34 Classic Riddles That Kids Will Love | Kidadl

FOR ALL AGES

34 Classic Riddles That Kids Will Love

Arts & Crafts
Learn more
Reading & Writing
Learn more
Math & Logic
Learn more
Sports & Active
Learn more
Music & Dance
Learn more
Social & Community
Learn more
Mindful & Reflective
Learn more
Outdoor & Nature
Learn more
Read these Tokyo facts to learn all about the Japanese capital.

Riddles are a great way to keep children entertained and to get them thinking outside the box.

You’ll be surprised at just how much fun the kids will have trying to solve these popular riddles! They’ll have to use creative thinking, logic and problem-solving skills to figure out the answers and we guarantee there will be lots of laughs along the way!

We’ve compiled a list of some of the best classic riddles, you may recognise some of these golden oldies as they've been told over and over, but for kids who are new to riddles, they are sure to get them stumped! Ready to take on the challenge?! Let’s see how many of these classic riddles the kids can solve!

Classic Riddles

Let’s get started with some classic children’s riddles.  How many can they solve?!

1.The more you take, the more you leave behind. What am I? Answer: Footsteps!

2.Where can you find towns, shops, streets and rivers but no people? Answer: A map!

3.What has 88 keys but cannot open a single door? Answer: A piano!

4.What travels around the world but stays in one spot? Answer: A stamp!

5.What can fly without wings? Answer: Time!

6.It belongs to you, but your friends use it more. What is it? Answer: Your name!

7.What goes up but never comes back down? Answer: Your age!

8.What has hands but doesn’t clap? Answer: A clock!

9.What is always in front of you but can’t be seen? Answer: The future!

10.What gets bigger the more you take away? Answer: A hole!

11.What is full of holes but still holds water? Answer: A sponge!

12.What begins with the letter E but only has one letter? Answer: An envelope!

Funny Riddles For Children

These funny riddles for kids will get them thinking and giggling at the same time!

13.What weighs more: a pound of feather or a pound of bricks? Answer: They both weigh the same!

14.What question can you never say yes to? Answer: Are you asleep yet?!

15.What has to be broken before you can use it? Answer: An egg!

16.David’s parents have three sons: Snap, Crackle and what’s the name of the third son? Answer: David!

17.What can you hold in your left hand but not in your right? Answer: Your right elbow!

18.Can you spell Cow in thirteen letters? Answer: See o double you!

19.What two things can you never eat for breakfast? Answer: Lunch and dinner!

20.What goes right but never left? Answer: The hands on a clock!

Puns are a fantastic way of getting your children's brains ticking.

Maths Riddles And Answers

Improve their problem-solving skills with our collection of maths riddles.

21.What can you put between 7 and 8 to make the result greater than 7, but less than 8? Answer: A decimal point. Your result would be 7.8, which is between 7 and 8!

22.It is raining at midnight, but the forecast for tomorrow and the next day is clear. Will there by sunny weather in 48 hours? Answer: No, it won’t be sunny because it will be dark out. In 48 hours, it will be midnight again.

23.What 3 numbers give the same result when multiplied and added together? Answer: 1, 2 and 3 (1 + 2 + 3 = 6 and 1 x 2 x 3 = 6).

24.I am an odd number. Take away a letter and I become even. What number am I? Answer: Seven!

25.You’re running a race and at the very end, you pass the person in 2nd place. What place did you finish the race? Answer: You finished in 2nd place!

What Am I Kids Riddles

The kids will need their thinking caps on to solve these classic “What Am I” riddles.

26.If you don’t keep me I’ll break. What am I? Answer: A promise!

27.I can fill a room, but I take up no space. What am I? Answer: A keyboard!

28.I have a tail and a head but no body. What am I? Answer: A coin!

29.I’m tall when I’m young, and I’m short when I’m old, what am I? Answer: A candle!

Tricky Riddles

Want to step it up a notch? Put them to the test with our collection of challenging riddles and brain teasers-can they solve them all?!

30.You’ll find me in Mercury, Earth, Mars and Jupiter, but not in Venus and Neptune. What am I? Answer: The letter “R”!

31.What five letter word becomes shorter when you add two letters to it?Answer: Short + er!

32.I have a heart that never beats, I have a home but I never sleep, I can take a man’s house and build another’s, and I love to play games with my many brothers. I am a king among fools. Who am I? Answer: The King of hearts in a deck of cards!

33.What has a bed but never sleeps, can run but never walks, and has a bank but no money?Answer: A river!

34.The sun bakes them, the hand breaks them, the foot treads on them, and the mouth tastes them. What are they? Answer: Grapes!

Author
Written By
Sarah Nyamekye

An outdoor pursuits person at heart, raised in the East Midlands countryside, Sarah now lives in Surrey with her two daughters aged 3 and 9. She loves to travel and spend her days outdoors finding new and exciting places to explore with her girls. If she’s not outdoors then you’ll likely find her at home baking, crafting, gardening as well as exercising to keep fit.

Read The Disclaimer

Was this article helpful?