'Doctor Who' Trivia: Only True Whovians Can Get All 40 Of These Right | Kidadl

FOR ALL AGES

'Doctor Who' Trivia: Only True Whovians Can Get All 40 Of These Right

Arts & Crafts
Learn more
Reading & Writing
Learn more
Math & Logic
Learn more
Sports & Active
Learn more
Music & Dance
Learn more
Social & Community
Learn more
Mindful & Reflective
Learn more
Outdoor & Nature
Learn more
Read these Tokyo facts to learn all about the Japanese capital.

The 'Doctor Who' series is nothing short of a phenomenon that took the world on a magical ride through time and space. This British television series spanned many years and was adapted into a movie. Interestingly, 15 actors have played the role of Doctor Who. As the story unfolds, the audience is always on the edge of their seats to see what happens next. The Doctor Who fandom has grown into a vast community across the world. Feel like you are up for it? Then test yourself on this Doctor Who quiz as we take you back on a journey through the series and some critical moments from the episodes. New fans of the show can also read this article and learn some interesting facts and trivia about the Doctor Who universe.

Doctor Who Character Quiz

Want to make a call?

The following Doctor Who trivia questions are based on the myriad of characters who appear in the series through the years, including facts about the Doctor himself. Warning: spoilers ahead!
1. Question: Which actress played Amy Pond, the fiery redhead from seasons five to seven of the modern 'Doctor Who'?

Answer: The character of Amelia 'Amy' Pond is played by Karen Gillan.

2. Question: Who played the War Doctor?

Answer: The War Doctor is the Eight Doctor's incarnation, who fought against the Daleks in the Time War on the planet Gallifrey. John Hurt played the character.

3. Who has played the Doctor for the longest time now?

Answer: Tom Baker is considered the longest-running actor to play the character of Doctor Who. He played the role for seven years and appeared in 172 Doctor Who episodes.

4. Question: Who was the 12th actor to play Doctor Who?

Answer: The Scottish actor David Tennant was the 12th person to be cast in the role of Doctor Who. As per the chronology of the Doctors, Peter Capaldi portrayed the role of the 12th Doctor in the series. He had previously appeared in a 'Doctor Who' episode called the 'Fires Of Pompeii'.

5. To which Doctor does this line belong, "900 years of time and space, and I've never been slapped by someone's mother"'?

Answer: This line belongs to Christopher Eccleston, who appeared as the Ninth Doctor in the series.

6. Question: Who is the Doctor married to?

Answer: The 11th Doctor is married to River Song. River Song appears in 15 episodes of the 2005 Doctor Who series.

7. Question: What role was played by Colin Baker before he went on to play the role of the sixth Doctor?

Answer: Colin Baker was cast as Commander Maxil in 'Arc Of Infinity' before he became the Sixth Doctor.

8. Question: Who was known as the 'Impossible Girl' in Doctor Who?

Answer: Clara Oswald, the daughter of the Doctor and River Song, was known as the Impossible Girl in the series.

9. Question: What is the name of the actor who played the role of the Eleventh Doctor?

Answer: The British actor Matt Smith appears as the Eleventh Doctor in the 2005 Doctor Who series.

10. Question: What is the name of the Doctor who came across cybermen but does not have a cybermen story to call their own?

Answer: The Third Doctor, played by John Pertwee, does not have a storyline related to the cybermen but eventually faced them in a special feature episode - 'The Five Doctors'.

Doctor Who Trivia Quiz

Take this short quiz to test your knowledge about some of the classic events and elements from the Doctor Who television shows.

11. Question: Which organ do humans have one of that the Doctor has two of?

Answer: Being a Time Lord, the Doctor has two hearts.

12. Question: What species does the Doctor belong to?

Answer: You might never get this completely. The television show recognizes the Doctor as a Gallifreyan Time Lord while sometimes implying mysterious origins. Several comics, prose publications, and a few televised Doctor Who episodes consider the Doctor to be half-human.

13. Question: What language is spoken on the Doctor's home planet?

Answer: Although his origins remain unclear, there is a higher consensus to the belief that the Doctor is from the planet Gallifrey, making Gallifreyan the language on his home planet.

14. Question: What does the TARDIS stand for?

Answer: The Doctor's time machine is called the TARDIS, short for 'Time And Relative Dimensions In Space'.

15. Question: Which companion was earlier known as the 'Souffle girl' in the series?

Answer: Clara Oswald is nicknamed the 'Souffle girl', who appears as a companion of the Eleventh and Twelfth Doctors.

16. Name the small disc that held the doctor captive for four and a half million years?

Answer: The Confession Dial was a small disc-like Gallifreyan object in which the Twelfth Doctor, played by Peter Capaldi, was held captive.

17. Question: Which Doctor first encountered the Weeping Angels?

Answer: The Tenth Doctor first encountered the Weeping Angels in the episode 'Blink' from the third series of Doctor Who.

18. Which fruit is despised by the Tenth Doctor?

Answer: The Tenth Doctor, played by David Tennant, dislikes pears.

19. The nickname 'Potato Heads' belongs to which alien race?

Answer: Sontarans.

20. How exactly do you spell the home planet of the Slitheen?

Answer: Raxacoricofallapatorius.

Doctor Who Quiz About The Original Series

'Doctor Who' is a comic series.

When we say original, we refer to the first few seasons produced by the BBC, starting from 1963. The following quizzes will test your knowledge as a 'Doctor Who' fan.

21. The first episode of 'Doctor Who' aired on television 80 seconds after the scheduled programming time on BBC One. Why?

Answer: On Saturday, November 23, 1963, the first episode of 'Doctor Who' aired on BBC One later than was scheduled because of the assassination of John F Kennedy the day before.

22. Question: Who played the Doctor in the first episode of 'Doctor Who'?

Answer: William Hartnell appears as The Doctor in the show's first episode and is regarded as the original Doctor.

23. Question: How many seasons did 'Doctor Who' originally run for on BBC One?

Answer: The show initially ran from season one to season 26, from 1963 to 1989.

24. In which year was the color version of Doctor Who broadcasted?

Answer: 1970 saw the seventh season of 'Doctor Who' going live in a colored version.

25. Question: What was the program's original intent and target audience?

Answer: 'Doctor Who' was initially intended for families and was supposed to inspire kids to acquire knowledge through science fiction. Two of the original companions were teachers who taught science and history.

26. Question: Who was the last actor to play the Doctor in the original 'Doctor Who' run?

Answer: Sylvester McCoy played the Seventh Doctor from 1987-1989.

27. Who were the companions of the Second Doctor?

Answer: Polly, Ben Jackson, Jamie McCrimmon, Victoria Waterfield, and Zoe Heriot.

28. Question: Which actor stepped in to play the first Doctor in the episode, 'The Five Doctors' following William Hartnell's demise?

Answer: Richard Hurndall and later David Bradley 34 years later.

29. Question: When does the Doctor in Doctor Who become a Time Lord?

Answer: It wasn't until the sixth season in 1969 that the term 'Time Lord' came into existence!

30. Question: Who played the Eighth Doctor in the movie adaptation of 'Doctor Who'?

Answer: Paul McGann played the Eight Doctor in the 1996 'Doctor Who' movie.

The New 'Doctor Who' Quiz

After many years of waiting, BBC restarted the show in 2005 with one of the biggest comebacks in television history. After the final 26th season of Doctor Who aired in 1989, 14 seasons of the new 'Doctor Who' show aired. These final ten Doctor Who episode questions are about the new 'Doctor Who' series that gripped fans of science fiction worldwide.

31. Question: Who plays the current Doctor?

Answer: The Thirteenth Doctor is played by Jodie Whittaker.

32. Question: Which modern Doctor has a bowtie as a part of his costume?

Answer: Matt Smith was the Eleventh Doctor, who wore a tweed jacket and a bowtie as his iconic costume.

33. Question: Who was the Doctor who wholly owned the tweed jacket he wore during his entire tenure in the series?

Answer: Matt Smith, the Eleventh Doctor.

34. Question: Who were the other two performers on the show who had previously featured in the role of a different character before they were re-cast to play the Doctor?

Answer: Peter Capaldi and Colin Baker.

35. Question: Alongside which doctors did Rose Tyler star?

Answer: Rose Tyler appears alongside the Ninth Doctor, played by Christopher Eccleston. She is also seen with the Tenth Doctor, played by David Tennant. Billie Piper beautifully portrayed this role of Rose in 2005.

36. Question: Who is the most popular Doctor Who companion?

Answer: Although subjective, most sources considered either Amy Pond or Dame Rose Tyler as the most popular companion of the Doctor.

37. Is the show Torchwood, which aired from 2006-2011, connected to Doctor Who?

Answer: Yes, Torchwood is a spin-off of the fiction series Doctor Who that aired in 2005.

38. Name the two words that found their popularity in the series and are now a part of the Oxford English Dictionary?

Answer: TARDIS and Daleks.

39. Question: Who was the first bisexual companion in the 'Doctor Who' series?

Answer: Jack Harkness, an official from Torchwood, makes the first appearance as a bisexual character in 'Doctor Who'.

40. Question: Which was the first episode in season five of 'Doctor Who' where Amy Pond discovers a crack on her wall?

Answer: 'The Eleventh Hour', where she invites the new Eleventh Doctor, Matt Smith, to investigate the crack on her wall.

Written By
Team Kidadl

The Kidadl Team is made up of people from different walks of life, from different families and backgrounds, each with unique experiences and nuggets of wisdom to share with you. From lino cutting to surfing to children’s mental health, their hobbies and interests range far and wide. They are passionate about turning your everyday moments into memories and bringing you inspiring ideas to have fun with your family.

Read The Disclaimer

Was this article helpful?