50 Christmas Riddles To Get Kids Thinking On Christmas Day | Kidadl

FOR ALL AGES

50 Christmas Riddles To Get Kids Thinking On Christmas Day

Arts & Crafts
Learn more
Reading & Writing
Learn more
Math & Logic
Learn more
Sports & Active
Learn more
Music & Dance
Learn more
Social & Community
Learn more
Mindful & Reflective
Learn more
Outdoor & Nature
Learn more
Read these Tokyo facts to learn all about the Japanese capital.

It's time to cheer for Christmas! A fun and clever Christmas riddle will test kids' wit while they're at home with friends and family. This collection of tricky Christmas riddles for kids and adults is guaranteed to put everyone in the Christmas spirit and allow them to enjoy each other's company.

Christmas cracker riddles are a family favorite at Christmas time; kids' Christmas riddles are brain teasers that will keep kids busy, getting them thinking creatively about what is being described.

Did you know that The Statue of Liberty was a gift from France to the US for Christmas in 1836? Or that the original modern Christmas tree was decorated with fruits and nuts?

Have fun guessing the fun 'What Am I?' riddles for Christmas, and use the clues to see popular Christmas themes in a new way.

Mum and daughter sat on the floor by the Christmas tree smiling as they discuss Christmas riddles.

Image © senivpetro, under a Creative Commons license.

Easier Christmas Riddles For Kids

See how much you know about Christmas with these riddles for younger kids.

1. I'm Santa's little helper, I'm loved by both girls and boys. All throughout the year, I work hard building their toys. Who am I? Answer: An elf.

2. I'm a catchy carol and a tune which likes to rhyme. I contain twelve grand gifts that come around Christmas time. What am I? Answer: 'The Twelve Days of Christmas' song.

3. You sometimes see them on a house, and often a festive tree. They're often multicoloured and run on electricity. What is it? Answer: Christmas lights.

4. His body is round, with a carrot for a nose. He loves to be cold, from his head to his toes. What am I? Answer: A snowman.

5. What do you look forward too, that's filled with stuff and looks like a giant's sock? Answer: A Christmas stocking.

6. We're four-legged beasts, pullers of Santa's sleigh. If you have been a good girl or boy, we might just pull him your way. What are we? Santa's reindeer.

7. I am worn to mark a successful victory. I'm also made of flowers and leaves formed into a circle, and I vary from big to tiny. What am I? Answer: A wreath.

8. I'm a colored strip used to decorate your tree, metallic and shiny you'll find me. What am I? Answer: Tinsel.

9. Climbing down chimneys may often seem weird, but not when it's this old man with a white beard. Who is he? Answer: Santa Claus (Father Christmas).

Little girl sat on a seat with Christmas decorations behind, thinking about the answers to Christmas riddles.

Image © bristekjegor, under a Creative Commons license.

Christmas Riddles For Kids That Are A Little Less Easy

For more of a workout, take a look at these fun Christmas riddles that aren't so obvious...

10. When does Christmas come before Thanksgiving? Answer: In the dictionary.

11. I come with many colours, so beautiful and bright. I turn so many houses into a beautiful sight. What am I? Answer: Christmas lights.

12. I get chopped, decorated, and on one end, you'll see wings on top. What am I? Answer: A Christmas tree.

13. If the end of the year is on 31 December, what is the end of Christmas? The letter' s'.

14. What will it be stuffed with, there's nobody who knows. But it looks like something you'd slide over your toes. What is it? Answer: A Christmas stocking.

15. I'm a plant seen at Christmas, which people hang above. And then they stand beneath me and kiss someone they love. What am I? Answer: Mistletoe.

16. It can be made from evergreens, pine cones, berries, and it's round. On the front door of someone's house, at Christmas time, it is found. What is it? Answer: A wreath.

17. Dropping from the sky, more beautiful than rain, there are no two pieces that will ever look the same. What are they? Answer: Snowflakes/snowfall.

18.Counting down to Christmas with me can't be a beat; behind every door, there lies a tasty treat. What am I? Answer: An Advent calendar.

19. Though I may look like I belong on your toes, I'm hung up for gifts, as every child knows. What am I? Answer: A Christmas stocking.

20. Santa Claus sits on one of these as he delivers his gifts. You can ride one, too, through the snow drifts. What is it? Answer: A sleigh (or sled).

21. I am a helpful creature, not too big and not too small. Out of all my fellow reindeer, I'm the fastest of them all. Who am I? Answer: Dasher.

22. What's a parent's favorite Christmas carol? Answer: Silent night.

23. When Santa Claus leaves the North Pole on Christmas Eve, which direction does he travel in? Answer: South, everywhere is South from the North Pole.

24. Where do snowmen like to dance? Answer: At snowballs.

25. What do you have in December that you don't have in any other month? The letter 'D'.

Harder Christmas Riddles and Brain Teasers

For those seeking a merry Christmas challenge, you'll love these Christmas riddles and answers because they're tricky to work out. Take your time and see how long it takes to figure them out.

26. Your gifts are found beneath me, and on top of me is a fairy. Hung with baubles and bright lights, I bring cheer on cold Christmas nights. What am I? Answer: A Christmas tree.

27. Rip me off quickly so I no longer hide your precious gifts that are concealed inside. What am I? Answer: Wrapping paper.

28. Garland, lights and balls, they can all be seen, once they are hung up, on this evergreen. What am I? Answer: A Christmas tree.

29.When going around the world, this animal can find the way. It goes to every country while helping pull Santa's sleigh. What is it? Answer: A reindeer.

30. I'm made of two colors, and I look just like a hook. You'll give me a lick, but I'm not something you cook. What am I? Answer: A candy cane.

31. This features three people holding gifts and a few animals, maybe. Plus shepherds, parents and angels, and in the center, a baby. What is it? Answer: A nativity scene.

32. I'm simply a bug that hates Christmas. What am I? Answer: A humbug.

33. I bite, but I have no teeth. What am I? Answer: Frostbite.

34. Which two letters describe Santa's sack after Christmas? M-T.

35. One of many kids who love to play with me. You won't find me in professional sports because you won't get a bounce out of me. What am I? Answer: A snowball.

36. What's another way to spell 'noel'? Answer: 'Abcdefghijkmnopqrstuvwxyz'.

Interesting Christmas Riddles For Kids

37. These are found in the Harry Potter books and in Lord of The Rings too. They help make Christmas gifts that Santa brings to you. What are they? Answer: Elves.

38. I come with a lot of colors, so lovely and bright. I turn so many houses into a beautiful sight. What am I? Answer: Christmas lights.

39. Open me every day for something that can't be beat. Behind each of the doors, you will discover a tasty treat. What am I? Answer: Advent calendar.

40. You place a skirt around my bottom once I've been chopped. On the other end, a star or angel is how I get topped. What am I? Answer: Christmas tree.

41. Although it might look like I belong on your toes, I'm actually hung up for gifts, as every child knows. What am I? Answer: Christmas stocking.

42. I am a plant seen every Christmas, which people hang up above, and then they stand beneath me and kiss someone they love. What am I? Answer: Mistletoe.

43. You might make me this Christmas so that you can stuff me in your face. A cake, icing, and candy make an edible dwelling place. What am I? Answer: Gingerbread house.

44. I drop from the sky far more beautiful than rain. There are no two pieces that'll ever look the same. What am I? Answer: Snow.

45. We traveled from the East, following a bright star, bringing gifts to the newborn King. Who were we? Answer: The three wise men.

46. Santa Claus rides on it as he gives out gifts, and to it, nine reindeer are hitched. What is it Answer: Sleigh.

47. It has two colors and is minty yet sweet. You'll be "hooked"—isn't that neat! What is it?Answer: Candy cane.

48. While I was snug in my bassinet on Christmas Day, my mother, Mary, sat nearby and sang me a lullaby. Who am I? Answer: Baby Jesus.

49. Rip this off quickly so it can no longer hide your precious gift that is concealed inside. What is it? Answer: Wrapping paper.

50. When going around the world, I can find the way. I go to every country while helping pull Santa's sleigh. What am I? Answer: Reindeer.

Temitope is a Fine Art student in London who loves to learn and loves to express herself creatively. A Private Tutor also, she enjoys the opportunity to share her knowledge with children from Primary School all the way up to Sixth Form and finds it incredibly rewarding. When she isn’t writing or tutoring, you could find her painting, editing photos, baking or building Lego with her nephew.

Read The Disclaimer

Was this article helpful?