165 Middle School Trivia Questions (And Answers): What is Your Nerd Quotient?

Arkoprabho Sadhu
Feb 22, 2024 By Arkoprabho Sadhu
Originally Published on Jan 20, 2021
Edited by Luca Demetriou
Children at school solving a trvia
?
Age: 0-99
Read time: 13.9 Min

Take a shot at answering these middle school trivia questions and find out if you can ace the game.

In between elementary and high schools, students, generally from sixth to eighth grade, attend middle school. It is important that children studying in middle school have a firm grasp of the knowledge they gain across various subjects.

Basic middle school knowledge provides students with a foundation for critical thinking and further intellectual growth. Your learnings from middle school help you prepare for your future academic and personal life.

This collection of trivia questions and answers can be perfect material for middle school students to test how much they remember from what they are taught in school. You might also come across a few trivia questions on topics you did not learn.

Any new information you find will further add to your knowledge and boost your confidence. You can revisit these questions from time to time and try to get the answers to every question.

Middle School Subjects Trivia

This first list of trivia questions and answers covers a variety of subjects taught in middle school. Try to answer questions about famous inventions, historical events, scientific phenomena, and the world around us. Test your knowledge of science, history, geography, math, and other core subjects.

1. Question: The American Civil War was fought among which regions of the United States?

Answer: The northern regions (Union) and southern regions (Confederacy).

2. Question: How many bones are there in the human body?

Answer: 206.

3. Question: How many legs does an insect typically have?

Answer: Six.

4. Question: How many inches are there in a yard?

Answer: 36.

5. Question: What is the hardest natural substance on Earth?

Answer: Diamond.

6. Question: How many arms does a starfish usually have?

Answer: Five.

7. Question: How many feet make a mile?

Answer: 5,280.

8. Question: How many Great Lakes are there in North America?

Answer: Five.

9. Question: How many elements are there on the periodic table?

Answer: 118.

10. Question: What is the name of the author of the play ‘Hamlet’? 

Answer: William Shakespeare.

11. Question: What is the chemical formula for water? 

Answer: H2O.

12. Question: What is the value of π (pi) rounded to two decimal places? 

Answer: 3.14.

13. Question: How many ribs are there in the human body?

Answer: 24.

14. Question: How many chambers are there in a human heart?

Answer: Four.

15. Question: How many tentacles and arms does a giant squid have in total?

Answer: 10.

16. Question: Who was the first president of the United States?

Answer: George Washington.

17. Question: How many pints are there in a gallon?

Answer: Eight.

18. Question: Which is the largest ocean in the world?

Answer: Pacific Ocean.

19. Question: How many phases does the moon have?

Answer: Eight.

20. Question: What is the first prime number greater than 100? 

Answer: 101.

21. Question: What is the name of the first woman to be elected to the United States Congress? 

Answer: Jeannette Rankin.

Middle School Science Trivia

Science is one of the most important fields of academics with chemistry, biology, physics, mathematics, and computer science as the core subjects. Applications of science are not only bound to understanding the world around you, but its uses also branch into other areas of study.

Reading through these science trivia questions can be of great help for middle schoolers during their academic life and later.

girls at biology lab

22. Question: What does the acronym URL stand for? 

Answer: Uniform Resource Locator.

23. Question: What should be a human's average temperature under normal conditions?

Answer: 98.6 F (37 C).

24. Question: How many bones are in a human hand?

Answer: 27.

25. Question: Which organ is responsible for filtering waste from the blood? 

Answer: Kidney.

26. Question: What is the largest organ in the human body? 

Answer: Skin.

27. Question: How many planets are there in the Solar System?

Answer: Eight.

28. Question: How many stars does the Solar System have?

Answer: One.

29. Question: How many bones does a shark have in its body?

Answer: Zero.

30. Question: How many feet are there in a fathom?

Answer: Six.

31. Question: What force keeps objects on the ground and makes things fall? 

Answer: Gravity.

32. Question: What type of rock is formed from cooled lava? 

Answer: Igneous rock. 

33. Question: What is the outermost layer of the Earth called? 

Answer: Crust.

34. Question: Which galaxy is our Solar System in?

Answer: The Milky Way Galaxy.

35. Question: How many pints of blood does the average adult human body hold?

Answer: 8-10.

36. Question: How many degrees are there in a circle?

Answer: 360.

37. Question: What is the atomic number of oxygen? 

Answer: Eight.

38. Question: If the numerator is greater than or equal to its denominator, what is such a fraction called?

Answer: Improper fraction.

39. Question: What is the process by which plants convert sunlight into food? 

Answer: Photosynthesis.

40. Question: Which subatomic particles are located outside the nucleus of an atom? 

Answer: Electrons.

41. Question: What is the largest bone in the human body? 

Answer: Femur.

42. Question: What is the basic unit of life? 

Answer: Cell.

43. Question: What type of energy is stored in food? 

Answer: Chemical energy.

44. Question: What is the unit used to measure electric current? 

Answer: Ampere (A).

Fun Middle School Trivia Questions And Answers

This section presents you with a list of middle school trivia questions and answers to test your general knowledge. It is a mixed bag of both hard and easy questions. You could also use these questions to play trivia games with your friends and family. Take your time, think, and try to get the correct answer for each question. 

45. Question: What is the fastest land animal?

Answer: Cheetah.

46. Question: How many breaths does an average human take in a day?

Answer: About 20,000.

47. Question: Which giant scary ocean animal is also the largest shark in the world?

Answer: Whale shark.

48. Question: How many wings does a butterfly have?

Answer: Four.

49. Question: Among a few mammals like species of bats, which other mammal can glide in the air?

Answer: Flying squirrels.

50. Question: How many arms does an octopus have?

Answer: Eight.

51. Question: What is the term for the process where certain birds fly north-to-south seasonally?

Answer: Migration.

52. Question: How many legs does a spider typically have?

Answer: Eight.

53. Question: Who was the first Disney princess?

Answer: Snow White.

54. Question: Who was known as the Iron Lady?

Answer: Margaret Thatcher.

55. Question: What is a baby goat called?

Answer: Kid.

56. Question: What is the fastest flying bird in the world based on diving speed?

Answer: Peregrine falcon.

57. Question: What is the average hours of sleep that a human body needs?

Answer: 7-8 hours.

58. Question: What is the fastest aquatic animal?

Answer: Sailfish.

59. Question: What type of bee keeps working for its entire life?

Answer: Worker honeybee. 

60. Question: What are single ice crystals called that form in clouds?

Answer: Snowflakes.

61. Question: Who invented the telephone?

Answer: Alexander Graham Bell.

62. Question: How many stars are there on the flag of the United States?

Answer: 50.

63. Question: When was Alexander Graham Bell born?

Answer: March 3, 1847.

64. Question: Who painted the Mona Lisa? 

Answer: Leonardo da Vinci.

65. Question: How many legs does a centipede have?

Answer: About 15-177 pairs.

66. Question: How many inches tall was the smallest adult human on record?

Answer: 21.5.

67. Question: Approximately how many stars are there in the Milky Way?

Answer: 100 billion or more.

68. Question: What is the tallest animal on land?

Answer: Giraffe.

69. Question: Who is the first female vice president of the United States?

Answer: Kamala Harris.

70. Question: Who invented the light bulb?

Answer: Thomas Edison.

71. Question: In what year were the modern Olympic Games held?

Answer: 1896.

72. Question: How many teeth does an adult dog have?

Answer: 42.

73. Question: How many Earths could fit inside the sun?

Answer: About 1.3 million.

74. Question: How many chambers does a cockroach's heart have?

Answer: 13.

75. Question: What is the name of the largest sea animal?

Answer: Antarctic blue whale.

76. Question: Whose face is printed on the US $1 paper money?

Answer: George Washington.

77. Question: What is the largest living land animal?

Answer: African bush elephant.

78. Question: What is the name of the smallest ocean in the world?

Answer: Arctic Ocean.

79. Question: What is the national bird of the United States?

Answer: Bald eagle.

80. Question: Who was the first female pilot to fly solo across the Atlantic Ocean?

Answer: Amelia Earhart.

81. Question: Are most worker bees male or female?

Answer: Female.

Middle School Geography Trivia

Playing trivia games can be a great way to have fun while testing your knowledge. Here is a list of trivia questions and answers on the subject of geography.

Middle school students can form groups with their friends and classmates to quiz each other on these questions. Remember, the trivia questions you fail to answer only help you gather new knowledge, so there is nothing to be disheartened about.

82. Question: Which state of the United States is the smallest in terms of area?

Answer: Rhode Island.

83. Question: The first atomic bomb was dropped over which city?

Answer: Hiroshima.

84. Question: Montpelier is the capital city of which US state?

Answer: Vermont.

85. Question: Which sea separates Europe and Africa?

Answer: Mediterranean Sea.

86. Question: Which Ocean is located on the west coast of North America?

Answer: Pacific Ocean.

87. Question: Which US city’s nickname is 'Windy City'?

Answer: Chicago.

88. Question: Is it true or false that the Indian Ocean is located along the west coastline of Australia?

Answer: True.

89. Question: What is the capital of the United States of America?

Answer: Washington, DC.

90. Question: What is the capital of Japan?

Answer: Tokyo.

91. Question: Which country is home to the Taj Mahal? 

Answer: India.

92. Question: Where is Buckingham Palace located?

Answer: London.

93. Question: Name three countries beginning with the letter ‘R’.

Answer: Romania, Russia, and Rwanda.

94. Question: What is the name of the ocean separating the Americas from Europe and Africa?

Answer: Atlantic Ocean.

95. Question: Which continent has the most number of countries?

Answer: Africa.

96. Question: Which continent is the largest by area?

Answer: Asia.

97. Question: Mexico is part of which continent?

Answer: North America.

98. Question: Luxembourg is in which continent?

Answer: Europe.

99. Question: What is the largest country by land area in the world? 

Answer: Russia.

100. Question: Which country is famous for the ruins of Machu Picchu? 

Answer: Peru.

101. Question: Which desert covers most of northern Africa?

Answer: Sahara.

102.  Question: What is the smallest continent in the world? 

Answer: Australia.

103. Question: Which country is known for the famous landmark, the Great Wall? 

Answer: China.

104. Question: Which is the largest rainforest in the world?

Answer: Amazon rainforest.

105. Question: At what height is the tallest point of Mount Everest?

Answer: 29,032 ft (8,849 m).

106. Question: How many continents are there on Earth?

Answer: Seven.

107. Question: How many countries are there in South America?

Answer: 12.

108. Question: Which US city is known as Sin City?

Answer: Las Vegas.

109. Question: What is the capital of Australia?

Answer: Canberra.

110. Question: What does the Richter scale measure?

Answer: Earthquakes.

111. Question: What's the name of the highest waterfall in the world?

Answer: Angel Falls.

112. Question: Which city is known as the Big Apple?

Answer: New York City.

113. Question: What is the smallest country in the world? 

Answer: Vatican City.

Time Trivia Questions For Middle School Students

Mathematics is an important academic subject for middle schoolers. One of the many reasons is it helps in understanding how time works, what are the different measures of time, and how to predict it. The following middle school trivia questions can provide students with a brief understanding of measuring time.

114. Question: What is the term used for the period when clocks are set one hour forward in the spring? 

Answer: Daylight Saving Time.

115. Question: How many years are present in a millenium?

Answer: 1000 years.

116. Question: How many years are present in a decade?

Answer: 10 years.

117. Question: What is the number of days present in May?

Answer: 31 days.

118. 118. Question: What is the unit used to measure long periods, such as geological eras? 

Answer: Epoch.

119. Question: What is the abbreviation for Coordinated Universal Time? 

Answer: UTC.

120. Question: How many hours are there in a day?

Answer: 24.

121. Question: How many minutes are there in an hour?

Answer: 60.

122. Question: How many seconds are there in a minute?

Answer: 60.

123. Question: How many days are there in a non-leap year?

Answer: 365.

124. Question: How many weeks are there in a year?

Answer: 52.

125. Question: How many months are there in a year?

Answer: 12.

126. Question: How many days are there in February in a leap year?

Answer: 29.

127. Question: How many hours are there in a week?

Answer: 168.

128. Question: How many days does it take for the Earth to orbit the Sun?

Answer: 365.25.

129. Question: How many seconds are there in an hour?

Answer: 3,600.

130. Question: How many minutes are there in a day?

Answer: 1,440.

131. Question: How many seasons are there in a year?

Answer: Four.

132. Question: How many seconds are there in a day?

Answer: 86,400.

133. Question: How many days are there in a decade?

Answer: 3,652.

134. Question: How many years are there in a century?

Answer: 100.

135. Question: How many months have 31 days?

Answer: Seven.

136. Question: What is the plural of 'millennium'?

Answer: Millennia.

137. Question: How many days are there in a week?

Answer: Seven.

138. Question: How many minutes does it take for the Earth to rotate on its axis?

Answer: 1,440.

139. Question: How many days are there in half a year?

Answer: 182.5.

Middle School History Trivia

This final list of fun trivia questions presents middle schoolers with information about several key events in world history. You will also get to learn about personalities and places of historical relevance, that have had a significant influence or impact on people from different parts of the world.  

140. Question: How long did World War II last?

Answer: Six years and one day.

141. Question: Where did the Olympic Games originate?

Answer: Ancient Greece.

142. Question: Which country hosted the first Olympic Games in the modern era?

Answer: Greece.

143. Question: Who was the civil rights movement leader in the United States who gave the famous ‘I Have A Dream’ speech? 

Answer: Martin Luther King Jr.

144. Question: What event marked the beginning of the French Revolution in 1789? 

Answer: The storming of the Bastille.

145. Question: Who was the famous French military leader and Emperor who conquered much of Europe by the early 19th century? 

Answer: Napoleon Bonaparte.

146. Question: Which World War ended in 1945?

Answer: World War II.

147. Question: What's the famous ship that brought the Pilgrims to America in 1620?

Answer: Mayflower.

148. Question: In what year did Christopher Columbus sail across the Atlantic Ocean and reach the Americas? 

Answer: 1492.

149. Question: What was the period of renewed interest in art and learning in Europe during the 14th to 17th centuries called? 

Answer: The Renaissance.

150. Question: What's the name of the war fought between Britain and Argentina in 1982?

Answer: Falklands War.

151. Question: Who was the king of England during the American Revolution?

Answer: George III.

152. Question: What empire was ruled by Caesar?

Answer: Roman.

153. Question: What historical event was triggered by the assassination of Archduke Franz Ferdinand?

Answer: World War I.

154. Question: Who was the president of the United States during the Civil War?

Answer: Abraham Lincoln.

155. Question: What movement in the '60s aimed at ending racial discrimination and segregation in the United States?

Answer: Civil Rights Movement.

156. Question: Which empire was centered in what is now Mexico and is known for its pyramids and hieroglyphic script?

Answer: Aztec.

157. Question: When was the Declaration of Independence ratified?

Answer: July 4, 1776.

158. Question: What country was Alexander the Great from?

Answer: Macedonia.

159. Question: What infamous prison did Nelson Mandela spend 27 years in during Apartheid?

Answer: Robben Island.

160. Question: What is the name of the barrier that divided East and West Berlin from 1961-1989?

Answer: Berlin Wall.

161. Question: Who was the British monarch during the Victorian Era?

Answer: Queen Victoria.

162. Question: When is the Independence Day of America celebrated?

Answer: July 4.

163. Question: When is Saint Patrick’s Day celebrated?

Answer: March 17.

164. Question: How many national days are there in USA?

Answer: Over 1,500.

165. Question: When did Thomas Edison pass away?

Answer: October 18, 1931.

We Want Your Photos!
We Want Your Photos!

We Want Your Photos!

Do you have a photo you are happy to share that would improve this article?
Email your photos

More for You

Sources

https://history.house.gov/People/Listing/R/RANKIN-Jeannette-(R000055)/

https://ocean.si.edu/ocean-life/invertebrates/giant-squid

https://imagine.gsfc.nasa.gov/science/objects/milkyway1.html

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/periodic-table/#view=list

https://www.britannica.com/sports/Olympic-Games/Women-and-the-Olympic-Games#ref59593

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321122

https://www.nationalgeographic.org/encyclopedia/mount-everest/

https://www.history.com/this-day-in-history/first-modern-olympic-games

https://www.londonzoo.org/whats-here/habitats/butterfly-paradise/butterfly-facts

https://www.cnn.com/2014/11/13/living/tallest-shortest-man-guinness/index.html

See All

Written by Arkoprabho Sadhu

Bachelor of Arts specializing in English

Arkoprabho Sadhu picture

Arkoprabho SadhuBachelor of Arts specializing in English

Arkoprabho is an English graduate from Bidhannagar University with experience in academic writing on various subjects such as business management, law, and medicine. He is a published poet and enjoys films, music, and finance. As a member of the Content Updating team, he aims to become an expert in SEO content writing and editing. In his free time, he likes to write film scripts, research the stock market, and indulge in creative interests such as poetry writing, anime, and music.

Read full bio >