'90s Music Trivia: 45 Questions About Pop, Rock, And One-Hit Wonders

Joan Agie
Mar 01, 2024 By Joan Agie
Originally Published on Jan 07, 2021
Edited by Flora Wilson
Compact portable CD player disks, CDs & purple headphones on a pink background.
?
Age: 0-99
Read time: 6.4 Min

Ready for a blast from the past? Let's time travel back to the '90s when boy bands ruled the charts, flannel was the fashion, and pop culture truly found its groove! This era saw boy bands like the Backstreet Boys and NSYNC sway the hearts of millions. Let's not forget the unforgettable tunes from the likes of Michael Jackson, Bryan Adams, and the pop diva herself, Christina Aguilera.

With this '90s music trivia, you get to revisit this vibrant era in a fun, engaging way. There's a mix of questions about infectious pop tunes, head-bopping rock tracks, and those unexpected one-hit wonders to create a quiz that captures the magic of the decade. If you enjoy basking in the nostalgia of '90s music, then this challenge will hit the right note, immersing you in a rich experience of '90s music culture. Tune in for a fun-filled trip down memory lane! You might also have the opportunity to increase your knowledge in areas of music you were previously unfamiliar with.

Pop Culture Trivia About '90s Music

Let's take a groovy trip back to the vibrant '90s music scene with our pop culture trivia quiz. The '90s was a vibrant mashup of reggae, R&B, and urban beats, stirred together with funky jazz and soulful tunes. We saw genres like neo-soul and g-funk take flight! Are you ready to begin the test of your '90s savvy with our trivia quiz? Let's see just how deep your love for this era goes!

1. Question: Which '90s song by Michael Jackson topped the Billboard Hot 100 in December 1991?

Answer: 'Black Or White'.

2. Question: Apart from English, what other language did Celine Dion regularly sing in throughout the '90s?

Answer: French.

3. Question: Which artist won awards for Best Rap Video and Best Dance Video at the 1990 MTV Video Music Awards?

Answer: MC Hammer.

4. Question: Name one of the best-selling '90s girl groups besides the Spice Girls.

Answer: TLC.

5. Question: Artists like Ricky Martin, Jennifer Lopez, and many others contributed to which musical movement in the late '90s?

Answer: The Latin Explosion.

6. Question: Which '90s Christmas-themed song is one of Mariah Carey's best-selling singles?

Answer: 'All I Want For Christmas Is You'.

7. Question: Name one of Seal’s biggest hit songs of the '90s.

Answer: 'Killer'.

8. Question: Which '90s boyband had a name that was an amalgamation of the last letters of all the members' first names?

Answer: NSYNC.

9. Question: Who was the only member of the Spice Girls with a name that was an actual spice?

Answer: Ginger Spice/Geri Halliwell.

10. Question: Jamiroquai’s 'Deeper Underground' featured in which Hollywood movie?

Answer: 'Godzilla'.

11. Question: In 1995, the Grammy for Best Reggae Album was won by whom?

Answer: Shaggy.

12. Question: In 1995, Robbie Williams began a famous solo career after leaving which band?

Answer: Take That.

13. Question: Mariah Carey wrote which 1994 Christmas holiday song in just 15 minutes?

Answer: 'All I Want For Christmas Is You'.

14. Question: In 1997, the race to Christmas number one on the official UK Singles Chart was between The Teletubbies and which band?

Answer: Spice Girls.

15. Question: 'Doo Wop (That Thing)', is a 1998 hit song by whom?

Answer: Lauryn Hill.

16. Question: What was Britney Spears' age when her hit song ‘Baby One More Time’ came out in 1998?

Answer: 16.

17. Question: Michael Jackson’s performance of 'Earth Song' at the 1996 Brit Awards was disrupted on stage by whom?

Answer: Jarvis Cocker.

18. Question: Christina Aguilera got her first major hit with the song?

Answer: 'Genie In A Bottle'.

19. Question: Which girl band's debut album, featured hit singles like 'Wannabe' and 'Say You'll Be There'?

Answer: 'Spice' by Spice Girls.

20. Question: Who wrote the '90s hit song that declared a powerful message on women's independence and resilience with its iconic chorus, "I'm just a girl in the world/ That's all that you'll let me be"?

Answer: Gwen Stefani.

21. Question: Which popular '90s girl band had hit songs titled 'Waterfalls' and 'No Scrubs'?

Answer: TLC.

'90s Rock Trivia

https://www.flickr.com/photos/149086312@N06/51903112583/in/photolist-2n5v26r

Get ready to unleash your inner rockstar as we dive into the untamed world of '90s rock! Grunge, punk, nu-metal, ska - the '90s was a hotbed for rock genres that took the world by storm! Think you're an expert in head-banging anthems and alternative beats? Then let our '90s rock quiz challenge your expertise! Let's see how much you remember about the rock music that defined the decade.

22. Question: Which Cuban musician is the original composer of 'Mambo No.5'?

Answer: Dámaso Pérez Prado.

23. Question: Which band considers you to be a 'kool thing' when you wear your 'dirty boots'?

Answer: Sonic Youth.

24. Question: In which year was the Red Hot Chili Peppers hit, 'Give It Away', released?

Answer: 1991.

25. Question: Which '90s alternative rock band was famed for playing a 'basitar' and a 'guitbass'?

Answer: The Presidents Of The United States Of America.

26. Question: Billy Corgan is the lead singer of which band?

Answer: The Smashing Pumpkins.

27. Question: Who is the lead singer of the band named Hole?

Answer: Courtney Love.

28. Question: Name one of the alternative rock bands of the '90s from Massachusetts.

Answer: Godsmack.

29. Question: Which '90s song was the lead single for Nirvana’s second studio album and the band's biggest hit?

Answer: 'Smells Like Teen Spirit' (1991).

30. Question: In which Bon Jovi singles did the characters Tommy and Gina feature?

Answer: 'Livin' On A Prayer' and 'It’s My Life'.

31. Question: Which Irish band released the hit '90s song titled 'Zombie'?

Answer: The Cranberries.

32. Question: Which '90s song served as the movie title track for 'Armageddon'?

Answer: 'I Don't Want To Miss A Thing' by Aerosmith.

'90s One-Hit Wonders Trivia Quiz

This quiz is about the unforgettable one-hit wonders that had us dancing and singing along. But can you remember these chart-topping gems that often slipped our minds? Well, our '90s one-hit wonders trivia quiz can put your memory to the test. Let's see just how many of these catchy tunes you can recall as you relive the nostalgia of some brief but beloved tracks from '90s music history.

33. Question: Who is the singer of 'Save Tonight'?

Answer: Eagle-Eye Cherry.

34. Question: Which singer sang 'Torn'?

Answer: Natalie Imbruglia.

35. Question: 'You Only Get What You Give' is a song by which band?

Answer: The New Radicals.

36. Question: Which rock band is known for their song, 'Stacy’s Mom'?

Answer: Fountains Of Wayne.

37. Question: 'What Would You Do' is a song by which band?

Answer: City High.

38. Question: 'Heaven' is the debut single of which band?

Answer: Los Lonely Boys.

39. Question: Who sang 'Oops (Oh My)'?

Answer: Tweet.

40. Question: Who sang 'Crazy For This Girl'?

Answer: Evan and Jaron.

41. Question: Name the American rock singer who sang 'Lullaby'?

Answer: Shawn Mullins.

42. Question: 'Steal My Sunshine' is a song by which band?

Answer: Len.

43. Question: Which European pop group released the song, 'Barbie Girl', in April 1997?

Answer: Aqua.

44. Question: 'Crush' was sung by _?

Answer: Jennifer Paige.

This marks the end of this fun '90s music trivia. Whether you're a die-hard fan of pop, rock, or unforgettable one-hit wonders, we hope these questions and answers helped you revisit those cherished hits and learn more about a few of them. It's a good idea to explore the vibrant world of '90s tunes even further, to discover more hidden gems that this trivia does not cover. Don't be shy to share your results with friends and challenge them to build your confidence as a music trivia expert.

Main Image Credit: Viktorus / Shutterstock.com

We Want Your Photos!
We Want Your Photos!

We Want Your Photos!

Do you have a photo you are happy to share that would improve this article?
Email your photos

More for You

Sources

news.bbc.co.ukwww.telegraph.co.ukwww.lyrics.comwww.popsugar.comwww.rollingstone.comwww.britannica.comwww.grammy.comwww.billboard.comzinginstruments.comwww.musicindustryhowto.comwww.imdb.com

See All

Written by Joan Agie

Bachelor of Science specializing in Human Anatomy

Joan Agie picture

Joan AgieBachelor of Science specializing in Human Anatomy

With 3+ years of research and content writing experience across several niches, especially on education, technology, and business topics. Joan holds a Bachelor’s degree in Human Anatomy from the Federal University of Technology, Akure, Nigeria, and has worked as a researcher and writer for organizations across Nigeria, the US, the UK, and Germany. Joan enjoys meditation, watching movies, and learning new languages in her free time.

Read full bio >