200 Hard Harry Potter Trivia Questions (And Answers): Are You A True Potterhead? | Kidadl

FOR ALL AGES

200 Hard Harry Potter Trivia Questions (And Answers): Are You A True Potterhead?

Arts & Crafts
Learn more
Reading & Writing
Learn more
Math & Logic
Learn more
Sports & Active
Learn more
Music & Dance
Learn more
Social & Community
Learn more
Mindful & Reflective
Learn more
Outdoor & Nature
Learn more
Read these Tokyo facts to learn all about the Japanese capital.

Back in 1997, when JK Rowling released 'Harry Potter And The Philosopher's Stone', the book received a rousing reception within days.

Today, almost two decades later, the 'Harry Potter' series has sealed its reputation as one of the most successful fantasy novel series of all time. From social media celebrations to merchandise of a vast and varied nature, fans of the series have left no stone unturned in celebrating the various characters and events associated with the franchise.

We have come up with this set of difficult 'Harry Potter' trivia to test the memory of Potterheads across the globe. Read on to take up the challenge and answer these 'Harry Potter' hard core trivia questions!

Hard 'Harry Potter' Books Trivia

1. Question: What is the full name of Nearly Headless Nick, the ghost that frequented Gryffindor corridors?

Answer: Sir Nicholas de Mimsy Porpington

2. Question: How old was Nicholas Flamel, the co-creator of the Philosopher's Stone, when he proceeded to destroy it?

Answer: 665 years old

3. Question: What is another name are Wolfsbane and Monkshood known as?

Answer: Aconite

4. Question: How many staircases in all did the magical castle of Hogwarts have?

Answer: 142

5. Question: In the game of Quidditch, how many possible fouls are there?

Answer: 700

6. Question: How many ingredients did the polyjuice potion have?

Answer: Seven

7. Question: At the end of 'Harry Potter And The Philosopher's Stone' what was the final number of points that Gryffindor and Slytherin had?

Answer: 482 and 472 respectively

8. Question: What does the scar above Albus Dumbledore's left knee look like?

Answer: A perfect map of the London underground

9. Question: What is the name of the company in which Vernon Dursley, Harry Potter's Uncle, worked?

Answer: Grunnings

10. Question: Hermione changed the leaves of the Weasley's crabapple tree into a specific color exclusively for Harry's 17th birthday. What was it?

Answer: Gold

11. Which man's statute is located next to the entry of the perfect lavatory that Harry uses in 'Harry Potter And The Goblet Of Fire'?

Answer: Boris the Bewildered

12. Question: What is the maximum speed that a firebolt broomstick can reach?

Answer: 150 mph

13. Question: If one took chocolate aboard the Knight Bus, how much would the price of the eventual ticket be?

Answer: 14 sickles

14. Question: Which row houses the prophecy about Harry and Lord Voldemort in the House of Prophecy?

Answer: Row 97

15. Question: What was the name of the Irish chaser that scored the first goal in the Quidditch World Cup?

Answer: Troy

16. Question: Who is the wizard who can be seen teaching the trolls ballet in a tapestry across the wall in the room of requirement?

Answer: Barnabas the Barmy

17. Question: How many Horcruxes were made?

Answer: Eight in total, including Harry Potter himself

18. Question: What is the five-digit code that one needs to dial to get inside the Ministry of Magic?

Answer: 6-2-4-4-2

19. Question: In Harry's sixth year, an apparition instructor joins Hogwarts. What is his name?

Answer: Wilkie Twycross

20. Question: What was the name of Hepzibah Smith's house elf?

Answer: Hokey

21. Question: What did Ginny name her pet pygmy puff?

Answer: Arnold

22. Question: What is Fred Weasley's codename on Potterwatch?

Answer: Rapier

23. Question: What is the name of Dudley's friend who accompanies the Dursleys and Harry to the zoo?

Answer: Piers

24. Question: After visiting Gringotts, which shop does Harry first go to in Diagon Alley?

Answer: Madam Malkin's Robes For All Occasions

25. Question: Hannah Abbott is sorted into which house?

Answer: Hufflepuff

26. Question: What magical creation can people use to view other people’s saved memories?

Answer: A pensive.

27. Question: Where does Arthur Weasley work?

Answer: The Ministry of Magic.

28. Question: How is Bellatrix Lestrange related to Draco Malfoy?

Answer: She’s his aunt.

29. Question: What is the name of Hagrid’s pet, a giant spider?

Answer: Aragog.

30. Question: What is Harry Potter’s date of birth?

Answer: 31st of July 1980.

31. Question: What’s the full name of Nearly Headless Nick, Gryffindor’s House ghost?

Answer: Sir Nicholas de Mimsy-Porpington.

32. Question: Ron Weasley had a phobia for which insect?

Answer: Spiders.

33. Question: How many possible Quidditch fouls are there?

Answer: 700.

34. Question: This one is a two-parter. Where does Vernon Dursley work, and what does the company produce?

Answer: Grunnings, a drill manufacturer.

35. Question: In which book do Harry and Ginny share their first kiss?

Answer: "Harry Potter and the Half-Blood Prince."

36. Question: What does Dumbledore tell Harry he sees in the Mirror of Erised?

Answer: Socks.

37. Question: Whose name appears on the “Service to the School” trophy next to the quidditch trophy?

Answer: Tom M. Riddle.

38. Question: Who teased Moaning Myrtle about her glasses?

Answer: Olive Hornby.

39. Question: In the first movie, how does Hagrid describe his job at Hogwarts?

Answer: Keeper of keys and grounds.

40. Question: In Book 7, what three Ministry of Magic employees do Ron, Harry, and Hermione impersonate?

Answer: Mafalda Hopkirk, Reginald Cattermole and Albert Runcorn

41. Question: What is Luna Lovegood’s father’s name?

Answer: Xenopholius Lovegood.

42. Question: Which incantation can levitate an object?

Answer: Wingardium Leviosa.

43. Question: What class does Professor McGonagall teach?

Answer: Transfiguration.

44. Question: Where is the entrance to the Chamber of Secrets hidden?

Answer: The girls' bathroom.

45. Question: Why did Hermione miss the lesson on Cheering Charms?

Answer: Draco's cruel behavior led her to miss the class.

46. Question: What is a Horcrux?

Answer: An object that contains part of someone’s soul.

47. Question: What magical creature pulls students into the carriages that take students from the Hogwarts Express to Hogwarts?

Answer: Thestrals.

48. Question: In Book 2, who is the first victim to be petrified by the basilisk?

Answer: Filch’s cat, Mrs. Norris.

49. Question: How is mail delivered in the wizarding world?

Answer: By owl post.

50. Question: In Book 4, which two teams compete for the Quidditch World Cup?

Answer: Bulgaria and Ireland.

51. Question: What is the wizarding version of marbles called?

Answer: Gobstones.

52. Question: How do first years get from the Hogsmeade train station to the castle?

Answer: They take boats over the lake.

53. Question: What are the two pubs in Hogsmeade called?

Answer: The Three Broomsticks and The Hog’s Head.

54. Question: What school-aged peer is Harry’s nemesis throughout his time at Hogwarts?

Answer: Draco Malfoy.

55. Question: What do the students call the Gryffindor ghost?

Answer: Nearly Headless Nick.

56. Question: What is Harry's middle name?

Answer: James.

57. Question: Which Weasley dies during the final battle of Hogwarts?

Answer: Fred Weasley.

58. Question: What is the animal symbol of Ravenclaw?

Answer: Eagle.

59. Question: Who does Bill Weasley marry?

Answer: Fleur Delacour.

60. Question: Who wrote A History of Magic?

Answer: Bathilda Bagshot.

61. Question: Who kills Dobby?

Answer: Bellatrix Lestrange.

62. Question: What teleportation magic do sixth-years learn at Hogwarts?

Answer: Apparition.

63. Question: What kind of magical creature is Aragog?

Answer: Acromantula.

64. Question: What does Charlie Weasley do for a living after graduation?

Answer: Study dragons.

65. Question: What is the core of Draco Malfoy's wand?

Answer: Unicorn hair.

66. Question: When did Harry learn Accio?

Answer: Year 4.

67. Question: What is Lily Potter's birthday?

Answer: January 30, 1960.

68. Question: Who does Scabbers the rat turn out to be?

Answer: Peter Pettigrew.

69. Question: What does the Sorting Hat list as two characteristics of most Ravenclaws?

Answer: Wit and learning.

70. Question: Where are the Hufflepuff common rooms?

Answer: Next to the kitchen.

71. Question: How many points do you get when you catch a snitch?

Answer: 150, game over.

72. Question: What’s the name of Ginny’s Pygmy Puff?

Answer: Arnold.

73. Question: Which Hogwarts professor was rumored to be dueling champion as a student?

Answer: Prof. Flitwick.

74. Question: Who is the seeker for the Bulgarian Quidditch team?

Answer: Viktor Krum.

75. Question: Why does Rita Skeeter eventually get in trouble?

Answer: She’s an unregistered Animagus.

76. Question: Why was the Whomping Willow originally planted?

Answer: To help Remus Lupin escape Hogwarts when he needed to turn into a werewolf.

77. Question: Who said, “Nitwit! Blubber! Oddment! Tweak!”

Answer: Dumbledore.

78. Question: What is Honeydukes?

Answer: It is the candy store in Hogsmeade Village.

79. Question: In which House did Sorting hat originally want to include Harry?

Answer: Slytherin.

This is 'Harry Potter' trivia hard core fans will love.

Hard 'Harry Potter' Film Questions

The books in the series were so popular that a series of movies were released that became equally popular too. Here's a set of the hardest Harry Potter trivia questions on the movies that are sure to challenge your memory, from questions about the London Underground and Platform 93/4 to questions about the magical school of Hogwarts, any true Potterhead will storm through these hard Harry Potter questions.

80. Question: What is the first line in the film, 'Harry Potter And The Philosopher's Stone'?

Answer: "I should have known that you would be here."

81. Question: Before telling her class about the Chamber of Secrets, what transfiguration lesson was Professor McGonagall teaching?

Answer: How to turn animals into water goblets

82. Question: In 'Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban', what does Ron do to Boggart after it takes the form of a spider?

Answer: He envisions it with roller skates

83. Question: In 'Harry Potter And The Goblet Of Fire', against what type of dragon does Harry Potter fight?

Answer: Hungarian horntail

84. Question: In 'Harry Potter And The Order Of The Phoenix,' who holds back Harry after Sirius' heartbreaking fall through the veil?

Answer: Remus Lupin

85. Question: What is Albus Dumbledore's last line that he utters just moments prior to his demise?

Answer: "Severus...please."

86. Question: Who said, "The wand chooses the wizard, Mr. Potter."

Answer: Ollivander

87. Question: In 'Harry Potter And The Deathly Hallows', to whom do the two wands belong that Ollivander identifies for Harry?

Answer: Bellatrix and Draco

88. Question: What type of portkey was made use of to transport Harry to the Quidditch World Cup?

Answer: An old boot

89. Question: For how many years did the Weasleys have Scabbers as a pet?

Answer: 12 years

90. Question: What magical act is the word "splinching" connected with?

Answer: Apparition

91. Question: In 'Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban', to what page number does Professor Snape ask his class to turn?

Answer: Page 394

92. Question: In the Ministry of Magic, for which department does Arthur Weasley work?

Answer: Misuse of Muggle artifacts

 

30. Question: In 'Harry Potter And The Order Of The Phoenix,' who holds back Harry after Sirius' heartbreaking fall through the veil?

Answer: Remus Lupin

31. Question: What is Albus Dumbledore's last line that he utters just moments prior to his demise?

Answer: "Severus...please."

32. Question: Who said, "The wand chooses the wizard, Mr. Potter."

Answer: Ollivander

33. Question: In 'Harry Potter And The Deathly Hallows', to whom do the two wands belong that Ollivander identifies for Harry?

Answer: Bellatrix and Draco

34. Question: What type of portkey was made use of to transport Harry to the Quidditch World Cup?

Answer: An old boot

35. Question: For how many years did the Weasleys have Scabbers as a pet?

Answer: 12 years

36. Question: What magical act is the word "splinching" connected with?

Answer: Apparition

37. Question: In 'Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban', to what page number does Professor Snape ask his class to turn to?

Answer: Page 394

38. Question: In the Ministry of Magic, for which department does Arthur Weasley work?

Answer: Misuse of Muggle artifacts

39. Question: What is the name of Nymphadora Tonk's Aunt?

Answer: Bellatrix Lestrange

40. Question: What does the magical word "episkey" achieve?

Answer: Heals minor injuries

41. Question: In part one of 'Harry Potter And The Deathly Hallows', who travels alongside Hermione during the Battle of the Seven Potters?

Answer: Kingsley Shacklebolt

42. Question: What is Luna Lovegood's Patronus?

Answer: A hare

93. Question: What is the name of Nymphadora Tonk's Aunt?

Answer: Bellatrix Lestrange

94. Question: What does the magical word "episkey" achieve?

Answer: Heals minor injuries

95. Question: In part one of 'Harry Potter And The Deathly Hallows', who travels alongside Hermione during the Battle of the Seven Potters?

Answer: Kingsley Shacklebolt

96. Question: What is Luna Lovegood's Patronus?

Answer: A hare

97. Question: In which year was the movie 'Harry Potter And The Chamber of Secrets' released?

Answer: 2002

98. Question: Who among the Marauders was also known as Prongs?

Answer: James Potter

99. Question: Which has the shortest running time among all the 'Harry Potter' movies?

Answer: 'Harry Potter And The Deathly Hallows Part 2'

100. Question: What does Hermione fail to smell when she comes across the amortentia love potion?

Answer: Crookshanks

101. Question: On the morning of his 11th birthday, how many presents does Dudley receive from his parents?

Answer: 36

102. Question: In the first movie, what does Hagrid say his role at Hogwarts is?

Answer: Keeper of keys and grounds

103. Question: After the sorting ceremony, how does Professor McGonagall silence the students?

Answer: She taps a glass and asks for their attention

104. Question: In the second movie, from where does Harry get information on the Basilisk?

Answer: The paper in Hermione's hand

105. Question: What’s the name of the dance that takes place in Goblet of Fire?

Answer: The Yule Ball.

106. Question: Who played Cedric Diggory in the Harry Potter films?

Answer: Robert Pattinson.

107. Question: Who is the first character to take Voldermort’s name in the series?

Answer: Ginny Weasley.

Who knows the most about Harry Potter.

Hard 'Harry Potter' Quiz Character Trivia

The characters of 'Harry Potter' are as celebrated as they are cherished. Take this super hard 'Harry Potter' trivia and skim through these tough 'Harry Potter' trivia questions to test your knowledge of the most beloved characters, things as well as incidents of the series, ending with the hardest 'Harry Potter' trivia question of all!

108. Question: What are the names of Professor Snape's parents?

Answer: Tobias Snape and Eileen Prince

109. Question: What is the full name of Harry and Ginny's middle child?

Answer: Albus Severus Potter

110. Question: Which character was the first user of the room of requirement?

Answer: Albus Dumbledore

111. Question: On the radio show 'Potterwatch', what was Lupin's code name?

Answer: Romulus

112. Question: Who was the character that teased Moaning Myrtle about her glasses?

Answer: Olive Hornby

113. Question: What position did Harry play in the Gryffindor Quidditch team?

Answer: Seeker

114. Question: To which character did the sorting hat originally belong?

Answer: Godric Gryffindor

115. Question: Which character first takes Voldemort's name in the series?

Answer: Ginny Weasley

116. Question: Which character did Ron impersonate to steal Slytherin's locket?

Answer: Reginald Cattermole

117. Question: In 'Harry Potter And The Order Of The Phoenix' what does Bungy the Budgie do to stay cool during summer?

Answer: Water ski

118. Question: What is Aragog's wife named as?

Answer: Mosag

119. Question: Who was Fleur's partner in the Yule ball?

Answer: Roger Davies

120. Question: In what color did the Lovegoods dress up in for Bill and Fleur's wedding?

Answer: Yellow

121. Question: Which professional Quidditch team does Cho Chang support?

Answer: Tutshill Tornados

122. Question: Who was the first prisoner to escape from Azkaban?

Answer: Barty Crouch Jr

123. Question: During their first visit to Diagon Alley, what flavor of ice cream did Hagrid buy for Harry?

Answer: Chocolate and raspberry

124. Question: How many exceptions exist to Gamp's Elemental Law?

Answer: Five

125. Question: Winky the house elf has eyes of what color?

Answer: Dark brown

126. Question: How does Harry view the blast-ended skrewts?

Answer: Deformed, shell-less lobsters

127. Question: What is the Bulgarian minister of magic called?

Answer: Oblansk

128. Question: At Bill and Fleur's wedding, what kind of hat was Elphias Doge wearing?

Answer: A moth-eaten fez

129. Question: Who gave Ambrosius Flume his first job?

Answer: Ciceron Harkiss

130. Question: Which character is the author of 'Unfogging The Future'?

Answer: Cassandra Vablatsky

131. Question: Who are the only known characters to receive all twelve O.W.L.s?

Answer: Percy Weasley, Bill Weasley and Barty Crouch Jnr

132. Question: When was the first Harry Potter novel written?

Answer: 26 June 1997

133. Question: Does polyjuice potion require you to procure some part of the individual that you wish to turn into?

Answer: Yes

134. Question: Which two people gift Harry with broomsticks for Quidditch?

Answer: McGonagall (The Nimbus 2000) and Sirius Black (The Firebolt).

135. Question: What other house did Harry Potter almost get sorted into?

Answer: Slytherin.

136. Question: Where does Harry go to teach Dumbledore’s Army?

Answer: The Room of Requirement.

137. Question: Who is the Half-Blood Prince?

Answer: Snape.

138. Question: How many staircases does Hogwarts have?

Answer: 142.

139. Question: What are the three forbidden curses?

Answer: Avada Kadavra, Imperius, Crucio.

140. Question: How was Hermione able to take extra lessons?

Answer: A Time-Turner.

141. Question: How does Harry catch his first snitch?

Answer: With his mouth.

142. Question: What is Harry’s position on the Quidditch team?

Answer: Seeker.

143. Question: What’s the name of Hagrid’s giant half-brother?

Answer: Grawp.

144. Question: How do you free a house-elf?

Answer: By giving them a piece of clothing.

145. Question: Who tells Harry he’s a wizard?

Answer: Hagrid.

146. Question: Where in Kings Cross Station does the Hogwarts Express stop?

Answer: Platform 9 and ¾.

147. Question: Who is the Headmaster of Hogwarts when Harry arrives?

Answer: Albus Dumbledore.

148. Question: What house is Harry Potter sorted into?

Answer: Gryffindor.

149. Question: How are students sorted into their houses?

Answer: By the Sorting Hat.

150. Question: Where are the Slytherin common rooms located?

Answer: The Dungeon.

151. Question: Who goes on to become a professional quidditch player?

Answer: Ginny Weasley.

152. Question: Who tells Harry he’s a Horcrux?

Answer: Dumbledore.

153. Question: What are the last three words in "Harry Potter And The Deathly Hallows"?

Answer: “All was well.”

154. Question: What’s the name of Hermione’s cat?

Answer: Crookshanks.

155. Question: How many presents did Dudley get on his 11th Birthday?

Answer: 36.

156. Question: Dumbledore bears a scar on his knee that is a map of what?

Answer: The London Underground.

157. Question: What is the name of Harry’s owl?

Answer: Hedwig.

158. Question: What does the Hogwarts’ motto — draco dormiens nunquam titillandus — mean?

Answer: “Never tickle a sleeping dragon.”

159. Question: On what day were the Weasley twins born?

Answer: April 1, April Fools Day.

160. Question: Where does nearly every Hogwarts student go to get their wand?

Answer: Ollivander’s.

161. Question: Who killed Dumbledore?

Answer: Snape.

162. Question: What happened to Voldemort’s parents?

Answer: His mom died during childbirth and he killed his father.

163. Question: To be allowed to Apparate, you must do what two things?

Answer: Be at least 17 years old and get your license.

164. Question: What is the name of the popular, sweet drink usually served in Hogsmeade?

Answer: Butterbeer.

165. Question: What does Felix Felicis do?

Answer: Gives the person who drinks it good luck for 12 hours.

166. Question: What kind of dragon does Harry fight during the Tri-Wizard cup?

Answer: A Hungarian Horntail.

167. Question: What wizards are trained to catch dark wizards?

Answer: Aurors.

168. Question: Name the six subjects every Hogwarts student is required to study during their first two years of school.

Answer: Astronomy, Charms, Defense Against the Dark Arts, Herbology, History of Magic, Potions and Transfiguration.

169. Question: What are the three European wizarding schools that participate in the Triwizard Tournament?

Answer: Hogwarts, Beauxbatons and Durmstrang.

170. Question: Who anonymously sends Harry his father's Invisibility Cloak on Christmas?

Answer: Albus Dumbledore.

171. Question: Which scent attracts Hermione Granger?

Answer: Freshly mown grass, mint toothpaste, and fresh parchment.

172. Question: What was the name of the orphanage where Lord Voldemort grew up?

Answer: Wool's Orphanage.

173. Question: What does Hermione say Jupiter's largest moon is?

Answer: Ganymede.

174. Question: How does Harry get the lightning bolt scar on his forehead?

Answer: He got it as a baby when Voldemort tried to kill him.

175. Question: Why does Snape protect Harry?

Answer: He was in love with his mother, Lily.

176. Question: What’s the name of the three-headed dog that guards the door to the Sorcerer’s Stone?

Answer: Fluffy.

177. Question: What keeps the three-headed dog asleep?

Answer: An enchanted music box.

178. Question: How do you close the Marauder’s Map?

Answer: “Mischief Managed.”

179. Question: What does the map do?

Answer: Shows you the location and movement of everyone in Hogwarts.

180. What are the real names of the four marauders?

Answer: James Potter, Sirius Black, Peter Pettigrew, Remus Lupin.

181. Question: What does it mean to be a parselmouth?

Answer: It means you speak parseltongue — you can speak to snakes.

182. Question: Why was being able to speak parseltongue especially troubling to Harry?

Answer: Voldemort was also a parselmouth.

183. Question: What are thestrals?

Answer: Invisible winged horses.

184. Question: What does the Mirror of Erised do?

Answer: It shows a person their deepest desires.

185. Question: What does Harry smell when he sniffs Amortentia?

Answer: Treacle Tart.

186. Question: Harry’s patronus is a stag. What other person also has a stag?

Answer: Harry’s father.

187. Question: What is Hermione’s patronus?

Answer: Otter.

188. Question: Who poses as Mad-Eye Moody and teaches Defense Against the Dark Arts to Harry and his friends?

Answer: Barty Crouch, Jr.

189. Question: Why does Ron decide he hates Krum?

Answer: Krum takes Hermione to the dance.

190. Question: How does Rita Skeeter learn secrets for her sensational articles?

Answer: She turns into a beetle and goes where she’s not allowed.

191. Question: What does R.A.B. stand for?

Answer: Regulus Arcturus Black.

192. Question: What do Remus and Tonks name their son?

Answer: Teddy.

193. Question: What house did Tonks belong to?

Answer: Hufflepuff.

194. Question: What is Harry’s wand made of?

Answer: Holly, with a phoenix feather core.

195. Question: Who is the headmistress of Beauxbatons Academy of Magic?

Answer: Madame Maxime.

196. Question: Which is destructive enough to destroy a Horcrux when exposed to it?

Answer: Basilisk venom.

197. Question: Monkshood and wolfsbane are the same plants. They are also known as what?

Answer: Aconite.

198. Question: For Harry’s 17th birthday, what color did Hermione turn the leaves of the Weasley’s crabapple tree?

Answer: Gold.

199. Question: What does the acronym S.P.E.W. stand for?

Answer: Society for the Promotion of Elfish Welfare.

200. Question: What does Romilda Vane ask Ginny about in Harry Potter and the Half-Blood Prince?

Answer: Whether or not Harry actually has a tattoo of a Hippogriff.


 

Written By
Team Kidadl

The Kidadl Team is made up of people from different walks of life, from different families and backgrounds, each with unique experiences and nuggets of wisdom to share with you. From lino cutting to surfing to children’s mental health, their hobbies and interests range far and wide. They are passionate about turning your everyday moments into memories and bringing you inspiring ideas to have fun with your family.

Read The Disclaimer

Was this article helpful?