winter, how can our fun winter questions be complete without some winter sports and Winter Olympic trivia?

21. Question: Which city in the United States became the first US city to host the Winter Olympics twice?

Answer: Lake Placid.

22. Question:. True or False? No country in the Southern hemisphere has ever hosted the Winter Olympics

Answer: True.

23. Question: Which sport involves acro, aerials and moguls?

Answer: Freestyle skiing.

24. Question: Which winter sport evolved from skateboarding and surfing?

Answer: Snowboarding.

25. Question: In which country did speed skating originate?

Answer: The Netherlands.

26. Question: What was the first international winter sports competition to be organized?

Answer: Nordic Games.

27. Question: Which game played on ice is similar to lawn bowls?

Answer: Curling.

28. Question: Which alpine skier won the men's Giant Slalom in the Winter Olympics in the years 1988 and 1992 ?

Answer: Alberto Tomba of Italy.

29. Question: Who was the first player to compete in the Winter Olympics after having played in the National Hockey League?

Answer: George Geran.

30. Question: Who became the first woman to win four Olympic gold medals in alpine skiing?

Answer: Janice Kostelic.

Winter Around The World

The climatic conditions of a place depend on many factors including altitude, distance from the sea, and distance from the equator. Hence, countries across the world experience winter in many different ways, all of them with their own winter festivals and traditions. At some places, like tropical islands, the residents barely experience any cold, while countries like Greenland experience plenty of extreme cold conditions. In fact, winter in Russia can get so severely cold that the cold weather has even been used as a defensive measure against invaders at many points in history. There are so many winter holiday fun facts out there! How many of these winter facts around the world do you know?

31. Question: Which is the snowiest city in the world?

Answer: Aomori City in Japan.

32. Question: What is the Ukrainian New Year, which is celebrated in mid-January and is famous for its rowdy and masquerade-like traditions, called?

Answer: Malanka.

33. Question: What is the name of Winter Solstice celebrations in Iran?

Answer: Yalda Night.

34. Question: Austria has its own version of Santa Claus, but he is a little more strict. He not only comes to reward nice children but also to punish naughty ones. What is he called?

Answer: Krampus.

35. Question: Which country's version of Santa Claus is a group of 13 dwarf-like lads who each have their own name and are together called the Yule Lads?

Answer: Iceland.

36. Question: Where is the event called Night of the Radishes, which is a three-day festival starting on 23 December, celebrated?

Answer: Oaxaca in Mexico.

37. Question: In which country is Saint Lucia Day celebrated, where on 13 December the youngest girl from each family dresses up as the martyr Saint Lucy of Syracuse?

Answer: Sweden.

38. Question: Which Chinese Festival is celebrated in January or February, depending on the lunar calendar?

Answer: Chinese New Year.

39. Question: What is the ancient African harvest festival, celebrated between 26 December and 1 January, whose name literally means "first fruits" called?

Answer: Kwanzaa.

40. Question: The Kureri tradition is thousands of years old, men and women put on masks that appear like monsters and costumes and dance around to scare evil spirits away. To which country does this Kukeri tradition belong?

Answer: Bulgaria.

Winter Safety Questions

With great winter fun, can come great potentially dangerous weather and situations. Remember to teach your kids about winter safety, and you can make it a fun activity with these interesting winter facts for kids. So, how much do you already know? There is only one way to find out! Here's some winter safety trivia questions.

41. Question: What is the most common problem after exposure to severe cold?

Answer: Frostbite.

42. Question: At what temperature can the body start going into hypothermia?

Answer: 95 degrees Fahrenheit.

43. Question: Which dangerous gas can be released if you don't get your furnace serviced regularly?

Answer: Carbon Monoxide.

44. Question: How thick is ice that can be skated on safely?

Answer: Four inches.

45. Question: A person is showing symptoms of frostbite on their finger after being subjected to severe cold exposure. What would your first step towards helping them be?

Answer: Dipping the finger in warm water.

46. Question: True or False? If a person has both frostbite and hypothermia, treating hypothermia should be the priority.

Answer: True.

47. Question: True or False? There should be a kit of emergency supplies in your vehicle at all times in case you get stranded because of extreme weather conditions.

Answer: True.

48. Question: True or False? It is okay to not keep much distance between two vehicles while driving.

Answer: False.

49. Question: True or False? Heels are a safe footwear choice for going out in the snow if one knows how to walk in them properly.

Answer: False.

Guess The Famous Quotes About Winter

Can you recognize who these famous lines about winter are from?  Apart from the snow trivia lets see how well you can answer these winter wonderland trivia questions on who said what!

50. Question: "Nothing burns like the cold."

Answer: George R.R. Martin.

51. Question: "In the depth of winter, I finally learned that there was in me an invincible summer."

Answer: Albert Camus.

52. Question: "I wonder if the snow loves the trees and fields that it kisses them so gently? And then it covers them up snug, you know, with a white quilt; and perhaps it says, 'Go to sleep, darlings, till the summer comes again.'"

Answer: Lewis Carroll.

53. Question: "O, wind, if winter comes, can spring be far behind?"

Answer: Percy Shelley.

54. Question: "It was one of those March days when the sun shines hot and the wind blows cold: when it is summer in the light, and winter in the shade."

Answer: Charles Dickens.

55. Question: "Winter is on my head, but eternal spring is in my heart."

Answer: Victor Hugo.

56. Question: "Advice is like the snow. The softer it falls, the longer it dwells upon, and the deeper it sinks into the mind.”

Answer: Samuel Taylor Coleridge.

57. Question: "No winter lasts forever; no spring skips its turn."

Answer: Hal Borland.

58. Question: "Blow, blow, thou winter wind, thou art not so unkind as man's ingratitude."

Answer: William Shakespeare.

59. Question: "Winter forms our character and brings out our best."

Answer: Tom Allen.

60. Question: "The hard soil and four months of snow make the inhabitants of the northern temperate zone wiser and abler than his fellow who enjoys the fixed smile of the tropics."

Answer: Ralph Waldo Emerson.

61. Question: "In seed time learn, in harvest teach, in winter enjoy."

Answer: William Blake.

Winter Miscellaneous Trivia Questions

This winter trivia for kids is full of interesting facts about winter, it even has some trivia questions about the beautiful animals that live in the cold. Here we go, let's see how many of these winter questions you can get right and how well you know the clothes and food of winter!

62. Question: What does George promise Mary in 'It's A Wonderful Life'?

Answer: The Moon.

63. Question: In 'A Christmas Carol', who is the antagonist?

Answer: Ebenezer Scrooge

64. Question: What kind of pizza does Kevin dream of having all to himself in 'Home Alone'?

Answer: Cheese.

65. Question: Name the Disney movie in which a princess, the elder of two sisters, has the power to create and manipulate snow?

Answer: 'Frozen'.

66. Question: Eggnog was first introduced in which country?

Answer: The United Kingdom.

67. Question: What does the muskox do to prepare itself for the severe cold?

Answer: Grows a second coat of fur.

68. Question: Traditionally, what is hidden inside a Christmas pudding?

Answer: A coin.

69. Question: What does Sam bring back from Alaska t0 his friend George in Seattle in 'North To Alaska'(1960)?

Answer: George's fiancé.

70. Question: What is the number of children who travel to Narnia in 'The Chronicles Of Narnia: The Lion, The Witch, And The Wardrobe'(2005) to help a lion?

Answer: Four.

71. Question: It is now traditional to eat a KFC for Christmas dinner in this country. Can you name the country?

Answer: Japan.

72. Question: What is the famous Russian fur hat worn in winter called?

Answer: Ushanka.

Here at Kidadl, we have carefully created lots of interesting family-friendly trivia for everyone to enjoy! If you liked this winter trivia quiz, then why not take a look at our weather trivia, or 'Christmas Vacation' trivia too?

Disclaimer

Disclaimer

At Kidadl we pride ourselves on offering families original ideas to make the most of time spent together at home or out and about, wherever you are in the world. We strive to recommend the very best things that are suggested by our community and are things we would do ourselves - our aim is to be the trusted friend to parents.

We try our very best, but cannot guarantee perfection. We will always aim to give you accurate information at the date of publication - however, information does change, so it’s important you do your own research, double-check and make the decision that is right for your family.

Kidadl provides inspiration to entertain and educate your children. We recognise that not all activities and ideas are appropriate and suitable for all children and families or in all circumstances. Our recommended activities are based on age but these are a guide. We recommend that these ideas are used as inspiration, that ideas are undertaken with appropriate adult supervision, and that each adult uses their own discretion and knowledge of their children to consider the safety and suitability.

Kidadl cannot accept liability for the execution of these ideas, and parental supervision is advised at all times, as safety is paramount. Anyone using the information provided by Kidadl does so at their own risk and we can not accept liability if things go wrong.

Sponsorship & Advertising Policy

Kidadl is independent and to make our service free to you the reader we are supported by advertising.

We hope you love our recommendations for products and services! What we suggest is selected independently by the Kidadl team. If you purchase using the buy now button we may earn a small commission. This does not influence our choices. Please note: prices are correct and items are available at the time the article was published.

Kidadl has a number of affiliate partners that we work with including Amazon. Please note that Kidadl is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to amazon.

We also link to other websites, but are not responsible for their content.

Read our Sponsorship & Advertising Policy
Get The Kidadl Newsletter

1,000 of inspirational ideas direct to your inbox for things to do with your kids.

Thank you! Your newsletter will be with you soon.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
No items found.