The Ultimate Science Trivia Quiz: Can You Beat The Kids?

Oluwatosin Michael
Jan 29, 2024 By Oluwatosin Michael
Originally Published on Jan 08, 2021
Edited by Isobel Murphy
Young girl searching for a word in dictionary
?
Age: 0-99
Read time: 14.0 Min

Are you ready to explore the wonders of the world around you? Buckle up for an exciting journey into the land of fun and science trivia that's perfect for any young or adult learner! These questions cover biology, chemistry, and physics and will surely spark some enlightening conversations.

This trivia will not only light up those neurons but also sharpen your memory and academic knowledge, all while being a total blast! From the mysteries of animal and plant life, through different inventions and gadgets, to different wonders of our world and the solar system, these quizzes promise to be an educational roller coaster. Let's dive right into the ultimate science trivia! Can you outsmart every other science nerd out there? Let's find out!

Science Trivia About Animals

Think you're the next Jane Goodall or Sir David Attenborough, do you? Well, step right into a wonderland of animal trivia! From cuddly critters to majestic beasts, this trivia will whisk you on an adventure, uncovering amazing animal facts along the way. Ready to test your wilderness wits? Dive in to see how much you know about the animal kingdom.

1. Question: Which bird's eyes are bigger than its brain?

Answer: Ostrich.

2. Question: What is a rhinoceros horn made up of?

Answer: Keratin.

3. Question: Which animal's fingerprints are almost identical to that of humans?

Answer: Koala bear.

4. Question: In which part of a shrimp's body is its heart located?

Answer: Head.

5. Question: Which animal bagged the Guinness World Record title for the most fearless animal on Earth?

Answer: Honey badger.

6. Question: Which sea creature is the favorite food of whales?

Answer: Krill.

7. Question: As of 2022, which bird holds the record for the longest non-stop flight in the animal kingdom?

Answer: Bar-tailed godwit.

8. Question: Which animal can stay alive without its head for a week?

Answer: Cockroach.

9. Question: Which is the largest living mammal?

Answer: Blue whale.

10. Question: Which animal's heart can be used as a replacement for a human heart valve?

Answer: Pig or cow.

11. Question: What is the largest species of penguin?

Answer: Emperor penguin.

12. Question: Name the fastest living land animal.

Answer: Cheetah.

13. Question: Which animal has three hearts, blue blood, and nine brains?

Answer: Octopus.

14. Question: Male members of which aquatic animal species are responsible for giving birth?

Answer: Seahorse.

15. Question: Which domesticated animal is the closest living relative to the T-rex?

Answer: Chicken.

16. Question: What is the first thing baby caterpillars eat right after birth?

Answer: Their eggshells.

17. Question: How do ants indicate there is danger ahead to other ants?

Answer: Releasing pheromones.

18. Question: What makes blood red?

Answer: Hemoglobin.

19. Question: What is the average length of a giraffe's neck?

Answer: 6 ft (1.8 m).

20. Question: Name the fastest two-legged animal.

Answer: Ostrich.

Science Trivia About The Solar System

illustration of Nebula, stars and Pluto

Ever gazed at the night sky, wondering what's beyond those twinkling stars? Our big cosmic neighborhood, the Solar system, will forever remain a mystery to the naked eye. However, rigorous scientific studies and new technologies have helped uncover the mysteries of the Solar system and the universe beyond. This next quiz will be your spaceship to explore fascinating facts about our home planet, and its other siblings.

21. Question: What is the approximate age of the Solar system?

Answer: 4.5 billion years.

22. Question: How long does it take for light to travel from the Sun to the Earth?

Answer: 8 minutes 20 seconds.

23. Question: Which planet is closest to the Sun?

Answer: Mercury.

24. Question: Other than the Sun, which star is closest to Earth?

Answer: Proxima Centauri.

25. Question: The term asteroid was coined by whom?

Answer: William Herschel.

26. Question: Mars has how many moons?

Answer: Two.

27. Question: Oberon and Titania are moons of which planet?

Answer: Uranus.

28. Question: Which planet in our Solar System has the shortest day?

Answer: Jupiter.

29. Question: What is the name of the largest volcano in the Solar System?

Answer: Olympus Mons.

30. Question: Currently, which space probe is monitoring Jupiter that was launched on August 5, 2011?

Answer: Juno.

31. Question: After Neil Armstrong, who was the next person to land on the Moon?

Answer: Edwin Buzz Aldrin.

32. Question: How many years does it take Neptune to complete one revolution?

Answer: 165.

33. Question: Which planet has the highest density in the Solar System?

Answer: Earth.

34. Question: Which element is found in abundance in the Solar System?

Answer: Hydrogen.

35. Question: What is the name of the largest moon present in the Solar System?

Answer: Ganymede.

36. Question: How long does sunlight take to reach Pluto?

Answer: 5.5 hours.

37. Question: Which planet in the Solar System has the coldest temperatures?

Answer: Uranus.

38. Question: Where is the asteroid belt located?

Answer: Between Mars and Jupiter.

39. Question: What two gases is the Sun mainly comprised of?

Answer: Hydrogen and helium.

40. Question: A massive spot observed on the surface of Jupiter is known as The Great Red Spot. What is it?

Answer: A storm.

41. Question: Which four planets in the Solar System have rings?

Answer: Saturn, Jupiter, Neptune, and Uranus.

42. Question: The Soviet Union was the first country to launch a satellite into space. What was its name?

Answer: Sputnik 1.

43. Question: What is the name of the renowned space telescope launched by NASA in 1990?

Answer: Hubble Space Telescope.

Science Trivia About Inventions And Discoveries

Ever marvel at how we went from quill pens to keyboards, or horse carriages to spaceships? How many times have you wondered who invented the lightbulb or discovered gravity? This whirlwind of science trivia is a tribute to those incredible leaps of invention and discovery that have shaped our world. From mind-bending phenomena to innovative tools and ideas, each question is a window into the minds of our brilliant scientific trailblazers.

44. Question: Who discovered electricity?

Answer: Benjamin Franklin.

45. Question: The bicycle was invented in which year?

Answer: 1817.

46. Question: What was the first steam engine used for? 

Answer: Draining coal mines.

47. Question: Who invented the telephone?

Answer: Alexander Graham Bell.

48. Question: With the help of which device can you make distant objects appear bigger?

Answer: Telescope.

49. Question: Patenting of ball bearings took place in which year?

Answer: 1794.

50. Question: The 'father of plastic surgery' is of Indian origin. Who is he?

Answer: Sushruta.

51. Question: Who is credited with the discovery of penicillin, the world's first antibiotic?

Answer: Alexander Fleming.

52. Question: Which scientist formulated the general theory of relativity?

Answer: Albert Einstein.

53. Question: Which physicist proposed the theory of evolution through natural selection?

Answer: Charles Darwin.

54. Question: The nuclear reactor was invented by which physicist?

Answer: Enrico Fermi.

55. Question: Who is responsible for inventing the rigid airship?

Answer: Count Ferdinand Von Zeppelin.

56. Question: Which biochemist synthesized the first fully artificial gene?

Answer: Har Gobind Khorana.

57. Question: Who invented the mobile phone?

Answer: Martin Cooper.

58. Question: What is one of the most significant contributions of Ralph Baer?

Answer: Video games.

59. Question: Joseph Henry is credited for what invention?

Answer: Telegraph.

Science Trivia Questions About Gadgets

Every day, we're surrounded by amazing gadgets, big and small, that are shining examples of science at work. Let's bring those to the spotlight with our buzzing collection of trivia questions about gadgets and their mechanics. It's time to test your expertise on gadgets and see who knows their Bluetooth from their blockchain. So gear up for a fun tech trivia ride!

60. Question: When did the data storage device, known as a compact disc, first appear on the market?

Answer. 1982.

61. Question: Which multitrillion-dollar company makes the iPhone?

Answer. Apple.

62. Question: Which company developed the first commercially successful handheld mobile phone?

Answer. Motorola.

63. Question: What is the name of the first commercial 3D printer created by 3D Systems Corporation?

Answer. SLA-1 Stereolithography (SLA).

64. Question: The flexible photographic film was invented by who?

Answer. George Eastman.

65. Question: Which hands-free game system developed by Microsoft had a camera that detected and reacted to your every move?

Answer. Kinect.

66. Question: Which Logitech device lets any TV with an HDMI port be used for web browsing, video, and calling?

Answer. Revue.

67. Question: Which company introduced the popular portable music player known as the Walkman in 1979?

Answer: Sony.

68. Question: What was the first video game console ever released?

Answer: Magnavox Odyssey.

69. Question: Who is the founder of Oculus VR, a virtual reality headset company?

Answer: Palmer Freeman Luckey.

70. Question: What is the formal term for drones?

Answer: Unmanned aerial vehicles (UAVs).

71. Question: Who was the first woman to work on the development of computers?

Answer: Ada Lovelace.

72. Question: Which machine did Alan Turing use to break the German Enigma code?

Answer: The Bombe.

73. Question: Which tech giant is known for its Echo smart speakers?

Answer: Amazon.

74. Question: What was the name of the first commercially available digital wristwatch?

Answer: Hamilton Pulsar P1.

75. Question: Who invented the modern computer mouse?

Answer: Douglas Engelbart.

Trivia About Plant Life

Plants are the silent heroes of our ecosystem, doing much more than just looking pretty. They're the ultimate chefs, whipping up their food with a recipe that's been perfected over millions of years. The following quiz highlights these leafy wonders and their crucial role in keeping our beautiful planet busy with life.

76. Question: What is the male reproductive organ of a plant called?

Answer: Stamens.

77. Question: Which plant is used to make chocolate?

Answer: Cocoa.

78. Question: Name the largest flower in the world. 

Answer: Corpse flower/Titan arum.

79. Question: Which tissue in vascular plants helps in transporting water?

Answer: Xylem.

80. Question: What is sprouting also called?

Answer: Germination.

81. Question: What is the name of the female reproductive organ of a plant?

Answer: Pistil.

82. Question: What is the study of plant life called?

Answer: Botany.

83. Question: The process of transporting pollen from the anthers to the stigma of a flower is called what?

Answer: Pollination.

84. Question: What is the primary organ for photosynthesis that helps plants make food?

Answer: Leaf.

85. Question: What is amber made of?

Answer: Fossilized tree resin.

86. Question: What is the scientific term used for flowering plants?

Answer: Angiosperms.

87. Question: Mimosa pudica is the scientific name of which plant?

Answer: Touch-me-not/Sensitive plant.

88. Question: From which part of the plant is cotton extracted?

Answer: Fruit.

89. Question: What are the conditions in which xerophytes live?

Answer: Hot and arid.

90. Question: In which zone of the Earth is biodiversity the highest?

Answer: Tropical.

91. Question: What makes plants green?

Answer: Chlorophyll.

92. Question: Which part of a plant grows first?

Answer. Roots.

93. Question: What force of nature helps in the dispersion of the seeds of dandelion?

Answer: Wind.

94. Question: What is the powerhouse of a plant cell called?

Answer: Mitochondria.

95. Question: What type of reaction happens in photosynthesis?

Answer: Oxidation-reduction reaction.

Hard Science Questions

Ever had those moments when you think you've got the answer, only to find out it's not as simple as it seems? This last quiz presents you with a mix of some common, lesser-known, and a lot of difficult science trivia questions. It's your final chance to prove your mettle. Let's see if you can crack these tough nuts and emerge as the ultimate trivia champion!

96. Question: Name the most abundant gas present in Earth's atmosphere.

Answer: Nitrogen.

97. Question: What percentage of the Earth's surface is covered by land?

Answer: About 29%.

98. Question: What is the study of mushrooms called?

Answer: Mycology.

99. Question: What are two kinds of waves observed during an earthquake?

Answer: Body waves and surface waves.

100. Question: What is the type of energy present in an unlit match?

Answer: Potential energy.

101. Question: What is the acceleration of a free-falling object on Earth?

Answer: 32.2 ft per second sq (9.8 m per second sq).

102. Question: What is the phenomenon's name that occurs when light changes direction while moving from one medium to another?

Answer: Refraction.

103. Question: Which element is used to find the presence of starch in potatoes?

Answer: Iodine.

104. Question: What is the unit used to measure the intensity of sound?

Answer: Decibel (dB).

105. Question: What is the term for animals that are most active during dawn and dusk?

Answer: Crepuscular.

106. Question: What term is used collectively for plant and animal organisms living close to the bottom of a water body?

Answer: Benthos.

107. Question: What waves do TV remote controls function on?

Answer: Infrared.

108. Question: The study of fossils is known as?

Answer: Paleontology.

109. Question: What is the name of the living part of a cell?

Answer: Protoplasm.

110. Question: Which element does the lead of a pencil contain?

Answer: Graphite.

111. Question: In which state of matter are atoms most closely packed together?

Answer: Solid.

112. Question: The value of Celsius and Fahrenheit are the same at what temperature?

Answers: - 40 degrees.

113. Question: Which planet has the most number of moons?

Answer: Saturn.

114. Question: What is the full form of the abbreviation 'USB' in computer science?

Answer: Universal Serial Bus.

115. Question: Who was the physicist to discover radio waves?

Answer: Heinrich Hertz.

116. Question: A chronometer is used to measure which scalar quantity?

Answer: Time.

117. Question: Papillae are found in which part of the human mouth?

Answer: Tongue.

118. Question: Who suggested the idea of a geodesic dome?

Answer: Richard Buckminster Fuller.

119. Question: Where was the World Wide Web invented?

Answer: Geneva, Switzerland.

120. Question: The term Jurassic period is based on what?

Answer: Jura Mountains.

121. Question: What substance turns red litmus paper blue?

Answer: Alkali.

122. Question: Through which process is seawater processed into drinking water?

Answer: Desalination.

123. Question: Which state of matter is related to Boyle's law?

Answer: Gas.

124. Question: What do fish use to breathe?

Answer: Gills.

125. Question: JJ Thomson discovered which subatomic particle?

Answer: Electron.

126. Question: Which physicist discovered X-rays?

Answer: Wilhelm Roentgen.

127. Question: Changes affecting the weather occur in which layer of the atmosphere?

Answer: Troposphere.

128. Question: The phenomenon of two organisms deriving benefits from each other is known as?

Answer: Mutualism.

129. Question: What is the common element in all acids?

Answer: Hydrogen.

130. Question: In an electric bulb, what is the filament made of?

Answer: Tungsten.

131. Question: What causes the green flame in fireworks?

Answer: Barium.

132. Question: What is methane, otherwise known as?

Answer: Marsh gas.

133. Question: What is the unit used to measure sound?

Answer: Decibels.

134. Question: How many feet does a fathom have?

Answer: Six.

135. Question: By which unit is the speed of a ship measured?

Answer: Knots.

136. Question: Who is the only woman to have won two Nobel Prizes in two different fields?

Answer: Marie Curie.

137. Question: Which scientist discovered the main four moons of Jupiter?

Answer: Galileo Galilei.

138. Question: Arthur Ashkin won the Nobel Prize in Physics in 2018 for the invention of what?

Answer: Optical tweezers.

140. Question: Kepler's planetary motion consist of how many laws?

Answer: Three.

141. Question: How many watts are equivalent to one unit of horsepower?

Answer: 746.

142. Question: What type of extinguisher is used for a fire caused by petroleum?

Answer: Powder.

143. Question: What are the two major components of glass?

Answer: Sand (Silica) and alkali.

144. Question: What is added to cement clinker to decrease the settling rate of cement?

Answer: Gypsum.

145. Question: What is used to make prisms and lenses?

Answer: Flint glass.

146. Question: What are atoms composed of?

Answer: Nucleus, protons, and electrons.

147. Question: Which isotope of hydrogen is also known as 'heavy hydrogen'?

Answer: Deuterium.

148. Question: How many colors comprise the spectrum of sunlight?

Answer: Seven.

149. Question: Who developed the concept of inertia?

Answer: Galileo.

150. Question: Which American agronomist is also known as the 'father of the Green Revolution'?

Answer: Norman Borlaug.

151. Question: How many bones are in a shark's body?

Answer: Zero.

152. Question: Which Newton's law states that - for every action, there is an equal and opposite reaction?

Answer: Third law of motion.

153. Question: In which process do parent cells divide to produce two identical daughter cells?

Answer: Mitosis.

154. Question: How many elements are on the periodic table?

Answer: 118.

155. Question: What is the average body temperature of an adult human?

Answer: 98.6 F (37 C).

156. Question: How many teeth does an adult human typically have?

Answer: 32.

157. Question: What is the longest bone in the human body?

Answer: Femur (thigh bone).

158. Question: What is the scientific word for the imaginary line that divides the Earth into the Northern and Southern hemispheres?

Answer: Equator.

159. Question: What is the unit of measurement for chemical energy?

Answer: Joule (J).

160. Question: Which part of the brain deals with motor coordination and balance?

Answer: Cerebellum.

You've reached the end of this epic science trivia quest. Whether you conquered the quizzes with ease or stumbled upon a few brain-teasers, we hope that you found it enjoyable to test and expand your knowledge by playing this trivia game. Science is all about curiosity, discovery, and never-ending learning. While we covered a variety of subjects in this trivia, it's still only a portion of what the ever-growing field of science is all about.

We Want Your Photos!
We Want Your Photos!

We Want Your Photos!

Do you have a photo you are happy to share that would improve this article?
Email your photos

More for You

Sources

www.usgs.govwww.nhm.ac.uksolarsystem.nasa.govwww.bls.govwww.nobelprize.orgwww.scientificamerican.comwww.guinnessworldrecords.com

See All

Written by Oluwatosin Michael

Bachelor of Science specializing in Microbiology

Oluwatosin Michael picture

Oluwatosin MichaelBachelor of Science specializing in Microbiology

With a Bachelor's in Microbiology from the Federal University of Agriculture, Abeokuta, Ogun State, Oluwatosin has honed his skills as an SEO content writer, editor, and growth manager. He has written articles, conducted extensive research, and optimized content for search engines. His expertise extends to leading link-building efforts and revising onboarding strategies. 

Read full bio >
Read the DisclaimerFact Correction