177 Animal Trivia Questions: How Many Can Your Kids Answer?

Arkoprabho Sadhu
Apr 12, 2024 By Arkoprabho Sadhu
Originally Published on Jan 08, 2021
Edited by Flora Wilson
info_i
Small pedigree puppy licking face of the woman.

If you're eager to test the knowledge and memory of your inner zoologist, then this animal trivia challenge is for you!

Just think of the diversity that our wonderful planet is home to. From the tiniest insects crawling under our feet to the most majestic eagles soaring high above, each creature has a unique story to tell.

It is truly fascinating how different animals adapt to their habitats, how they behave, and how they interact with each other. But there's still so much we don't know about them.

There are species yet to be discovered and animal behaviors yet to be understood. And sadly, many of our animal friends are in danger of vanishing before we even get the chance to learn about them. This exciting trivia on animals will test your knowledge about all sorts of animals, whether they be cuddly pets or wild critters.

Who knows? You might just discover some awe-inspiring facts along the way!

Trivia Questions And Answers About Wild Animals

It's amazing, isn't it? How every nook and cranny of our planet buzzes with the life of intriguing creatures, each flaunting its own set of unique quirks. Are you ready to test your wildlife wits? Start with this trivia, let's see how well you know our co-inhabitants.

Common Crossbill in the forest.

1. Question: Which is the slowest animal on the Earth?

Answer: Three-toed sloth.

2. Question: What are animals that live primarily in trees called?

Answer: Arboreal animals.

3. Question: Which animal, also considered the biggest land animal in the world, cannot jump?

Answer: Elephants.

4. Question: What is the largest animal on land in terms of height?

Answer: Giraffe.

5. Question: Which bird is considered to be the largest bird in the world?

Answer: Ostrich.

6. Question: What color is a polar bear's skin?

Answer: Black.

7. Question: Which is the only mammal, besides bats, that can glide? 

Answer: Flying squirrels.

8. Question: Snakes do not have eyelids. True or false?

Answer: True.

9. Question: Dove is considered to be the symbol of ___.

Answer: Peace.

10. Question: What is a female deer called?

Answer: Doe.

11. Question: Which is the smallest bird in the world?

Answer: Bee hummingbird.

12. Question: How many legs does a spider have?

Answer: Eight.

13. Question: Komodo dragon is the largest reptile in the world. True or false?

Answer: True.

14. Question: Which animal has the most extended tail of land mammals?

Answer: Giraffe.

15. Question: Name the fastest known bird in terms of diving speed.

Answer: Peregrine falcon.

16. Question: Which animal squirts blood from its eyes as a defense mechanism?

Answer: Horned lizard.

17. Question: How many bones does a giraffe have in its neck? 

Answer: Seven.

18. Question: How heavy is a Eurasian brown bear?

Answer: 297-551 lb (135-250 kg).

19. Question: How many wings does a fly have?

Answer: One pair.

20. Question: What is a group of hedgehogs known as?

Answer: Prickle.

21. Question: Where is a shrimp's heart located?

Answer: Bottom of its head.

22. Question: Which animal runs in a zig-zag manner to escape its predator?

Answer: Hartebeest.

23. Question: What is a baby puffin called?

Answer: Puffling.

24. Question: How long is a leopard's tail?

Answer: 1 ft 9 in-3 ft 6 in (60-110 cm).

25. Question: Which wolf has the best sense of smell among all animals? 

Answer: Grey wolf.

26. Question: Which animal has the highest blood pressure?

Answer: Giraffe.

27. Question: How many legs does a worker honeybee have?

Answer: Six.

28. Question: What part of a rodent’s teeth never stops growing until it dies?

Answer: Two pairs of incisors.

29. Question: What is a group of elephants called?

Answer: A parade.

30. Question: What is the color of a giraffe's tongue?

Answer: Bluish black.

31. Question: What is the fastest land animal?

Answer: Cheetah.

32. Question: What is a common term used for wild animals like lions, tigers, and leopards?

Answer: Big cats.

33. Question: What is the closest living relative of the elephant?

Answer: Manatee.

34. Question: What are the only two mammals that lay eggs? 

Answer: Platypus and echidnas. 

35. Question: From what distance can a wolf smell prey?

Answer: About 2 mi (3.2 km).

36. Question: What is a flightless bird that lives in Antarctica? 

Answer: Emperor penguin.

37. Question: Name a big cat that cannot roar but purrs.

Answer: Cheetah.

38. Question: For how long is an elephant pregnant for?

Answer: 22 months. 

39. Question: Which African animal is the largest land mammal existing in the world, by weight?

Answer: African bush elephant.

40. Question: Which creature from the animal kingdom is the only mammal capable of sustained flight? 

Answer: Bat.

41. Question: When does the shedding and replacement of fur on a polar bear’s skin usually occur?

Answer: May or June.

42. Question: What small amphibian is known for its bright colors and toxic skin? 

Answer: Poison dart frog.

43. Question: Which spider found in Brazil does not spin its web and instead wanders around searching for prey?

Answer: Brazilian wandering spider.

44. Question: What is the only big cat that is native to the Americas? 

Answer: Jaguar.

45. Question: Name an animal that has fingerprints almost similar to humans.

Answers: Koala.

46. Question: Which animal has the largest wingspan of any bird? 

Answer: Wandering albatross. 

47. Question: What is the largest species of rodent? 

Answer: Capybara.

48. Question: What is the smallest species of monkey in the world? 

Answer: Pygmy marmoset.

49. Question: Which animal is known for its ability to spray a noxious odor as a defense mechanism? 

Answer: Skunk. 

50. Question: What is the largest species of crocodile? 

Answer: Saltwater crocodile.

51. Question: Name the only marsupial native to North America.

Answer: Opossum.

Fun Animal Trivia Questions And Answers For Kids

Remember that time when you discovered that owls could turn their heads almost all the way around? Well, this section presents you with a whole bunch of surprises and marvelous lesser-known facts about the animal kingdom. Whether you're a budding zoologist or just love your furry friends, there's something here for everyone.

52. Question: What is the most common farm animal used for transportation? 

Answer: Horse.  

53. Question: How long is a chameleon's tongue?

Answer: About twice the length of its body.

54. Question: How many heart chambers does a cockroach have?

Answer: 13.

55. Question: Which rodent can survive without drinking water?

Answer: Kangaroo rat.

56. Question: How many bones are there in an octopus?

Answer: Zero.

57. Question: What is a baby kangaroo called?

Answer: Joey.

58. Question: How fast can a peregrine falcon dive?

Answer: 186 mph (300 kph).

59. Question: Which amphibian does not completely sleep?

Answer: Bullfrog.

60. Question: What is a rhinoceros horn made up of?

Answer: Keratin.

61. Question: Which big cat has the loudest roar out of all the big cats?

Answer: Lion.

62. Question: Approximately how many species of mammals are there?

Answer: Over 5,000.

63. Question: What is the color of a polar bear's fur?

Answer: It's hollow and translucent.

64. Question: How many times does a hummingbird flap its wings in a second to hover?

Answer: Nearly 70 wingbeats.

65. Question: Belgian blue is a breed of which animal?

Answer: Cattle.

66. Question: Where does a kiwi have its nostrils?

Answer: At the end of its beak.

67. Question: Which bird’s diet mostly comprises bones?

Answer: Bearded vulture.

68. Question: What is an aquatic diving bird that can ‘run’ on water?

Answer: Western grebe.

69. Question: What is a male swan called?

Answer: Cob.

70. Question: What is a baby goat called?

Answer: Kid.

71. Question: What is a female elephant called?

Answer: Cow.

72. Question: What is the world's smallest mammal?

Answer: Bumblebee bat.

73. Question: Which amphibian can regenerate its limbs?

Answer: Axolotl.

74. Question: Why should you stay away from a grizzly bear’s mouth?

Answer: Immense bite force.

75. Question: Which animal looks like a small deer but has fangs?

Answer: Chevrotain.

76. Question: What is the field of study that deals with animals and their ecosystems?

Answer: Zoology.

77. Question: Name the only animal among primates that is venomous.

Answer: Slow loris.

78. Question: A male horse has more ____ when compared to a female horse.

Answer: Teeth.

79. Question: Which insect is known for changing its color?

Answer: Golden tortoise beetle.

80. Question: Which scientific class of animals includes only birds?

Answer: Aves.

81. Question: What is the name of the species of crabs that appear white like a ghost?

Answer: Ghost crab.

82. Question: What is a newborn kangaroo called?

Answer: Joey.

83. Question: Which bird is a national bird of the United States?

Answer: Bald eagle.

84. Question: Which farm animal is often used for plowing fields? 

Answer: Ox.

85. Question: If the animals called cows are all females, what are the males called?

Answer: Bulls or steer.

86. Question: What is the national animal of Scotland? 

Answer: Unicorn.

87. Question: What is the national animal of Canada? 

Answer: Beaver.

88. Question: Which bird is known for its ability to fly backward?

Answer: Hummingbird.

89. Question: How many fingers do most primates have on each hand?

Answer: Five.

90. Question: What is the national bird of Canada?

Answer: Gray Jay or Canada Jay.

91. Question: What is the only insect that produces food eaten by humans? 

Answer: Honey bee.

92. Question: How many facial expressions or actions does a horse have?

Answer: At least 17. 

93. Question: What is estimated to be the total number of animal species in the world?

Answer: Around 7.7 million.

94. Question: Name a micro-animal that can survive in space without any protection. 

Answer: Tardigrade (water bear).

95. Question: Name a common farm animal that is a close living relative of dinosaurs.

Answer: Chicken.

96. Question: What is the term for a young female sheep? 

Answer: Ewe.

97. Question: What common household food item does a cow produce?

Answer: Milk.

98. Question: What is the term for a young male chicken? 

Answer: Rooster (or cockerel).

99. Question: Name an insect that can fly backward.

Answer: Dragonfly.

100. Question: What is the only bird that can walk upright?

Answer: Penguin.

101. Question: How many legs does a centipede have?

Answer: 15-177 pairs. 

102. Question: How many arms does a starfish have?

Answer: Commonly five, possibly up to 40.

103. Question: Which animal has the largest antlers in the deer family? 

Answer: Moose.

104. Question: Name the world’s oldest known wild bird as of 2022.

Answer: Wisdom, the Laysan albatross. 

105. Question: Name of the oldest known reptile that lived over 310 million years ago.

Answer: Hylonomus.

106. Question: Reptiles do not have sweat glands. True or False?

Answer: True.

Trivia Questions And Answers About Pet Animals

Got a furry, scaly, or feathery friend sharing your space? Or just can't resist a good aww-inducing pet video online? Whether you're a dedicated dog person, a crazy cat lover, or a fan of more exotic companions, there's always more to learn about our pet pals. Well, here's your chance to test your pet-savvy prowess!

107. Question: Where are the sweat glands of dogs located?

Answer: Paws.

108. Question: What is the oldest known breed of domesticated dog?

Answer: Saluki dogs.

109. Question: Cats cannot taste sugar. True or false?

Answer: True.

110. Question: Dogs have a highly developed sense of ___?

Answer: Smell.

111. Question: What small pet possum is known for its ability to glide through the air? 

Answer: Sugar glider.

112. Question: What percent of bones are in a cat's tail?

Answer: About 10%.

113. Question: All spiders are nearsighted. True or false?

Answer: True.

114. Question: Snakes have a flexible ____.

Answer: Jaw.

115. Question: Which is a breed of dog that does not bark but howls?

Answer: Basenji.

116. Question: Which dog breed is known for its intelligence and ability to herd farm animals like sheep?

Answer: Border collie.

117. Question: What is a guinea pig classified as?

Answer: Rodent.

118. Question: How many teeth does an adult dog have?

Answer: 42.

119. Question: What breed of dog is also known as a Sausage dog?

Answer: Dachshund.

120. Question: What was the most popular pet dog breed in the United States as of 2020? 

Answer: Labrador retriever.

121. Question: What is a group of cats called?

Answer: Clowder.

122. Question: All parrots are herbivores. True or false?

Answer: False.

123. Question: Are guinea pigs related to pigs?

Answer: No, rodents.

124. Question: An Egyptian Mau is what type of animal?

Answer: Cat.

125. Question: What is the smallest breed of dog in the world? 

Answer: Chihuahua.

126. Question: What is the largest breed of dog in terms of height? 

Answer: Great Dane.

127. Question: How many olfactory receptors do dogs have?

Answer: Upto 300 million.

128. Question: How do hamsters blink?

Answer: One eye at a time.

129. Question: What part of a cat's body is larger when compared to the size of its head?

Answer: Eyes.

130. Question: How long can iguanas hold their breath?

Answer: Around 30 minutes.

131. Question: How many toes does a cat have on each hind paw? 

Answer: Four.

132. Question: What is a popular household pet that can live up to 20 years? 

Answer: Parrot.

133. Question: What is another name for a budgerigar?

Answer: Parakeet.

134. Question: How many eggs does a typical chicken lay in a year?

Answer: Around 250-300.

135. Question: How do dogs sweat and cool themselves down?

Answer: Panting.

136. Question: Which is the most popular breed of spiders for pets?

Answer: Tarantula.

137. Question: Name a breed of Asian domestic cats native to Thailand.

Answer: Siamese cats.

138. Question: What is the smallest breed of cats? 

Answer: Singapura.

139. Question: How many muscles do cats have in each ear?

Answer: 32. 

140. Question: Birds cannot smell or taste. True or False?

Answer: False. 

141. Question: Name a small mammal kept as a pet that can recognize its name.

Answer: Rabbit. 

142. Question: Name a small mammal kept as a pet that has cheek pouches to store food.

Answer: Hamster. 

143. Question: Name a small songbird from the finch family that can be a good pet bird.

Answer: Canary.

144. Question: Name a common pet fish that can live for nearly 20 years if properly cared for.

Answer: Goldfish. 

145. Question: Which specialized bone in cats helps them to move through narrow spaces and always land on their feet?

Answer: Collarbone. 

146. Question: Which breed of dogs can also be efficient lifeguard dogs?

Answer: Newfoundland.

Marine Animals Trivia Questions And Answers

Prepare to dive into the depths of the oceanic world as this set of trivia questions and answers are about the captivating realm of marine animals. Get ready to be amazed by the incredible diversity of sea creatures and uncover fascinating facts about their extraordinary adaptations.

147. Question: What is the largest species of living marine turtles? 

Answer: Leatherback sea turtle.

148. Question: Name the largest species of fish.

Answer: The whale shark. 

149. Question: What is a group of fish called?

Answer: School.

150. Question: Name a male sea creature that can give birth to its young.

Answer: Sea horse.

151. Question: Name one of the sea creatures that can change their gender.

Answer: Oysters.

152. Question: How many species of sharks are there? 

Answer: Over 400.

153. Question: Cetaceans, pinnipeds, sirenians, and marine fissipeds are the taxonomic groups of what kind of animals?

Answer: Marine mammals. 

154. Question: What is the fastest animal living in aquatic ecosystems?

Answer: Sailfish.

155. Question: How many bones does a shark have in its body? 

Answer: Zero.

156. Question: Which animal has three hearts?

Answer: Octopus.

157. Question: Which aquatic mammal has the most extended lifespan?

Answer: Bowhead whale.

158. Question: What is the largest mammal in the world?

Answer: The Antarctic blue whale.

159. Question: Which marine animal has the longest tusks? 

Answer: Walrus. 

160. Question: What do sea otters do when they sleep?

Answer: Hold hands.

161. Question: Name a type of fish that can survive in water with low oxygen levels.

Answer: Lungfish. 

162. Question: What is another name for a killer whale?

Answer: Orca.

163. Question: Which aquatic animal is the most venomous one in the world?

Answer: Australian box jellyfish.

164. Question: What kind of eyes does a shrimp have?

Answer: Compound eyes.

165. Question: What is the most venomous predatory fish in the world? 

Answer: Reef stonefish.

166. Question: What kind of animal is a dolphin?

Answer: Mammal.

167. Question: How long can emperor penguins stay underwater?

Answer: 27 minutes.

168. Question: Which marine animal dies after giving birth?

Answer: Octopus.

169. Question: Which shrimp has the fastest punch?

Answer: Mantis shrimp.

170. Question: Which fish are always born as males?

Answer: Clownfish.

171. Question: What is a unique way to prey used by Humpback whales?

Answer: Making air bubbles. 

172. Question: How do octopuses taste?

Answer: With their tentacles.

173. Question: Goldfish do not have stomachs. True or false?

Answer: True.

174. Question: Comet is the name for what type of animal?

Answer: Tropical fish.

175. Question: What is guppy also known as?

Answer: Millionfish.

176. Question: Which marine creature’s tongue can weigh as much as an elephant itself?

Answers: Blue whale. 

177. Question: What is the name of the largest tortoise in the world?

Answer: Galapagos tortoise. 

You've reached the end of this animal trivia adventure, and what an incredible journey it has been! You uncovered jaw-dropping facts, tested your animal knowledge, and hopefully ignited a newfound love for the amazing creatures that share this planet.

Learning about animals isn't just fun - it could also help you realize the importance of developing empathy, understanding, and a desire to protect these magnificent beings.

We Want Your Photos!
We Want Your Photos!

We Want Your Photos!

Do you have a photo you are happy to share that would improve this article?
Email your photos

More for You

Sources

https://www.huffpost.com/entry/horses-facial-expressions-study_n_55c36bd9e4b0f1cbf1e3d7a0

https://www.nationalgeographic.com/animals/

https://seaworld.org/animals/all-about/polar-bear/characteristics/

https://www.animalrescueprofessionals.org/animal-facts/hartebeest-evade-predators-by-running-in-zigzag-patterns/

https://www.noaa.gov/education/resource-collections/marine-life/marine-mammals

https://ourworldindata.org/how-many-species-are-there

https://earthsky.org/earth/fastest-bird/

https://www.scientificamerican.com/article/extreme-monotremes/

https://www.rd.com/list/animal-trivia/

https://www.worldwildlife.org/

https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/69441-most-venomous-fish

https://www.theguardian.com/science/2018/may/30/worlds-oldest-lizard-fossil-forces-rethink-of-reptile-family-tree

See All

Written by Arkoprabho Sadhu

Bachelor of Arts specializing in English

Arkoprabho Sadhu picture

Arkoprabho SadhuBachelor of Arts specializing in English

Arkoprabho is an English graduate from Bidhannagar University with experience in academic writing on various subjects such as business management, law, and medicine. He is a published poet and enjoys films, music, and finance. As a member of the Content Updating team, he aims to become an expert in SEO content writing and editing. In his free time, he likes to write film scripts, research the stock market, and indulge in creative interests such as poetry writing, anime, and music.

Read full bio >