75+ Nintendo Trivia Questions (And Answers) Wii Think You'll Love

Akinwalere Olaleye
Feb 24, 2024 By Akinwalere Olaleye
Originally Published on Jan 25, 2021
Edited by Isobel Murphy
Person playing Zelda breath of the wild in Nintendo Switch
Age: 0-99
Read time: 9.9 Min

Remember the excitement of blowing on those classic NES cartridges? Or your first victory lap on Mario Kart? Nintendo: the home of many cherished childhood memories. It has been one of the most influential gaming enterprises for 120 years and counting. Here's a trivia challenge for anybody who thinks they have what it takes to be called a Nintendo trivia master. Will you be the one to ace this test?

Here's a thrilling trivia challenge for all expert gamers and Nintendo players out there, who think they know everything about the company and its products. From nostalgic nuggets to fascinating facts that'll test your Nintendo knowledge, we have got it all. Whether you're a seasoned player or a curious newcomer, we bet you'll learn something new from this challenge and have a blast doing it. Now, if you are ready to test your Nintendo knowledge, let's begin!

Nintendo's Origin And Expansion

Can you believe that Nintendo started by making playing cards back in 1880? Fast forward to the '80s and they practically reinvented the gaming universe. Here is a classic Nintendo trivia that covers the origin of this company alongside some video game facts often found in Nintendo quizzes. This segment is dedicated to the origin of the enterprise, a hard Nintendo trivia quiz only for the true experts.

1. Question: When was Nintendo founded?

Answer: September 23, 1889.

2. Question: Where was Nintendo founded?

Answer: Kyoto, Japan.

3. Question: What was the original name of Nintendo?

Answer: Nintendo Karuta.

4. Question: Name the founder of Nintendo.

Answer: Fusajiro Yamauchi.

5. Question: Who created the iconic character of Mario?

Answer: Shigeru Miyamoto.

6. Question: When was the original Nintendo Entertainment System (NES) released in Japan?

Answer: 1983.

7. Question: Which series of game consoles gained Nintendo international recognition after its release in 1985?

Answer: Nintendo Entertainment System.

8. Question: What was the first successful arcade game created by Nintendo?

Answer: 'Donkey Kong'.

9. Question: When was the Nintendo Game Boy released?

Answer: 1989.

10. Question: What was the first ever product to be made and distributed by Nintendo?

Answer: Hanafuda playing cards.

11. Question: Who became the second president of Nintendo Koppai in 1929?

Answer: Sekiryo Kaneda.

12. Question: When did the Super Nintendo Entertainment System (SNES) launch?

Answer: 1990.

13. Question: In which year Nintendo contracted with Walt Disney to include the company's animated characters on the cards?

Answer: 1959.

14. Question: In what year was the Nintendo GameCube released?

Answer: 2001.

15. Question: 'The Legend Of Zelda: The Wind Waker' was released in Japan in which year?

Answer: 2002.

16. Question: When did the company release the Laser Clay Shooting System that managed to surpass bowling in popularity?

Answer: 1973.

17. Question: When did the first Nintendo Pokémon game debut?

Answer: February 1996.

18. Question: Nintendo released the iconic 'The Legend Of Zelda: Ocarina Of Time' in which year?

Answer: 1998.

19. Question: Nintendo released the Nintendo 64 console and games in which year?

Answer: 1996.

20. Question: What are some of the iconic franchises that Nintendo owns?

Answer: Super Mario, The Legend Of Zelda, and Pokémon.

21. Question: In 1981, a game was developed by Miyamoto, it was one of the first video games that allowed the player's character to jump. Can you name the game?

Answer: 'Donkey Kong'.

22. Question: When was the Nintendo Wii game console introduced?

Answer: November 2006.

23. Question: Nintendo's official mascot was named after whom?

Answer: Mario Segale.

24. Question: Which Nintendo console was known for its tablet-like controller?

Answer: Nintendo Wii U.

25. Question: In which year was the first magazine by Nintendo, Nintendo Power, published in the United States?

Answer: 1988.

26. Question: In July 1989, Nintendo held the first show of its kind to announce and demonstrate upcoming Nintendo products. What was the show called?

Answer: Nintendo Space World.

27. Question: When did the first Nintendo World Championship happen, with participants from 29 American cities competing for the title of Best Nintendo Player in the world?

Answer: 1990.

28. Question: In 1993, Nintendo released a game that was the first video game to make use of the Super FX chip. Which game was it?

Answer: 'Star Fox'.

29. Question: Which was the first Nintendo console to support HD graphics?

Answer: The Nintendo Wii U.

30. Question: Who succeeded Hiroshi Yamauchi, the third president of Nintendo?

Answer: Satoru Iwata.

Nintendo's Gaming Consoles And Facts

The glow of the TV screen, the clicking of the buttons - it is a magical experience, every time you play on a Nintendo game console. Here's a behind-the-scenes tour, from the iconic NES to the versatile Switch, all the while picking up some amazing Nintendo facts that would make any gamer's day. This is a trivia quiz full of interesting facts about different Nintendo consoles. Prepare to test and level up your knowledge of these gaming gadgets.

Nintendo figurines of Super Mario and Luigi

31. Question: The much loved Nintendo 3DS was released in which year?

Answer: October 11, 2014.

32. Question: What is the Nintendo Switch?

Answer: A hybrid console.

33. Question: Who produced the Nintendo Switch?

Answer: Yoshiaki Koizumi.

34. Question: The first Nintendo games were arcade games. What was Nintendo's first attempt at 3D gaming?

Answer: The Nintendo Virtual Boy.

35. Question: 'Ace Combat: Assault Horizon Legacy' is exclusive to which Nintendo console?

Answer: Nintendo 3DS.

36. Question: 'Yoshi's Crafted World' is exclusive to which Nintendo console?

Answer: Nintendo Switch.

37. Question: 'Gardening Mama 2: Forest Friends' is exclusive to which console?

Answer: Nintendo 3DS.

38. Question: What is the best-selling Nintendo handheld console, as of 2022?

Answer: The Nintendo DS.

39. Question: When was the Nintendo Switch released?

Answer: March 2017.

40. Question: What is the most expensive Nintendo console as of 2022?

Answer: The Nintendo Wii Supreme.

41. Question: What was Nintendo's first home gaming console that was released internationally?

Answer: The Nintendo Entertainment System (NES).

42. Question: What is the name of the person who designed the Game Boy?

Answer: Gunpei Yokoi.

43. Question: When the SNES was first released, Nintendo fans everywhere were happy to find many great new games. What was it called in Japan?

Answer: Super Famicom.

44. Question: What was Nintendo's first console to use optical discs instead of game cartridges?

Answer: The GameCube.

45. Question: Which was the first N64 game to support the Rumble Pak?

Answer: 'Star Fox 64'.

Video Games Quiz Questions

How about you take a stroll down memory lane and quiz your knowledge on the amazing video games that you could play on Nintendo consoles and enjoy your free time? This quiz is going to be every gamer's favorite, featuring questions about the Nintendo Switch games to other exclusive Nintendo creations. Let's see if your Nintendo expertise is enough to tackle this challenge.

46. Question: What is the name of Mario's brother in the Super Mario series?

Answer: Luigi.

47. Question: In 'Animal Crossing', which currency do you use to pay back Tom Nook for your start-up supplies?

Answer: Nook Miles.

48. Question: Which light gun shooter game was developed and published by Nintendo for the Nintendo Entertainment System (NES) game console in 1984?

Answer: 'Duck Hunt'.

49. Question: In 'Animal Crossing', what is Isabelle's job?

Answer: The secretary.

50. Question: In 'Super Smash Bros.', how does Pikachu check its surroundings?

Answer: Raising its tail.

51. Question: In 'Super Smash Bros.', what kind of animal is Bowser?

Answer: A turtle.

52. Question: Who created the Wii Sports game?

Answer: Eguchi Katsuya.

53. Question: Name the movie that inspired the characterization of enemies in Nintendo's Metroid series.

Answer: 'Alien'.

54. Question: Which game is the Nintendo Switch's best-selling game as of 2022?

Answer: 'Mario Kart 8 Deluxe'.

55. Question: In the Nintendo game, 'Duck Hunt', which duck has a green head with a white ring around its neck, often called a greenhead?

Answer: Mallard.

56. Question: What's the name of the light gun used for 'Duck Hunt' on the original NES?

Answer: NES Zapper.

57. Question: In which game did the character Marth debut?

Answer: 'Fire Emblem: Shadow Dragon And The Blade Of Light'.

58. Question: Which was the first NES game to use the Konami code?

Answer: ‘Gradius' (1986).

59. Question: What is the occupation of Mario and Luigi?

Answer: Plumbers.

60. Question: What is the name of the island where 'Donkey Kong Country' is set?

Answer: Donkey Kong Island.

61. Question: Who designed the Duck Hunt games?

Answer: Hiroji Kiyotake.

62. Question: Which Nintendo games caused enough injuries in kids to result in an $80 million settlement?

Answer: 'Mario Party' (1999).

63. Question: Which game was part of Nintendo's first-ever Game & Watch series release?

Answer: 'Ball' (1980).

64. Question: In which Nintendo game from the Game & Watch series, did Luigi first appear as a playable character?

Answer: 'Super Mario Bros.' (1983).

65. Question: What is the name of Isabelle's brother in 'Animal Crossing'?

Answer: Digby.

Legend Of Zelda And Donkey Kong Country Trivia

Let's take a magic carpet ride back to the days of adventuring through Hyrule with our hero, Link, or swinging through the jungle with the king of cool from 'Donkey Kong Country'. Remember the feeling of excitement when discovering a new dungeon, or the satisfaction of dodging yet another barrel? Let's revisit those gaming glory days with our next trivia challenge on two of Nintendo's classics - The Legend Of Zelda franchise and 'Donkey Kong Country'.

66. Question: Who is the hero in The Legend Of Zelda series?

Answer: Link.

67. Question: What is the name of Donkey Kong's nephew?

Answer: Diddy Kong.

68. Question: Which The Legend Of Zelda game celebrated its 20th anniversary on April 27, 2020?

Answer: 'The Legend Of Zelda: Majora's Mask'.

69. Question: Who is the main villain in Donkey Kong Country?

Answer: King K. Rool.

70. Question: What is the name of the kingdom where The Legend Of Zelda series is set?

Answer: Hyrule.

Super Mario Quiz Questions

How about we end this trivia with a quiz about the Super Mario franchise, arguably one of the most famous video game franchises owned by Nintendo? Let's hop into a green warp pipe and revisit the iconic world of Super Mario. Ready to test your knowledge for the final time on everyone's favorite mustachioed plumber and his friends? Let's find out if you are a true Mario fan.

71. Question: Who is the main character in 'Super Mario Bros.'?

Answer: Mario.

72. Question: Name the game in which Super Mario first encounters the poison mushroom.

Answer: 'Super Mario Bros.: The Lost Levels'.

73. Question: What is the name of the princess often rescued by Mario?

Answer: Peach.

74. Question: Who is the main antagonist in the Super Mario series?

Answer: Bowser (King Koopa).

75. Question: What is the name of Super Mario's raccoon-like suit that provides him the talent to fly through the air?

Answer: Tanooki suit.

76. Question: Mario has a dinosaur as his companion? What is its name?

Answer: Yoshi.

77. Question: What is the name of the kingdom often in danger in the Super Mario series?

Answer: The Mushroom Kingdom.

78. Question: What was Mario’s first job before he became a plumber?

Answer: Carpenter.

79. Question: What are the mushroom power-ups called in the Super Mario games?

Answer: Super Mushrooms.

What a journey! Exploring the dynamic universe of Nintendo, from the classic roots of Donkey Kong Country and The Legend Of Zelda to the charmingly relentless adventures in the Super Mario series. This hearty trivia challenge must have brought back fun memories, stirred up a bit of friendly competition, and maybe even taught you something new about these iconic games. You have also covered facts about the birth and growth of Nintendo and its contributions to revolutionizing the world of games. However, this trivia just introduces you to a portion of information about the organization and its efforts. You will have to learn a lot more to become an expert in all things Nintendo.

Main image credit: Jair Fonseca / Shutterstock.com
Second image credit: John Hanson Pye / Shutterstock.com

We Want Your Photos!
We Want Your Photos!

We Want Your Photos!

Do you have a photo you are happy to share that would improve this article?
Email your photos

More for You

Sources

nintendo.fandom.comwww.britannica.comarstechnica.comwww.scmp.comwww.britannica.com

See All

Written by Akinwalere Olaleye

Bachelor of Arts specializing in English Literature

Akinwalere Olaleye picture

Akinwalere OlaleyeBachelor of Arts specializing in English Literature

As a highly motivated, detail-oriented, and energetic individual, Olaleye's expertise lies in administrative and management operations. With extensive knowledge as an Editor and Communications Analyst, Olaleye excels in editing, writing, and media relations. Her commitment to upholding professional ethics and driving organizational growth sets her apart. She has a bachelor's degree in English Literature from the University of Benin, Edo State. 

Read full bio >
Read the DisclaimerFact Correction