110 Lord Of The Rings Trivia Questions (And Answers): Are You A True Ringer? | Kidadl

FOR ALL AGES

110 Lord Of The Rings Trivia Questions (And Answers): Are You A True Ringer?

Arts & Crafts
Learn more
Reading & Writing
Learn more
Math & Logic
Learn more
Sports & Active
Learn more
Music & Dance
Learn more
Social & Community
Learn more
Mindful & Reflective
Learn more
Outdoor & Nature
Learn more
Read these Tokyo facts to learn all about the Japanese capital.

'The Lord of the Rings' is a fantasy adventure novel series written by J. R. R. Tolkien set in the fictional world of Middle-earth.

Initially conceived as a sequel to 'The Hobbit', LOTR has been celebrated worldwide due to its varied themes, wonderful narrative, and creatures such as hobbits, dragons, giant spiders, demons, orcs and elves. Translated into almost 38 languages worldwide, this fantasy series of three parts and six books by J. R. R. Tolkien has been the subject of a much-acclaimed movie series in recent years.

The first instalment of this epic adventure movie series was released in 2001 and received a huge response from the fans. Written by Fran Walsh, Phillippa Boyens, Stephen Sinclair, and Peter Jackson, the series consists of three movie adaptations of the novels of the same names.

'The Fellowship of the Ring' released in 2001, was the first instalment of the LOTR trilogy. The sequel, 'The Two Towers', came out in the following year. The series ended in 2003 with the release of 'The Return of the Ring', which was the final piece of the puzzle.

Read on to discover some of the best 'Lord of the Rings' book trivia, and some more general 'Lord of the Rings' pop culture trivia too! If you liked Star Wars and Avengers trivia you'll be sure to love this too. But just a warning, it won't be easy — expect some hard 'Lord of the Rings' trivia in three, two, one...

'The Lord Of The Rings: The Fellowship Of The Ring' Trivia

Hobbiton is where the journey begins!

Get ready to dive into Middle-earth as we test your knowledge of the first LOTR movie with these questions.

1. Question: Who was the director of 'The Fellowship of the Ring'?

Answer: Peter Jackson.

2. Question: How much did 'The Fellowship of the Ring' earn worldwide?

Answer: 897.7 million (USD).

3. Question: Who created the background score in the movie?

Answer: Howard Shore.

4. Question: How many Academy Award nominations did the movie receive?

Answer: 13 nominations.

5. Question: How many Academy Awards did the movie receive?

Answer: Four Academy Awards.

6. Question: Which categories did 'The Fellowship of the Ring' receive Academy Awards in?

Answer: Best Cinematography, Best Makeup, Best Original Score, and Best Visual Effects.

7. Question: Which country was 'The Fellowship of the Ring' movie shot in?

Answer: New Zealand.

8. Question: Which famous composer turned down the offer to compose the music for the film?

Answer: James Horner.

9. Question: Who was the cinematographer of the movie 'The Fellowship of the Ring'?

Answer: Andrew Lesnie.

10. Question: When was the 'The Fellowship of the Ring' movie released?

Answer: December 19, 2001.

'The Fellowship Of The Ring' Storyline Questions

Test your knowledge on the storyline of 'The Fellowship of the Ring'. Are you ready for the ultimate quiz?

11. Question: What are the objects that Pippin drops into the well from the mines of Moria?

Answer: Skeleton, chain, and bucket.

12. Question: What was the color of Legolas's horse when he rode to Rivendell?

Answer: White.

13. Question: How many rings were given to the Elves at the very beginning during the forging of the Great Rings?

Answer: Three.

14. What was the mountain in Middle-earth called where Gollum took the Ring?

Answer: Mount Doom.

15. Question: What were the Dwarven Mines that the Fellowship traveled through known as?

Answer: Mines of Moria.

16. Question: Who arrives in the courtyard after Legolas?

Answer: Sam and Frodo.

17. Question: What comparison does Bilbo draw of himself when he reasons why he wants to leave the Shire?

Answer: Butter.

18. Question: What was the species that Gollum was related to before mutating from owning the Ring?

Answer: Hobbit.

19. Question: Who is the Dark Lord of Mordor?

Answer: Sauron.

20. Question: What does the Elvish word 'mellon' mean?

Answer: Friend.

21. Question: Who is the narrator of the prologue in ‘The Fellowship of the Rings’?

Answer: Galadriel.

22. Question: Who labels Gandalf as the Disturber of Peace?

Answer: Frodo.

23. Question: On which finger is Sauron seen wearing the Ring?

Answer: Index finger.

24. Question: Which member of the Fellowship succeeds in finding his way into the Dwarven Mines?

Answer: Frodo.

25. Question: Who is the creator of the One Ring?

Answer: Sauron created the One Ring so that he could rule Middle Earth.

26. Question: Who was the only elf in the Fellowship?

Answer: Legolas Greenleaf from Mirkwood.

27. Question: What activity is Frodo engaged in when we see him for the first time?

Answer: Frodo is reading a book.

28. Question: How is Arwen related to Galadriel?

Answer: Galadriel is the grandmother of Arwen.

29. Question: How are Pippin and Merry punished by Gandalf for stealing his fireworks?

Answer: Pippin and Merry are asked to wash the dishes.

30. Question: The Fellowship consists of how many members?

Answer: Nine.

'The Lord Of The Rings: The Two Towers' Movie Trivia

The journey above the Misty mountains was hindered because of Saruman, and so Gandalf led the way from below, through the Mines of Moria.

'The Two Towers' is the second instalment of the LOTR trilogy. Get yourself ready for some mind-boggling Lord of the Rings trivia facts!

31. Question: How much money did the 'The Two Towers' make at the box office?

Answer: 947.5 million (USD).

32. Question: When was the movie 'The Two Towers' released?

Answer: December 18, 2002.

33. Question: How many BAFTA nominations did the movie receive?

Answer: Nine.

34. Question: How many BAFTA awards did the movie win?

Answer: Two.

35. Question: How many Academy Award nominations did the movie receive?

Answer: Six.

36. Question: How many Academy Awards did the movie win?

Answer: Two.

37. Question: Who were the acclaimed VFX creators for 'The Two Towers'?

Answer: Joe Letteri, Randall William Cook, Alex Funke, and Jim Rygiel.

38. Question: Who did the voice-over and then motion capture for Gollum in the film?

Answer: Andy Serkis.

39. Question: Who are the screenplay writers of the movie?

Answer: Stephen Sinclair, Fran Walsh, Philippa Boyens, and Peter Jackson.

40. Question: What box office record did the movie set?

Answer: 'The Two Towers' became the highest-grossing film of 2002.

41. Question: Where did the movie premiere?

Answer: Ziegfeld Theatre, New York.

42. Question: What injury did Orlando Bloom sustain while making the film?

Answer: Broken ribs.

'The Two Towers' Story Trivia

Let's see how much you know about the characters and plot lines of 'The Two Towers'. This Lord of the Rings movie trivia is getting tougher!

43. Question: Who is Eomer banished from the Kingdom of Rohan in Middle-earth by?

Answer: Grima Wormtongue.

44. Question: Which group captures Frodo and Sam after Gollum takes them to the Black Gate?

Answer: Faramir and the Rangers of Ithilien.

45. Question: Who says the dialogue "Let them come"?

Answer: Theoden.

46. Question: What do Merry and Pippin find in Isengard in Middle-earth?

Answer: Longbottom Leaf.

47. Question: What is Theodon's nephew's name?

Answer: Eomer.

48. Question: What is Legolas's horse's name?

Answer: Arod.

49. Question: What is the pool in which Gollum is fishing?

Answer: The Forbidden Pool.

50. Question: What is the relation between Eowyn and Eomer?

Answer: They are sisters.

51. Question: Who is the Lord of Rivendell?

Answer: Elrond.

52. Question: What is the total strength of Eomer's Cavalry, which is pivotal in winning the Battle of Helm's Deep?

Answer: The Riders of Rohan had a total strength of 2,000.

53. Question: What is the name of Elrond's daughter?

Answer: Arwen.

54. Question: Whom does Arwen pledge her heart to?

Answer: Aragorn.

55. Question: What is one of the properties of Elven rope?

Answer: Untying itself.

56. Question: What is the unusual thing that Frodo feels about the Ring?

Answer: It was getting heavier.

57. Question: Who returns Aragorn's necklace to Arwen?

Answer: Legolas.

58. Question: What is at the southeastern end of the Misty Mountains?

Answer: Fangorn Forest.

59. Question: What is the Ent called whom Pippin and Merry meet in Fangorn Forest?

Answer: Treebeard.

60. Question: What is Uruk-Hai of Isengard's sign?

Answer: White Hand.

'The Lord Of The Rings' Quiz: 'The Return Of The King' Movie Trivia

Frodo and Aragorn are the primary protagonists in LOTR!

'The Return of the King' marks the end of the LOTR trilogy. Knowing answers to these questions will make you a true Ringer!

61. Question: What animal was used to recreate the shriek of the giant spider demon, Shelob?

Answer: A Tasmanian Devil.

62. Question: How many Academy Award nominations did the movie receive?

Answer: 11.

63. Question: How many Academy Awards did the movie win?

Answer: 11.

64. Question: Who were the writers of the screenplay for 'The Return of the King'?

Answer: Peter Jackson, Philippa Boyens, Fran Walsh.

65. Question: How much money did the movie earn at the box office?

Answer: 1.146 billion (USD).

66. Question: Where was the movie first premiered?

Answer: Embassy Theatre in Wellington.

67. Question: When was the movie released?

Answer: December 17, 2003.

68. Question: Who was the editor of 'The Return of the King'?

Answer: Jamie Selkirk.

69. Question: What is the box office record set by the movie?

Answer: It became the second-highest-grossing movie at the time.

More Awesome 'The Return Of The King' Questions

Let's see how well you fare in these 'Lord of the Rings' trivia games. Be prepared; they're going to be difficult!

70. Question: What book does Frodo give Sam at the end of the movie?

Answer: The Red Book of Westmarch.

71. Question: Who are the six people who travel to Treebeard?

Answer: Legolas, Aragorn, Theoden, Gandalf, Eomer, and Gamling.

72. Question: With whom does Pippin dance inside the Golden Hall?

Answer: Merry.

73. Question: Which character does the title of the movie refer to?

Answer: Aragorn.

74. Question: In the first scene of the movie, which recurring character do we see?

Answer: Smeagol or Gollum.

75. Question: Who does Aragorn bow before after he is crowned king?

Answer: Frodo, Sam, Merry, and Pippin.

76. Question: Who officiates the drinking contest between Legolas and Gimli?

Answer: Eomer.

77. Question: What is the sequential order of owners of One Ring?

Answer: Sauron, Isildur, Deagol, Smeagol, Bilbo, Frodo, Sam, Frodo, Gollum.

78. Question: Who convinces Elrond to reforge the broken blade?

Answer: Arwen.

79. Question: Where does Legolas's arrow hit when it is targeted towards the Bosun's ear?

Answer: The chest.

80. Question: How does Aragorn, Legolas, Gimli, along with the Army of the Dead, reach the Battle of Pelennor Fields?

Answer: Ships of the Corsairs of Umber.

81. Question: What is the object on Denethor's lap when Gandalf and Pippin visit Denethor?

Answer: Broken horn.

82. Question: What is the name of King Elendil's sword in Middle-earth?

Answer: Narsil.

83. Question: What does Aragorn say when he releases the Army of the Dead in Middle-earth?

Answer: "I hold your oath fulfilled."

84. Question: Aragorn is followed by whom into the Dimholt Path?

Answer: Legolas and Gimli.

85. Question: Who is the person that Eowyn hooks up with at the end of the movie?

Answer: Faramir.

86. Question: Who stabs Frodo in Weathertop?

Answer: The Witch-King.

87. Question: To whom does Sam get married at the end of the story?

Answer: Rosie Cotton.

88. Question: The Ring is cast into the fires of Mount Doom by which character?

Answer: Gollum. He is seen falling in along with the Ring.

89. Question: Who does Pippin swear allegiance to?

Answer: Denethor.

'The Lord Of The Rings' Trivia Quiz On Characters

How well do you know the characters and the cast of the 'Lord of the Rings'? Answering these LOTR trivia questions will fulfil your quest to becoming a true 'Ringer'!

90. Question: Who plays the role of Frodo Baggins?

Answer: Elijah Wood.

91. Question: Who plays the role of Aragorn?

Answer: Viggo Mortensen.

92. Question: Who plays the role of Gimli?

Answer: John Rhys-Davies.

93. Question: Who plays the role of Boromir?

Answer: Sean Bean.

94. Question: Who plays the role of Gandalf?

Answer: Ian McKellen.

95. Question: Who plays the role of Legolas?

Answer: Orlando Bloom.

96. Question: Who plays the role of Pippin?

Answer: Billy Boyd.

97. Question: Who plays the role of Samwise Gamgee?

Answer: Sean Astin.

98. Question: Who plays the role of Merry?

Answer: Dominic Monaghan.

99. Question: Who plays the role of Bilbo Baggins?

Answer: Ian Holm.

100. Question: Who plays the role of Barliman Butterbur?

Answer: David Weatherly.

101. Question: Who plays the role of Arwen?

Answer: Liv Tyler.

102. Question: Who plays the role of Celeborn?

Answer: Marton Csokas.

103. Question: Who plays the role of Elrond?

Answer: Hugo Weaving.

104. Question: Who plays the role of Galadriel?

Answer: Cate Blanchett.

105. Question: Who played the role of Saruman?

Answer: Christopher Lee.

106. Question: Who plays the role of Sauron, and who voices him?

Answer: Sala Baker and Alan Howard, respectively.

107. Who voices the One Ring?

Answer: Alan Howard.

108. Question: Who plays the role of Eomer?

Answer: Karl Urban.

109. Question: Who plays the role of Gamling?

Answer: Bruce Hopkins.

110. Question: Who plays the role of Theoden?

Answer: Bernard Hill.

 

Here at Kidadl, we have carefully created lots of interesting family-friendly trivia for everyone to enjoy. If you liked our 'Lord of the Rings' questions and answers, then why not take a look at our 'Game of Thrones' trivia or 2000s movie trivia for more?

Written By
Team Kidadl

The Kidadl Team is made up of people from different walks of life, from different families and backgrounds, each with unique experiences and nuggets of wisdom to share with you. From lino cutting to surfing to children’s mental health, their hobbies and interests range far and wide. They are passionate about turning your everyday moments into memories and bringing you inspiring ideas to have fun with your family.

Read The Disclaimer

Was this article helpful?