Kidadl

FOR ALL AGES

Chemistry Trivia: 35 Super Hard Questions For Budding Brainiacs

Contents
Chemical reactions are just precise mixing of chemicals to get a pre-arranged substance.

Share this article

Subscribe for parenting tips, family money advice, baby names and more

Chemistry is one of the main branches of science and plays a role in almost everything - from food to clothing and shelter, there's nothing that cannot be understood in terms of science.

One of the most interesting things about chemistry is the fact that it can be applied to everyone and everything. Teaching children chemistry helps promote academic curiosity and individual thinking and if introduced right, cool chemistry facts can be seen as fun rather than studying.

One of the best ways to teach chemistry facts to kids and help them learn all about academic chemistry questions is by providing them with fun trivia about chemistry. These trivia questions contain lots of facts that are depicted in a challenging yet exciting way. When presented in the right way, simple, interesting facts about chemistry can turn into 'cool trivia' that children are eager to learn. Here's a set of questions that contains lots of interesting questions about chemistry, that'll help you and your kids understand how much you really know about this subject! If you have tried our biology trivia and rock trivia, you'll enjoy this fun chemistry article just as much. Don't worry if you get stuck - we've compiled this chemistry quiz with answers to help you out!

Periodic Table Trivia Questions

The periodic table is the most famous depiction of all elements.

When we start learning chemistry, one of the first things that we learn about is the atoms and how they make up all elements. Starting from Hydrogen to Uranium, there are 118 elements in the periodic table. All of them exist and are used in different ways which means that there are so many cool facts about elements. The question is - how many do you know? Do you think you know all the fun facts about elements and the periodic table? Take this quiz to find out just how many interesting facts about elements you really know!

1. Question: Situated at the beginning of the table, which is the lightest element on the periodic table?

Answer: Hydrogen.

2. Question: What is the atomic number of Nitrogen?

Answer: Seven.

3. Question: What is the name of the first Noble Gas?

Answer: Helium.

4. Question: The Periodic Table is organized in the order of increasing what?

Answer: Atomic number.

5. Question: Which is the heaviest naturally occurring element?

Answer: Uranium.

6. Question: Which are the only two elements liquid at room temperature?

Answer: Bromine and Mercury.

7. Question: Which element is found abundantly in milk?

Answer: Calcium.

8. Question: What element has the symbol 'Au'?

Answer: Gold.

9. Question: Most of our coins are made from which metal?

Answer: Copper.

10. Question: The red compound hemoglobin, is made of which element?

Answer: Iron.

11. Question: What element has the symbol 'Pb'?

Answer: Lead.

12. Question: Mars is called the red planet because it looks like rusty metal?

Answer: Iron.

13. Question: Which is the only metal that is a liquid at room temperature?

Answer: Mercury.

Molecules and Compounds Trivia

Simple and complex molecules are all made from atoms.

All compounds are made of molecules. Whether you're busy learning about organic chemistry trivia and facts or are studying the Law of Conservation of mass, it's impossible to not run into fun facts about molecules. Similar to chemicals which can be made of more than one element, molecules can also be made of various combinations of elements. Do you think you can solve these fun facts about compounds?

14. Question: What are molecules made of?

Answer: Atoms.

15. Question: What is one water molecule made of?

Answer: Two Hydrogen and one Oxygen atom.

16. Question: What is the common name of the chemical NaCl?

Answer: Table Salt.

17. Question: What is the name of the chemical MgOH?

Answer: Magnesium Hydroxide.

18. Question: What kinds of compounds cannot be mixed with water?

Answer: Organic solvents.

19. Question: Which is the symbol of the strongest hydrogen-containing acid?

Answer: HCl.

20. Question: Which commonly used liquid has a pH7?

Answer: Water.

21. Question: Which type of chemical reacts with acids to give water and salt?

Answer: Bases.

22. Question: What instrument is used to measure the pH of a chemical?

Answer: pH meter.

23. Question: How are atoms in a molecule held together?

Answer: Atoms in a molecule are held together by bonds.

24. Question: How are compounds that contain Carbon, Hydrogen and Oxygen classified?

Answer: Organic compounds.

25. Question: How many carbon atoms are there in a methane molecule?

Answer: One.

States Of Matter Trivia

According to science, matter exists in four states: solid, liquid, gas and plasma. All states can be found in nature: from water (a liquid) to nitrogen in air (a gas). Matter can be converted from one state to another depending on whether you heat it or cool it. Now that you've solved a few chemistry quizzes with answers and know some wonderful and weird chemistry facts, why not test your knowledge about these three states?

26. Question: What is the basic building unit of any state of matter?

Answer: Atoms.

27. Question: Which state of matter can expand to fill all available space?

Answer: Gas.

28. Question: What do all liquids have in common?

Answer: They can be poured.

29. Question: What is the temperature at which matter converts from solid to liquid called?

Answer: Melting point.

30. Question: If you continue to heat water past its boiling point, what will you get?

Answer: Water vapor.

31. Question: The amount of space a liquid takes up is called what?

Answer: Volume.

32. Question: At room temperature, pure oxygen molecules are in what state?

Answer: Gaseous.

33. Question: When you place two solids at even temperatures next to each other, will there be heat flow?

Answer: No.

34. Question: Can high pressure change solids to liquids?

Answer: No.

35. Question: Which two gases are explosive at high temperatures?

Answer: Hydrogen and Oxygen.

Here at Kidadl, we have carefully created lots of interesting family-friendly trivia for everyone to enjoy! If you liked our suggestions for chemistry trivia for budding brainiacs, then why not take a look at our science trivia and anatomy trivia too?

Author

Written By

Kidadl Team

The Kidadl Team is made up of people from different walks of life, from different families and backgrounds, each with unique experiences and nuggets of wisdom to share with you. From lino cutting to surfing to children’s mental health, their hobbies and interests range far and wide. They are passionate about turning your everyday moments into memories and bringing you inspiring ideas to have fun with your family.

Was this article helpful?

Subscribe for parenting tips, family money advice, baby names and more

By joining Kidadl you agree to Kidadl’s and and consent to receiving marketing communications from Kidadl.