30+ Useful Trivia Questions And Answers Everyone Should Know

Oluwatosin Michael
Mar 01, 2024 By Oluwatosin Michael
Originally Published on Jan 18, 2021
Edited by Isobel Murphy
A girl studying with mug in other hand
Age: 0-99
Read time: 4.6 Min

Have you ever found yourself in the middle of a conversation and wished you had gems of interesting facts to drop? Or maybe you're looking to impress your friends with your encyclopedic knowledge? The trivia quizzes you will find below can be the perfect material to help to test and increase your general knowledge.

Here's a delightful collection of must-know trivia questions and answers to pump up your knowledge arsenal. These aren't your everyday tidbits, they're conversation starters and interesting facts that'll make you go "Really? I never knew that!" So, grab a seat and prepare your mind for a whirlwind of information, as we dive into this fun-filled fact fest!

Useful Science Trivia Questions

Chemical reaction in process with formula in background

Remember back in grade school when you were like a little explorer, venturing through the vast realms of scientific knowledge? Is your brain primed to navigate a labyrinth of chemistry conundrums, physics puzzles, biology brainteasers, and geography gems that you learned in school? Get ready to relive that spirit of adventure as we dive into a short list of science trivia questions.

1. Question: How long is the lifespan of an average housefly?

Answer: 28 days.

2. Question: How many different types of chemical bonds are known to occur?

Answer: Three.

3. Question: Greenland is one of the closest countries to the North Pole. Can you name another?

Answer: Canada.

4. Question: Stamen, pistil, and petals are a part of which living organism?

Answer: Flower.

5. Question: What do the classifications: kingdom, phylum, class, order, family, genus, and species, represent in biology?

Answer: Taxonomic rank/Taxonomic hierarchy.

6. Question: An unlit match has what type of energy?

Answer: Potential.

7. Question: Which planet has more moons: Jupiter, Saturn, or Earth?

Answer: Saturn.

8. Question: Which is the only animal in the world that has almost human-like fingerprints?

Answer: Koala.

9. Question: What are the four stages of the water cycle?

Answer: Evaporation, condensation, precipitation, and collection.

10. Question: What are the three common states of matter?

Answer: Solid, liquid, and gas.

11. Question: What is the force that keeps planets in orbit around the sun in space?

Answer: Gravity

12. Question: What is the process by which plants release water vapor into the air?

Answer: Transpiration.

13. Question: Which English scientist is known for his work on evolution and natural selection?

Answer: Charles Darwin.

Useful Yet Easy Food Trivia Game

Who's ready for a flavor-packed fact-finding mission? It's time to slice into some scrumptious trivia. Here's a chance to put your culinary knowledge to the test with a buffet of food trivia questions. Ready to whip up some answers and prove you're a five-star foodie? Let's dig into some delicious food facts!

14. Question: Pistachios, pecans, and macadamia are examples of what type of food?

Answer: Nuts.

15. Question: What is the main ingredient present in coleslaw?

Answer: Cabbage.

16. Question: What type of popular vegetable is used to make Jack-o'-lanterns?

Answer: Pumpkin.

17. Question: What is the main dish for a traditional Thanksgiving dinner?

Answer: Roast turkey.

18. Question: Which popular Italian dish has its origin in Chinese cuisine?

Answer: Pasta.

19. Question: A person whose reviews of restaurants can be noticed in papers and magazines is called a __________.

Answer: Food critic.

20. Question: Name a popular root vegetable that can be baked, smashed, roasted, boiled, and fried.

Answer: Potato.

21. Question: Which Asian fruit is called the 'king of fruits', and is known for its smell?

Answer: Durian.

22. Question: After you book a reservation, what is it called when you have a meal at a restaurant?

Answer: Dine-in.

23. Question: What type of cheese, often enjoyed with crackers or wine, has strong and pungent notes?

Answer: Blue cheeses.

24. Question: What is the primary vitamin present in an orange?

Answer: Vitamin C.

Useful Trivia About The World

Finally, let's learn about some intriguing tidbits from around the globe. As you tackle each question, be prepared to find intriguing facts that might leave you astounded. Gather your wits, sharpen your mind, and let's unravel the wonders of our diverse and fascinating world!

25. Question: What was Switzerland's position during the two World Wars?

Answer: Neutral.

26. Question: What is the origin of the phrase, "Mea Culpa"? It was often used before the term, "I'm sorry", became popular.

Answer: Latin.

27. Question: How many wonders of the ancient world are there?

Answer: Seven.

28. Question: What is the estimated age of planet Earth?

Answer: Roughly 4.5 billion years.

29. Question: Name the capital city of England.

Answer: London.

30. Question: How many time zones are observed in Russia?

Answer: 11.

31. Question: Who won the US presidential election in 2020?

Answer: Joe Biden.

32. Question: What is the world's smallest independent country by area and population?

Answer: Vatican City.

33. Question: In which country did the Olympics originate?

Answer: Greece.

34. Question: What is Brazil's official language?

Answer: Portuguese.

You have completed all the quizzes and that brings this short trivia tour to an end! We hope that you found this experience of relearning fun science facts, culinary tidbits, and global events to be educational and enjoyable. Trivia isn't just about stuffing your brain with facts - it helps you build your knowledge and keeps your mind nimble. The only downside might be the occasional trivia-induced brain freeze, but the joy of learning something new more than makes up for it! Remember, learning can be enjoyable, and knowledge is a journey that never ends. Find more ways to explore the world of trivia and continue to embrace the joy of learning!

We Want Your Photos!
We Want Your Photos!

We Want Your Photos!

Do you have a photo you are happy to share that would improve this article?
Email your photos

More for You

Sources

www.theguardian.comolympics.comwww.pbs.orgwww.statista.comnews.uchicago.eduwww.nationalgeographic.orgwww.amnh.org

See All

Written by Oluwatosin Michael

Bachelor of Science specializing in Microbiology

Oluwatosin Michael picture

Oluwatosin MichaelBachelor of Science specializing in Microbiology

With a Bachelor's in Microbiology from the Federal University of Agriculture, Abeokuta, Ogun State, Oluwatosin has honed his skills as an SEO content writer, editor, and growth manager. He has written articles, conducted extensive research, and optimized content for search engines. His expertise extends to leading link-building efforts and revising onboarding strategies. 

Read full bio >