50 Memorial Day Trivia Questions (And Answers) You Won't Forget

Akinwalere Olaleye
Feb 29, 2024 By Akinwalere Olaleye
Originally Published on Jan 19, 2021
Edited by Luca Demetriou
American flag on the blue sky
Age: 0-99
Read time: 7.3 Min

Memorial Day, formerly known as Decoration Day, is a day to recognize those in the US Armed Forces who lost their lives while serving the nation. The significance of this day is tied to the lives and history of the United States, while also being a reminder of the sacrifice, loss, and grief that spreads from war. Are you ready for an exciting Memorial Day trivia challenge? Test your knowledge with the quizzes we have listed below.

Get ready to impress your friends and family with your Memorial Day expertise once you ace this trivia. As you tackle each quiz about Memorial Day you might also discover many new intriguing facts that you did not know about the day. We have put up a mix of easy, tricky, and hard questions, keeping this trivia both fun and challenging enough to assess your Memorial Day knowledge. Buckle up and let's get started!

Memorial Day Facts Trivia

American military personnel smiling

Memorial Day is an annual occasion for honoring the sacrifice and service of the men and women in the US military who lost their lives. As we gather with family and friends, let's also take a moment to test our knowledge with some fascinating Memorial Day facts. From the history behind the holiday to significant traditions, these trivia questions will surely spark meaningful conversations and deepen our understanding of this important day.

1. Question: Which war led to the establishment of Memorial Day?

Answer: The American Civil War.

2. Question: Which president started Memorial Day?

Answer: President Lyndon Johnson.

3. Question: When was the first national Memorial Day celebrated at the Arlington National Cemetery?

Answer: May 30, 1868.

4. Question: Which year was Memorial Day officially declared a federal holiday?

Answer: 1971.

5. Question: What was the initial name for Memorial Day?

Answer: Decoration Day.

6. Question: Which iconic American landmark is often adorned with flags on Memorial Day?

Answer: The Arlington National Cemetery.

7. Question: In which year did James Garfield give a speech on Memorial Day at the Arlington National Cemetery?

Answer: 1868.

8. Question: What is the traditional day for Memorial Day?

Answer: The last Monday in May.

9. Question: Which military salute involves flying aircraft over a memorial service on Memorial Day?

Answer: The 'missing man formation'.

10. Question: Memorial Day was first officially recognized as a national holiday by which US state?

Answer: New York.

11. Question: Who composed the famous Memorial Day poem 'In Flanders Fields'?

Answer: John McCrae.

12. Question: What flowers are commonly associated with Memorial Day?

Answer: Red poppies.

13. Question: What poem inspired the tradition of wearing and planting poppy blossoms for Memorial Day?

Answer: Observe a moment of silence.

Hard Memorial Day Trivia

For the next quiz, we're about to embark on a rigorous, brain-stretching journey into the depths of Memorial Day history. If you thought you knew everything there is to know about this day, think again! From obscure facts to challenging queries, this isn't your everyday trivia. Put on your thinking caps, gather your troop of fact-hunters, and let's dive into some hard Memorial Day trivia that will surely put your knowledge to the ultimate test!

14. Question: Which American woman is credited with beginning the tradition of wearing red poppies on Memorial Day?

Answer: Moina Michael.

15. Question: Why do some people wear red poppies on Memorial Day?

Answer: Remembrance of fallen soldiers.

16. Question: A concert is held in Washington, DC on Memorial Day to honor whom?

Answer: US Armed Forces.

17. Question: True or false: Memorial Day has always been on the last Monday of May.

Answer: False.

18. Question: In which state is the Tomb Of The Unknown Soldier located?

Answer: Virginia.

19. Question: Which president presided over the first national Memorial Day ceremony at Arlington National Cemetery?

Answer: President Herbert Hoover.

20. Question: Memorial Day weekend has been known as being the most hazardous holiday. Which incident caused it to be known as very risky?

Answer: A car accident.

21. Question: Is the federal holiday of Memorial Day celebrated worldwide?

Answer: No.

22. Question: When did the holiday transform from honoring just those who died fighting in the Civil War to honoring Americans who died combatting in any battle?

Answer: After World War I.

Memorial Day Trivia For Kids

In this quiz, we are taking it down a notch. We have curated a list of easy trivia questions in this quiz, which can serve as the perfect test for kids to revise some general knowledge about Memorial Day or have a fun time learning about the day for the first time. Here's a fun-filled expedition into Memorial Day trivia that will light up those young minds.

23. Question: True or false: Numerous Southern states have distinct holidays to honor the dead Confederate soldiers.

Answer: True.

24. Question: Are all businesses closed on Memorial Day?

Answer: No.

25. Question: Who can play 'Taps' on Memorial Day?

Answer: Any bugle or trumpet player.

26. Question: Why is Memorial Day often associated with barbecues and outdoor grilling?

Answer: Marks the start of summer.

27. Question: Who was responsible for the creation of the Vietnam Veterans Memorial in Washington, DC?

Answer: Maya Lin.

28. Question: Which memorial also known as The Wall is the most-visited memorial on the National Mall in Washington, DC?

Answer: Vietnam Veterans Memorial.

29. Question: Which famous race takes place on Memorial Day weekend?

Answer: Indianapolis 500.

30. Question: Are there parades on Memorial Day?

Answer: Yes (most cities host parades).

31. Question: Achieving the epithet of Angel of the Battlefield, who served as a battlefield nurse during the American Civil War? She also established the American Red Cross in 1881.

Answer: Clara Barton.

32. Question: The quote, "I hate war as only a soldier who has lived it can, only as one who has seen its brutality, its futility, its stupidity", is from which former soldier who became a US president?

Answer: Dwight Eisenhower.

33. Question: What is the significance of the 'missing man table' at Memorial Day events?

Answer: It represents fallen soldiers.

34. Question: Dan Bullock is the youngest US military serviceman to be killed in action. How old was he when he died?

Answer: 15.

Memorial Day Trivia Games

How about we up the ante this Memorial Day with a good old trivia showdown? Get ready to pit your brains against each other and see who comes out on top. From fascinating facts to puzzling questions, this trivia game can be a fun competition to play with friends and family. Gather your troops around the table, and let's get this trivia game rolling.

35. Question: In which year was the Uniform Monday Holiday Act passed?

Answer: 1968.

36. Question: Where is the largest Memorial Day parade held in the US?

Answer: Washington, DC.

37. Question: In which year did the American Civil War begin?

Answer: 1861.

38. Question: When was Decoration Day changed to Memorial Day?

Answer: After World War II.

39. Question: Which US senator initiated a bill to restore Memorial Day to its actual date of May 30?

Answer: Daniel Inouye.

40. Question: When did the American Civil War end?

Answer: 1865.

41. Question: Which American Civil War veteran is attributed with being the founder of Memorial Day?

Answer: General John Logan.

42. Question: Which event requires everyone in the US to observe one minute of silence at 3 p.m. every Memorial Day?

Answer: The National Moment of Remembrance Act.

43. Question: Which US president signed the National Moment of Remembrance Act?

Answer: President Bill Clinton.

44. Question: When was the Tomb Of The Unknown Soldier at Arlington National Cemetery established?

Answer: November 11, 1921.

45. Question: Which organization is accountable for the Buddy Poppy program, which funds US veterans and families?

Answer: Veterans of Foreign Wars.

46. Question: Every Memorial Day, what does the Third US Infantry Regiment place at the shrines in Arlington National Cemetery?

Answer: American flags.

47. Question: How old was the youngest US military serviceman in World War II?

Answer: 12 years.

48. Question: Memorial Day initially only honored the fallen from which war?

Answer: The American Civil War.

49. Question: What is the Rolling To Remember event held annually in Washington, DC, on each Memorial Day?

Answer: A biker rally.

50. Question: On Memorial Day, which position should the US flag be flown from dawn until noon?

Answer: Half staff.

Well, wasn't that an amazing journey through Memorial Day history? You uncovered hidden gems and added impressive knowledge to your trivia toolkit. We hope this trivia challenge was a fun learning experience for you that taught you about the significance of Memorial Day in American history. Remember, the true power of trivia isn't just in knowing the answers but in the shared experiences and the stories that come to life around these questions. If you wish to become a trivia champion, you need to find an interest and study the subject matter extensively.

We Want Your Photos!
We Want Your Photos!

We Want Your Photos!

Do you have a photo you are happy to share that would improve this article?
Email your photos

More for You

Sources

www.archives.govmaritime-executive.comwww.tapsbugler.comwww.eisenhowerlibrary.govch.usembassy.govwww.nationalgeographic.comwww.vfw.orgtime.comwww.defense.govwww.britannica.com

See All

Written by Akinwalere Olaleye

Bachelor of Arts specializing in English Literature

Akinwalere Olaleye picture

Akinwalere OlaleyeBachelor of Arts specializing in English Literature

As a highly motivated, detail-oriented, and energetic individual, Olaleye's expertise lies in administrative and management operations. With extensive knowledge as an Editor and Communications Analyst, Olaleye excels in editing, writing, and media relations. Her commitment to upholding professional ethics and driving organizational growth sets her apart. She has a bachelor's degree in English Literature from the University of Benin, Edo State. 

Read full bio >